Baš nešto razmišljam o nagradnoj igri, ali zaozbiljno: U potrazi za autohtonim crnim kontinentalnim sortama.Možda to nije loša ideja?A glede teme - problem ocjena autohtonih, ne samo naših, dakle u srednjestrujaškom ocjenjivanju, recimo Decanterovom, je nepoznavanje sorte od strane ocjenjivača i njenih specifičnosti i dakako, pomodnost "svjetskog" ukusa. Da bi naše sorte imale vrhunske ocjene, vina bi morala sličiti najboljim vinima najrasprostranjenijih, uglavnom francuskih, sorti.Recimo to i ovako - da bi recimo neki naš band uspio u svijetu, mora imati tekst na engleskom i mora pratiti neki od svjetskih aktualnih glazbenih tokova. Tamburaši nemaju nikakve šanse, koliko god im stvar bila genijalna - osim ako trenutačno u modi nije etno.
"Crnjaci" iz istočnog dijela RH - Podunavlje su po meni u istom rangu sa najrazvikanijim francuskim kupažama. Plavac mali je kao prvo prije svega precijenjena sorta, a kao drugo gro peljeških proizvođača još nije apsolviralo tehnologiju proizvodnje plavca malog. Previše lutaju sa starim tehnikama i po meni uopće ne iskorištavaju potencijal sorte. Prije nekih cca 12 g uzeo sam plavac mali na Hvaru, pozicija Ivan Dolac i eksperimentno napravio 1.000 l vina i to svako na drugačiji način u inoxicama od po 100l. Igrao sam se s kvascima, duljinom maceracije, temperaturama.... Ono što mi je bilo najbolje sam donio pokojnom dr.prof. Schubertu na agronomski faks ( o kojem btw imam svoje mišljenje, ali o pokojnicima sve najbolje) i koji je nakon degustacije doslovno poludio, citiram: "jebem ti sve po spisku kolega pa ovo je fantastično, fenomenalno, osim višnje tu je i šumsko voće, a tanini su ti skroz svileni, nemrem verovat da je to godišnjak. Fala Bogu da je jedan purger pokazal dalmošima kak se dela vino." Molim sve da (mu) mi ne zamjere lokalno prepucavanje, ali činjenica je da se od PM može napraviti top vino koristeći nove tehnologije, a da gospoda i dalje fura svoju furku u njegovoj proizvodnji. Naravno da sam bio ponosan time što mi je Schubi rekao i btw dobio sam veliko zlato na jednom regionalnom natjecanju za taj PM. Nakon toga sav pun samopouzdanja odlučio sam slijedećih godina proizvoditi PM i to kombinirati Hvar i Pelješac... a onda je krenulo... znate 1 kg vam je 24Kn sa južne pozicije, a 12 Kn iz doline?!?! Dingač- sve dogovorim i dođem po grožđe, a onda mi vlasnik uprkos tel. dogovoru veli: "NEMOJ SE LJUTITI ALI CIJENA TI JE SAD 40 KN/KG". Ma marš u 3 PM...jedno se dogovoriš, a onda promijeniš cijelu priču, 40Kn/kg??? Ko da je odlazak iz ZG do Pelješca besplatan. 40 KN/kg ...pa ko je tu lud? To je najskuplje grožđe u Mliječnoj stazi iliti Kumovoj slami, Jbte i Klingonci imaju sigurno jeftinije grožđe:) Suma sumarum moja vinarija uzima crveno grožđe iz regije Podunavlje i odgovorno tvrdim da moja kupaža CS-a, CF-a i Merlota stoji uz bok najskupljim Bordoškim kupažama. Sve što proizvedemo izvezemo i dobivamo top kritike od struke i konzumenata. Stanje u vinarstvu u RH je u totalnom ku...I kad si sad sve popljuvao,koja je poanta??
Poanta. Samohvala ti ništa ne znači.
I mene je ovo zaintrigiralo....Giancarlo kaze da je radio 10 uzoraka po 100 l u inoksu. Taninin tesko mogu biti svileni bez bacve kod PM. S druge strane, bilo koji pravi crnjak bez bacve ne moze se nazvati odradjenim vinom.E sada koji kvasci, koja tehnologija?Ja sam zadnje 4 godine napravio dosta eksperimenata s Plavcem iz Dingaca i Trstenika.Po meni za sada najbolje idu autohtoni kvasci, maceracija 18-24 dana, delastage je dobrodosao, pokazala se dobra i drvena fermentacija, obvezno malolaktika, sur lie zaobljuje PM, ali nema veliki utjecaj na njega, odlezavanje u nebarikiranim bacvama 1.5-2 godine, pola godine u boci i nakon najmanje 2 godine taj robusni Plavac daje puni užitak, a vrhunac mu je pretpostavljam izmedju 3 i 7 godine, no to cemo jos vidjeti.....
Nedavno čuh jednog čovjeka da uopće ne stavlja kvasce, a taloži s vinobranom ko i mi svi ostali i sve mu zavrije i odvrije. Ima i zlatnih vina tako dobivenih...
http://zeljko-vinskeprice.blogspot.com/2014/05/peljeskim-plavcima-ponovio-se-parker.html
Konačno nešto i o plavcima,a i stina je zlatna.