Ti bar ribe možeš lovit, mi ni to kontinentalci
Smisao za male opg-ove bi bio jedino u tome da ljudi koji su malo manji proizvođaci,mogu legalno prodavat svoje poljoprivredne proizvode,jer kad dođe inspekcija dok si u prodaji traži te opg karticu ili pišu odma zapisnik i sljedi kazna.Poticaji su ionak prošlost barem za nas manje proizvođace.
Pričaj mi o tome,10 godina sam bio profesionalni ribar(obrtnik) i pobjego radi papira i administracije? Ali bar jednu dobru san ču,u zatvoru je plača do 2000kn misečno.
Pa o tome ti ja i pričam,daj mi paušalni porez godišnje i svi zadovoljni,a ne da ja i neki veliki proizvođač imamo istu papirologiju
Vidim da ste upućeni u kompletnu situaciju sa OPG-ovima. Mene zanima tko će ulaskom u EU imati pravo na poticaje. Dali samo OPG-ovi koji žive od poljoprivrede i plaćaju si mirovinsko i zdrastveno? Ili će poticaje dobivati i OPG-ovi (kao kod mog starog ) koji su dodatna djelatnost, tj vlasnik radi u firmi a OPG mu je dodatna djelatnost ?
Mislim da će se ukinuti poticaji većini malih. Većina malih poljoprivrednika u RH lošom politikom maćehe države će postati socijalni slučajevi i na skrbi poreznih obveznika. To nema veze sa ulaskom u EU. 20 godina nam poljoprivreda propada, 20 godina nema strategije poljoprivrede, nema ni danas, nema ništa. Počelo je dobrano krizom i zaduživanjem, sad se nastavlja, najgore šta veliki propadaju radi kredita i cijena proizvoda koji više ne mogu držati taj kredit!
Kupovat ćemo tuđu hranu kao arapi u pustinji vodu radi svoje gluposti i nesposobnosti!Poljoprivreda i stočarstvo u Hrvata je već 20 godina teška farsa i tragikomedija. Šta krene, to i propadne začas! Bolje igrati ruski rulet kao u onom filmu "Lovac na jelene" nego uložit pare u poljoprivredu i novi traktor. Uspješan čovjek, dobije 10 minuta u poljoprivrednoj emisiji, za tri godine dobije isto, samo plač pred stečaj. To je hrvatski način i proizvod!Država, banke i loša strategija poljoprivrede, odnosno kaos u poljoprivredi!
Ja razmišljam o opg, ono, tek za prodat nešto vina, bez pdv sustava i poticaja, ali ne znam smeta li mi invalidska penzija? Zna li netko gdje je to zakonski obrađeno? Neki link?