VVV Forum
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
08 Lipnja, 2026, 04:23:53

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Traži:     Napredno pretraživanje
69.721 Postova u 368 Tema od 1.680 Članova
Najnoviji Član: File_89
* Forum Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija
+  VVV Forum
|-+  Vinogradarstvo
| |-+  Radovi u vinogradu
| | |-+  Zahvati zelene rezidbe
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu. « natrag naprijed »
 Str: 1 ... 3 4 [5] 6 7 ... 22 Dolje Ispis
Autor Tema: Zahvati zelene rezidbe  (Posjeta: 166545 puta)
riba
Moderator
zlatni član

Bednja

Email
« Odgovor #60 na: 05 Srpnja, 2009, 15:36:12 »

ma ne radi se o travi nego o rozgvama.rozgve iznosim .
Evidentirano
Jeremija
aktivni član

Email
« Odgovor #61 na: 05 Srpnja, 2009, 19:41:55 »

Da nije pitanje o iznošenju trave,nego o iznošenju rozgve nakon štucanja vinograda.Travu,vjerujem niko ne iznosi van,čista glupost.
Evidentirano

I onda neš pil
riba
Moderator
zlatni član

Bednja

Email
« Odgovor #62 na: 06 Srpnja, 2009, 18:02:39 »

da,upravo tako a jedini je razlog kod mene sto ja prskam obicnom spricom tako da nema rasipanja sredstva po zemlji pa i te rozgve nisu onda tretirane i normalno da se na njima onda razvija visak bolesti koje ionak ima previse i bez toga.
Evidentirano
Mrgud
Mlađi novak
*

Novigrad Podravski

Email
« Odgovor #63 na: 08 Srpnja, 2009, 09:35:01 »

Poštucao sam lozu 14.06. i već  sada je gore prava šuma od zaperaka (dužine su cca 40-50 cm),  i što je najgore primjetio sam na desetak   listova peronosporu. Radi se o kerneru.
Molim savjet šta da radim. Da li da porežem zaperke s obzirom da već polako ide špricanje sa bakrenim sredstvima  pa  da se bolest ne proširi ili...?
Zadnja dva špricanja bila su sa Melody duom.
Evidentirano
Jeremija
aktivni član

Email
« Odgovor #64 na: 08 Srpnja, 2009, 12:37:01 »

Ako su već tako veliki oreži ih i pošpricaj s bakrenim sistemikom,jer ove kiše nikako da prestanu,a kažeš da imaš peronosporu na zapercima.
Evidentirano

I onda neš pil
Mrgud
Mlađi novak
*

Novigrad Podravski

Email
« Odgovor #65 na: 05 Kolovoza, 2009, 13:01:36 »

Da li u šari, prije špricanja botricidom, skidate lišće u zoni grožđa?
Konkretno, ja već pred cvatnju skinem sve lišće u zoni grožđa sa sjeverne strane, a u šari prije špricanja botricidom i sa druge.
Kakvo je vaše mišljenje u vezi toga?
Evidentirano
pirou
Novak
**

Ðurđevac

Email
« Odgovor #66 na: 05 Kolovoza, 2009, 14:11:03 »

Mrgud, to je ok.
 Ja odmah poslije cvatnje eliminiram svo lišće u zoni grožđa i s tim sam zadovoljan.
Postoji teorija da te lišće štiti od ožegotina i od tuče što se kod mene nije pokazalo točnim.
Dakle zadnje dvije godine mićem lišće i ožegotine su tu negdje.
Evidentirano
riba
Moderator
zlatni član

Bednja

Email
« Odgovor #67 na: 05 Kolovoza, 2009, 17:24:33 »

ja sam ove godine poskidao skoro svo lisce prije cvatnje u zoni grozđa i isto nemam nikakve ozegotine.bum poslal fotku kojio dan.vodio sam se nacelom kao kod ljudi.znaci ak se u peto mjesecu skines i hodas po suncu sigurno je da u sedmom neces izgorit a ak napravis obrnuto tu onda zna se, pecen si ko rak.za sad znaci u ovom sistemu ne vidim problem a sunca je bilo i bilo.no imam i sljedeca iskustva.jednom sam lisce poskidao negdje pod kraj sedmog mjeseca - mogu reci krvavi zajeb.bobice su se jednostavno od naglog izlaganja suncu "zakalile",ni duze ni sire ,nit su se zazorile kak treba (secer jedva 13).drugi slucaj skidanje lisca desetak dana pred berbu to je ok,s tim nema problema i to svi znamo daje rezultat + (secer 19 - 20).vidjet cu sto ce se sad dalje desavat no mogu reci bolesti nema za sad nikakve i pocelo je lijepo sarat (traminac i plemenka),i sardone omeksava no za sad malo sporije ali ide.
Evidentirano
Ivan
zlatni član

Ivanić Grad-Popovača

Email
« Odgovor #68 na: 05 Kolovoza, 2009, 17:37:46 »

ja ne skidam lisce gotovo nikad, mozda 1-2 tjedna pred berbu, makar berem dosta kasno pa to niti nema nekog velikog utjecaja.
Evidentirano

mmihale
Novak
**

Međimurje

Email
« Odgovor #69 na: 06 Kolovoza, 2009, 20:20:54 »

ja ne skidam lisce gotovo nikad, mozda 1-2 tjedna pred berbu, makar berem dosta kasno pa to niti nema nekog velikog utjecaja.

Zasto ne skidas? Ja skinem cca 1-2 lista u pocetku sare i onda eventualno jos neki list 2 tjedna pred berbu.
Evidentirano

... vino voli visinu i dobar pogled, voli gledati odozgo.
Ivan
zlatni član

Ivanić Grad-Popovača

Email
« Odgovor #70 na: 06 Kolovoza, 2009, 21:07:47 »

jednostavno ne skidam. bojim se opekotina od sunca i eventualno skidam 1-2 tjedna prije berbe, smatram da nije toliko potrebno. obicno imam oko 21-23% secera, ovisno o sorti, bitniji mi je balans izmedu kiselina i secera a za crne sorte pratim fenolnu zrelost, ovo ostalo i nije toliko bitno ako je grozde dobro zrelo.
Evidentirano

Razor
Administrator
zlatni član

Kloštar Podravski

Email
« Odgovor #71 na: 06 Kolovoza, 2009, 21:53:45 »

Da, ja ne skidam ni zaperke, nema previše koristi! Šišam sve ko živicu!
Skidam nešto prije sa sjeverne strane trsja, ali s južne neposredno prije berbe, 2-3 tjedna, radi bolesti prvenstveno!
Nema tu previše dobitaka šta se tiče šećera, imam studiju, diplomski rad koji to dokazuje!
Evidentirano

pirou
Novak
**

Ðurđevac

Email
« Odgovor #72 na: 07 Kolovoza, 2009, 06:20:20 »

Inače ne skidam lišće radi dobitka na šećeru, već radi botritisa i pepelnice na grožđu. (rizvanec... you know what i mean  ;D)
Evidentirano
Jeremija
aktivni član

Email
« Odgovor #73 na: 07 Kolovoza, 2009, 06:34:49 »

Da, ja ne skidam ni zaperke, nema previše koristi! Šišam sve ko živicu!
Skidam nešto prije sa sjeverne strane trsja, ali s južne neposredno prije berbe, 2-3 tjedna, radi bolesti prvenstveno!
Nema tu previše dobitaka šta se tiče šećera, imam studiju, diplomski rad koji to dokazuje!

Ja sam čitao u Gospodarskom Listu još prije nekoliko godina da treba lišće skidati desetak dana prije berbe,jer da za svaki sunčani dan grožđe nakupi 0,1% sladora.A za zaperke pišu da ih treba skidati još prije cvatnje kako nebi uzimali hranu grozdu jer od njih nema koristi.
Evidentirano

I onda neš pil
Ivan
zlatni član

Ivanić Grad-Popovača

Email
« Odgovor #74 na: 07 Kolovoza, 2009, 08:01:28 »

Ja sam čitao u Gospodarskom Listu još prije nekoliko godina da treba lišće skidati desetak dana prije berbe,jer da za svaki sunčani dan grožđe nakupi 0,1% sladora.A za zaperke pišu da ih treba skidati još prije cvatnje kako nebi uzimali hranu grozdu jer od njih nema koristi.

sve ovisi o situaciji u vinogradu ali ja ne skidam lisce jer ne zelim da mi je grozde skureno jer to negativno djeluje na arome, pogotovo kod crnih sorti gdje zelim cistu sortnu aromu bez mirisa "ukuhanosti".. secer se nakuplja putem fotosinteze preko lista.
Evidentirano

Str: 1 ... 3 4 [5] 6 7 ... 22 Gore Ispis 
« natrag naprijed »
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 2.0.19 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!