VVV Forum
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
06 Lipnja, 2026, 03:17:58

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Traži:     Napredno pretraživanje
69.721 Postova u 368 Tema od 1.680 Članova
Najnoviji Član: File_89
* Forum Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija
+  VVV Forum
|-+  Vinogradarstvo
| |-+  Arhiva
| | |-+  2008. - Prskanje (zaštita) u vinogradu
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu. « natrag naprijed »
 Str: [1] 2 3 ... 24 Dolje Ispis
Autor Tema: 2008. - Prskanje (zaštita) u vinogradu  (Posjeta: 152710 puta)
Dražen
Administrator
Novak

Križevci

WWW Email
« na: 12 Veljače, 2008, 12:24:48 »

2008. - Prskanje (zaštita vinograda)
Evidentirano

Čovjek koji ne može pomoći sebi, ne može pomoći ni drugome.
Ivan
zlatni član

Ivanić Grad-Popovača

Email
« Odgovor #1 na: 12 Veljače, 2008, 17:21:31 »

evo ja cu prvi probiti led na ovoj temi koja ce zasigurno biti jedna od najposjecenijih i najkomentiranijih ove godine.. 8) samo par pitanja, cime i kada mislite obaviti prvo zimsko prskanje i da li vec mozda jeste te ako koristite crveno ulje molim da mi napisete po kojoj cijeni ste ga nabavili i gdje? treba mi za odredene usporedbe a i dobro ce doci svima koji ga misle koristiti.. pozdrav!
Evidentirano

DarzaJ
Novak
**

Slav.Brod, 45°11'51.51"N, 18° 1'17.66"E

Email
« Odgovor #2 na: 12 Veljače, 2008, 21:59:52 »

Prvo zimsko prskanje crvenim uljem nakon orezivanja za otprilike 10-15 dana.
Cijena crvenog ulja u SB od 65 do 75 kn od trgovine do trgovine.
Kupio crveno ulje po cijeni od 13.50 KM (54 kn) u BB (BiH).
Evidentirano
Ivan
zlatni član

Ivanić Grad-Popovača

Email
« Odgovor #3 na: 13 Veljače, 2008, 00:29:06 »

da, skupo je to sve, inace je kod mene u ducanu 66 kn 1 l crvenog ulja. sve cijene idu gore i mislim da ce ovo biti jedna od najskupljih godina za odrzavanje vinograda.. pogotovo kod onih koji trose mnogo zastitnih sredstava i gnojiva!
Evidentirano

jura
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #4 na: 13 Veljače, 2008, 20:11:57 »

Evo ja sam orezao vinograd prije 14 dana i sada planiram pošpricat sa cuprablauom-z (1 kg na 100 litara), a za 4-5 tjedana kada sve krene opet cuprablau sa bijelim uljem.Inače cuprablau ima u sloveniji po 36 kuna dok je kod nas oko 65 i više, pepelin odnosno sumpor oko 14 kuna.
Evidentirano
Zagorac
Zaštita u vinogradu
aktivni član

Email
« Odgovor #5 na: 13 Veljače, 2008, 20:31:57 »

Isto ko Jura  ;) tak sam lani napravio, kombinirao sam bijelo ulje sa bakrom jer mi je bila jeftinija kombinacija od crvenog ulja imam još zaliha, da, cijene jesu za ove proizvode takve u SLO, vidjet ćemo kad dođu skuplji preparati na red kakve budu cijene, a udružil se budem sa susjedima ko i lani pa ćemo uzimati veća pakiranja, naravno da bude ova godina najskuplja, kao šti će svaka slijedeća biti još skuplja.
Evidentirano

Ivan
zlatni član

Ivanić Grad-Popovača

Email
« Odgovor #6 na: 14 Veljače, 2008, 00:24:09 »

@jura ti se zbilja drzis striktno chromosovog programa a..? 8) cekaj, kila sumpora (chromosula 80) je u sloveniji 14 kn??? pa covjece..
Evidentirano

toplichanec
Novak
**

Krapinske Toplice

Email
« Odgovor #7 na: 14 Veljače, 2008, 08:32:59 »

Imam još modre galice i vapna, pa kad privežem za jedno 2 tjedna onda ide 3 postotna bordoška juha. Kad pup postane vunasti onda idem s crvenim uljem.

Tak sam napravil lani i bilo je ok.
Evidentirano

vinum bonum pax in domum
Razor
Administrator
zlatni član

Kloštar Podravski

Email
« Odgovor #8 na: 17 Veljače, 2008, 22:49:48 »

evo ja cu prvi probiti led na ovoj temi koja ce zasigurno biti jedna od najposjecenijih i najkomentiranijih ove godine.. 8) samo par pitanja, cime i kada mislite obaviti prvo zimsko prskanje i da li vec mozda jeste te ako koristite crveno ulje molim da mi napisete po kojoj cijeni ste ga nabavili i gdje? treba mi za odredene usporedbe a i dobro ce doci svima koji ga misle koristiti.. pozdrav!

Nordox + bijelo ulje ti je bolja opcija.
Crveno ulje, em je slabije, em je sramotno skupo >:(

@jura ti se zbilja drzis striktno chromosovog programa a.

Ni jedna firma zaštitnih sredstava u državi nema kompletni program. Chromosu malo fali, ali oni ipak uzimaju sredstva od BASF-a, Syngente i Dow-a!
Preporuka svima: miksajte sredstva različitih proizvođača, nemojte se striktno držati propagandnih materijala. To nije najbolje rješenje u većini slučajeva!
Evidentirano

INGI
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #9 na: 20 Veljače, 2008, 09:00:11 »

jučer orezano. namjeravam pošpricati ovih dana sa cuperbalauom. kolko posto ide ?
Evidentirano
Razor
Administrator
zlatni član

Kloštar Podravski

Email
« Odgovor #10 na: 20 Veljače, 2008, 09:24:33 »

0,8% u mirovanju. To ti inače piše i na deklaraciji!
Evidentirano

vinoljubac
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #11 na: 20 Veljače, 2008, 11:20:20 »

Nordox + bijelo ulje ti je bolja opcija.
Crveno ulje, em je slabije, em je sramotno skupo >:(

Pozdrav svima,
s obzirom, da sam odlučio prskati ovom kombinacijom zanima me dali navedene preparate smijem miješati zajedno i također koju koncentraciju da stavim te jeli mi prerano već sada prskati s time?

Zahvaljujem.
Evidentirano
Razor
Administrator
zlatni član

Kloštar Podravski

Email
« Odgovor #12 na: 20 Veljače, 2008, 14:11:52 »

Naravno da možeš. Nordox 0,2%, bijelo ulje 3-4%
Evidentirano

Ivan
zlatni član

Ivanić Grad-Popovača

Email
« Odgovor #13 na: 21 Veljače, 2008, 02:00:14 »

crveno ulje sadrzi 100 g/l bakar oksida i 550 g/l parafinskog min. ulja, dakle 10% i 55% dok bijelo ulje sadrzi samo parafinsko min. ulje i to 80%, tj. 800 g/l. cuprablau z sadrzi 35% bakra, tj. ima 350 g/l bakra, a nordox 75 wg sadrzi 75% bakra iliti 750 g bakra po litri.

crveno ulje se koristi u koncentraciji 2-3% iliti 2-3 l na 100 l, a tih 2-3 l sadrzi 200-300 g bakra na 100 l i to je ok.

cuprablau z se koristi u koncentraciji 0,8% u fazi mirovanja vegatacije,tj. 800 g cuprablaua z na 100 l vode sto je 280 g bakra na 100 l vode i to je ok.

0,2% nordoxa iznosi 200 g nordoxa na 100 l vode sto je 150 g bakra na 100 l vode i to po meni nije bas ok..

e sad, kak treba dodati 0,2% nordoxa, to mi nije jasno? ::) mislim, sta nije to premalo za tretiranje u ovoj fazi mirovanja vegetacije? sta ne bi trebalo dodati nordoxa od 0,3 do 0,4% da bi se dobio zeljeni ucinak crvenog ulja sa dovoljno bakra? jedina je razlika sta je u cuprablau bakar hidroksid a u nordoxu bakar oksid koji je opcenito najdjelotvorniji u istim koncentracijama ali mislim da to ovdje ipak nema veze jer gleda se samo sadrzaj bakra opcenito. ili sam ja malo u zabludi i krivo racunam ili su me ovi sitni nocni sati i ucenje malo pobrkali.. 8) Razor molim odgovor, pozdrav!
Evidentirano

Razor
Administrator
zlatni član

Kloštar Podravski

Email
« Odgovor #14 na: 21 Veljače, 2008, 09:08:54 »

Kemijska formula Nordoxa je Cu2O. Zato je jači, 2x bakar. Bakar je tu jednovalentan.
U ovim drugima je bakar dvovalentan, dakle CuO ili Cu(OH)2, dakle bakar 1x, slabiji.
Djelatna tvar je bakar I oksid, a ne sami bakar ( kao i kod drugih, bakar II hidroksid, bakar oksiklorid, bakar Ca klorid kompleks) zato i takve razlike u koncentraciji bakarnih preparata.
Inače i proizvođač preporučuje 0,2% za zimsko prskanje. Ima još jedna stvar, ako stavljaš 3x jaču koncentraciju Nordoxa imat ćeš problema kako ga otopiti u vodi, probao sam nije išlo.
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
Šta se tiče razlike između crvenog ulja i nordoxa, nordox su vodotopive granule ( WG), a crveno ulje je emulzija ( EC), tako da baš i nisam siguran da li možeš ta dva preparata tako uspoređivati.
2x jača koncentracija Nordoxa ne bi trebala smetati, ali crveno ulje 3% koristiti na više od hektar vinograda je preskupo. 3L na 100 L vode, a šta ti je 100 litara. Cijena litre varira između 70 i 80kn otprilike.
Evidentirano

Str: [1] 2 3 ... 24 Gore Ispis 
« natrag naprijed »
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 2.0.19 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!