Slučajno sam pronašao forum a pravim samo za sebe medenicu ili medicu a narod kaže da je dobra što više odlična pa evo recepta:uzmi 1 litru prave loze(ne kojekakve sa dodacima šećera) od cca 55%akohola ili 20 gradi i u nju stavi destilirane vode da dođe do 38-42% (55:42=1,3 što znači 1 litra loze+ 3 dcl dest.vode da ćeš dobit jačinu 42%-formula je jednostavna i računaš onako šta imaš i šta želiš).Na tu 1,3 litru "tekućine" dodaj 26 dkg meda(20 dkg meda po litri "tekućine") i zagrij do 34 stupnjeva uz mješanje da se med prije otopi.Ja to stavim u posudu od stajaćeg miksera i vrtim 15-tak minuta.®ivjeli!
Ja znam 2 vrste gvirca...ima onaj koji se radi od vode i onaj od vina...ovaj od vina ti je moj recept iz glave, valjda je dobar3/4 starog vina, 1/4 meda 1 kora cimetai dobro promješaš i staviš tjedan dana da odstojiOnaj od vode, ide ovak nekak: -izvor HPS-Za 60 l gverca potrebno je:45 l vode,15 kg kestenovog (nikako bagremovog) meda,grožđice za aromu "Vrelko" (kvasac za pospješivanje vrenja) po potrebiU 3 l vode stavlja se kilogram meda u saću. Dobro je da saće bude s puno peludi ili, kako su stari Podravci govorili, hrđe. To se kuha u bakrenom kotlu dva sata. Prije nego se ohladi obere se vosak.Nakon 3 dana: talog "sjedne" dolje, a gverc se odlije i stavi na toplo da zavrije. Ako ne vrije, stavlja se "Vrelko". Prije vrenja mora u gvercu biti 18 – 20 posto sladora, što se mjeri posebnim mjerilom. Kad završi vrenje, poslije dvadesetak dana, bude 10 – 12% alkohola, onda je to "pravi gverc". U bačvi može stajati i godinu dana.Gverc se ne pije bez leda. E sad koji je bolji, koji raditi...treba donjet mudru odluku...
ja imam prijatelja koji se bavi licitarstvom tj.njegva punica sigurno ste je mozda vidjeli na tv-u (Gladović).kolko sam sa njim razgovaral oni za gvirc peku šećer i onda se to mijesa,bum ga pital pa cu stavit recept(normalno ak mi bu htio dati)