Jnix me posteno zaje....Stavim crno grozdje u bacve od 500 litara . gore ostavim prazno da mogu stavit 100 litara vode . Postavim najlon , naspem vodu , i tako na tri bacve . dodjem sljedeci dan i imam pun podrum vode ! E drug bas me zajeba ! Naravno , komina se podigla i izbacila svu vodu van . A ja mislio ti to iz iskustva !!!!!
ja sam ti rekao da to nije potrebno jer ta voda na najlonu jednostavno nema nikakve funkcije..
jos uvijek tvrdim da nema potrebe za time ako napravis ovako: uzmes kacu, napunis je masuljem 80%, stavis u masulj sta vec stavljas, prekrijes je debljim najlonom kojeg osiguras sa strane na kaci pomocu nekih jacih kvacica ili gume i blago napnes, ne prejako, i to ti je to! nejdu ti musice, kada vrije ionako se stvara co2 koji izlazi kroz rupice sa strane ispod najlona i ne ulazi ti zrak, malo vode na povrsini ionako ne moze ohladiti ni za pola stupnja npr. 500 l masulja u vrenju.. a vinifikator ipak sluzi za nesto malo drugo a i za vece kolicine, neces sad macerirati u kaci od 5000 l.. vinifikator pojednostavljuje stvar i olaksava je jer je zbog toga i napravljen.
ne znam zašto imaš stalnu potrebu ispravljanja mojih savjeta ili opisa mojih postupaka, dovoljno je da si opisao kako ti to radiš , a ljudi će vidjeti što je bolje i što "pojednostavljuje stvar i olakšava ", posebno onima koji ne mogu biti stalno u svom podrumu kao npr. ti , jer su radni-zaposleni i imaju dalje svoje podrume od kuće pa ne mogu tri put na dan mješati masulj i sl.
Vjerojatno je tak,samo kaj ti od toga hoćeš živjeti,normalno da imaš više problema,ne radiš par hektara jer ti je doma dosadno ,a ja samo trošim novce i živce i usput se naradim..Ma,povremeno me uhvati depresija oko tog trsja ,baš i nemam podršku u obitelji,više moralnu,nego fizičku Imam dio trsja gdje mi je dosta uzak razmak,dosad mi to nije bio neki problem kaj se tiče posla,stvarno ga uredim,zaštitim,ali mi je lagano to sve dopizdilo pa za koji mjesec motorka i 2 reda van,a dalje ćemo vidjeti..