Zanemarili smo temu zelene rezidbe. Evo u kakvoj sam dilemi. Kužim odstranjivanje vodopija, suvišnih izboja, paralelnih, ukrižanih, ali što sa zelenom mladicom koja mi recimo treba na tom mjestu, a predugačka je? Smije li se tako zeljasta skratiti, na koliko listova najmanje? Ili mora biti poludrvenasta, drvenasta? Kako je to kod jabuke, a kako kod breskve ?
Pusti ju ovu vegetaciju, lako je skratiš za proljeće na koliko ti treba!
Radi se o starim voćkama, 25 godina, koje već pet god. rekonstruiram. Kad je otac oslabio pobegle su mu u visinu 4/5 m, srezao sam ih drastično na 2,30, dobio mlade izboje, formirao niske široke krošnje, reducirao broj glavnih-skeletnih grana s 5/6 na tri i dobio vaze/kišobrane. Sredina krošnje bila je ogoljena pa sam isprovocirao mlade izboje, zarezivanjem kore iznad spavajućih pupova, sad se tu pojavljuje gustiš koji prorjeđujem, ali htio bih urod povući prema sredini, stablu.Dakle trebam kratke, rodne grančice, 25-30 cm, a one su sad, u svibnju već 60, rastu kao vodopije, bit će do jeseni 2 m, debljine palca. Ako je reznem na kratko tek iduće proljeće hoće li do cvatnje uopće imati kakve izboje, a kamo li cvjetne pupove? Možda sam preveć nestrpljiv? Inače daju dobar urod, ove godine slabiji radi mraza, sredil ih je u ful cvatnji !?