Danas napokon uspio pošpricat vočke,mada je još malo vjetar zezao.Mikal+cosavet+tensiofil.
To ti ostao materijal od špricanja vinograda ili?Mikal i ostali sistemici koje upotrebljvamo u vinogradarstvu protiv peronospore se uopće ne koriste u voćarstvu,barem ja nisam primijetio ni na jednoj preporuci,pitanje jel imaju kakve svrhe,vjerojatno razlog postoji zašto se ne koriste,Razor će znati
pa onda i jedno moje iskustvo.Isto ko i Jeremija i ja znam potegnut po voćkama ,ak mi kaj ostane(pošto su odmah do vinograda).No,primjetil sam da mi nektarina ne podnosi baš najbolje mix:polyram DF+chromosul.Ostale voćke se ne bune,no kod nje se listovi počnu uvijati i malo ko da uvenu,al se oporave.Tako da nju ne špricam više time.A neki dan sam jabuke potegnul po vrhovima mladica sa Demitanom i otpale su lisne uši (baš me zanimalo kaj bu se desilo)
Ja imam pri kleti jednu jabuku i jednu mušmulu pa isto tak prskam i jabuku kad i vinograd,pa sam jednom poprskal i mušmulu i također su se listovi počeli uvijati i otad je više ne prskam osim prihrane i sve je u redu.Negdje sam pročitao da nju ne treba prskati.
Da li ste prorijedili plodiće na breskvama?Obično ide dole 60-70% plodića. Breskve su krupnije i manje opterećuju voćku. Također može grana puknuti, ako se to ne uradi.Nektarine su inače osjetljivije na tripsa i pepelnicu i to se odmah vidi na plodovima.Breskve su dosta zahtjevne za održavanje, od bolesti napadaju ih kovrčavost, bakterijska palež, monilija, šupljikavost lista, krastavost, pepelnica, od štetnika, štitaste i lisne uši, breskvin moljac, breskvin savijač, tripsi.
hej,hej....čemu takva ljutnja .Ovo sa demitanom i nije za svačije oći,al to sam samo par izboja,da vidim reakciju,Obećajem neću više .Al ovo za nektarinu tvrdim i dalje jer kao svaki "pravi "nevjernik ja sam taj postupak nakon desetak dana ponovio ,nakon tretiranja vinograda i dobio identičan rezultat i normalno zaključio da tu nekaj ne štima.Nemam sad doma fotić,no ću je poslikat da se vidi da je sad dalje normalna i nema nikakvih drugih pizdarija na sebi.
Jesam, to radim svake godine i to radim nekoliko puta, kako koji dan prođem tako po malo razrjedim, prvo one sitnije, duple kao i one koje su na hrpi.Imam pitanje za 3 nektarine i 2 breskve koje nisu vinogradarske, koje na žalost imaju dosta kovrđavosti lista jer sam preskočio greškom zadnje prskanje, dal bi trebalo prorijediti više plodova nego uobičajeno da su voćke zdrave.Inače voćke su stare 3 godine.