U velikoj sam dilemi, imam 1,5 hektara voća i planiram da proširim zasade a zatim pitanje kakav traktor kupiti. Bosna je preplavljena ponudama, ali najviše fergusona i kineza. Starim ,,dobrim" fergama je, čini mi se, napumpana cijena pošto podsticaj Vlade od 40 odsto vraćaju odmah pri kupovini, ali je fergo 539 izašao, sa povratom, skoro 7,5 hiljada evra. Nije li to puno? Na jednom placu nude kineza, mali voćarski - dupla vuča, 25 konja, za 4,5 hiljada evra, sa povratom. Zna li neko kakvi su? Imam averziju prema kineskoj robi, ali me ubjeđuju da su se pokazali bolji nego 539 i da imaju manje reklamacija. Kao, radi ih kineska vojna industrija ... Koliko je pametno kupiti? Ima li neko iskustva sa njima?
Dali netko zna gdje ima za kupiti onaj teleskopski nastavak sa drškom za prskalicu, za špricanje na većoj visini u odnosu na onih klasičnih fiksnih 140cm ?Vidio sam u jednoj trgovini u Čakovcu da ima za kupiti teleskopski nastavak sa drškom preko 2m, ali koštaju preko 100kn jel ima gdje jeftinije ?Inače imam leđnu prskalicu Sani od 16 litara, no mislim da ima univerzalnih nastavnih dijelova za špricanje.
teško da ćeš naći jeftinije. još bi te možda skuplje izašlo da kupiš cijev i da ti neki kolega napravi spojeve