VVV Forum
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
07 Lipnja, 2026, 08:01:09

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Traži:     Napredno pretraživanje
69.721 Postova u 368 Tema od 1.680 Članova
Najnoviji Član: File_89
* Forum Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija
+  VVV Forum
|-+  Vinogradarstvo
| |-+  Radovi u vinogradu
| | |-+  Što ste danas radili u vinogradu?
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu. « natrag naprijed »
 Str: 1 ... 5 6 [7] 8 9 ... 213 Dolje Ispis
Autor Tema: Što ste danas radili u vinogradu?  (Posjeta: 1137927 puta)
Ivan
zlatni član

Ivanić Grad-Popovača

Email
« Odgovor #90 na: 07 Rujna, 2006, 20:23:43 »

Sve radnje prije berbe su obavljene, trava pokošena, grožđe zaštićeno, vršci ošišani, lišće oko grožđa skinuto.. Sad mi slijedi najmukotrpniji posao, prodaja sirovine ::) . Ak nekog zanima od ove godine ukinute su sve carine na uvoz grožđa. Export-import mafija je već najavila cijene makedonskog grožđa, za chardonay - sladora 17-21 % cijena s PDV-om je 37 centi (0.37 eura, oko 2.60 Kn), vranac - iste gradacije po 2.50 Kn.
I dok razne fuš firme mlate pozamašne svote na švercu grožđa kojem se ulasku u RH gubi svaki trag, mene inspekcija ganja s raznim potvrdama o ispravnosti grožđa koje mi trebaju da bi ga uopće stavio u promet(ne bunim se, al nek je zakon jednak na sve).

Dalmatinske vinarije su u vrlo teškom stanju, zalihe vina od lani su još uvijek velike, pogotovo bijelih vina..

ja sam ove godine narucio 1 tonu chardonnaya iz Dakova, iz Mandicevca od jednog covjeka koji ima vrhunsko grozde svake godine, ocekuje nekih 100° Oe, berba ce bit za kojih 10 dana, 2 tjedna, cijena oko 6-7 kn/kg, nije jos definirano. i da, meni je cak i dobro dok na grozdu ima botritisa, ne previse naravno, 1/4 je dovoljna.
Evidentirano

Vinofil
Guest

Email
« Odgovor #91 na: 07 Rujna, 2006, 21:43:11 »

za chardonay - sladora 17-21 % cijena s PDV-om je 37 centi (0.37 eura, oko 2.60 Kn),

ja sam ove godine narucio 1 tonu chardonnaya iz Dakova,cijena oko 6-7 kn/kg, nije jos definirano.

Mogel bi ja ove lokalne glavonje navest da povezu koji šleperić do tebe gore ;D
Evidentirano
toplichanec
Novak
**

Krapinske Toplice

Email
« Odgovor #92 na: 12 Rujna, 2006, 08:48:41 »

Ajde još malo.

Radil sam na smanjenu vina u kleti. Također sam požbukal jedan vanjski zid, jer mi je ostalo materijala od gradnje kuće.
Obilazim vinograd i trebal bum pred berbu još pokositi, ali nije hitno.
Evidentirano

vinum bonum pax in domum
toplichanec
Novak
**

Krapinske Toplice

Email
« Odgovor #93 na: 21 Rujna, 2006, 13:04:49 »

Danas idem pokositi vinograd. Počel mi je botritis. Kak je kod vas?

Izmjeril bum šećer s refraktometrom, kiselinu s jezikom, kvar procjenil s okom i odlučil bum o berbi. Da li idući vikend (30-tog) ili onaj iza 7. ???
Evidentirano

vinum bonum pax in domum
toplichanec
Novak
**

Krapinske Toplice

Email
« Odgovor #94 na: 22 Rujna, 2006, 06:46:42 »

Ljudi loše vijesti s brega.
Bil sam jučer u trsju. Nemrem vjerovati da od nedjelje do četvrtka se može tolko pokvariti. Sve sam redovno šprical. 31.8. sam puknul Swich. Jedva mi je prekjučer karenca istekla, a botritisa ko u priči. Grožđe nije zrelo, a moram brati jer za drugi vikend više nebum imal kaj. Katastrofa. Planiral sam berbu 7.10, a vidi sad ovo.

Sad bi trebal tužiti nekog, dućan, dobavljača, proizvođača ili nekog kakav mi je to Swich prodal. Nebi sad smjelo biti jedne jagode kvarne, a ne ovo.

Jako se loše zbog toga osječam i nekak sam skeptičan prema preporukama.

Bok.
Evidentirano

vinum bonum pax in domum
Razor
Administrator
zlatni član

Kloštar Podravski

Email
« Odgovor #95 na: 22 Rujna, 2006, 09:44:46 »

Provjeri da ti nisu bobe od kiše popucale pa je to raširilo botrytis.
Osim toga botrytis ti se javlja i kao posljedica napada moljca. Imaš slike pod zaštitom vinograda.
U ta dva slučaja switch ti ne vrijedi!
Evidentirano

šemničar
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #96 na: 27 Rujna, 2006, 21:31:25 »

U vinogradu mi se također jako raširio bortrytis, ali isključivo na rajnskom rizlingu, kojeg imam oko 80%. Ostale sorte (graševina, kraljevina, šipon), gotovo da i nisu zaražene. Sumnjam da je to posljedica napada groždanog moljca (protiv kojeg sam špricao samo u VI mjesecu), posebno zbog toga što sam primijetio da peteljkovina nije oštećena.

Nabrao sam cca 10-12 kg grožđa, većinom rajnski rizling (i to najzeleniji i najzaraženiji bortrytisom), izmuljao i procijedio mošt (kroz širu cjedilku). U moštu sam primijetio sitne bijele crviće dužine 1-2 mm. Da li su to grožđani moljci?

Inače, u moštu sam izmjerio 82 oecsla šećera i 11,5 g/lit kiselina. Da li da grožđe poberem ili da još čekam?
Pogledao sam na DHMZ-u tjednu prognozu, do utorka se prognozira suho vrijeme s temperaturama od 24-27°C.
Evidentirano
Ivan
zlatni član

Ivanić Grad-Popovača

Email
« Odgovor #97 na: 27 Rujna, 2006, 23:36:26 »

U vinogradu mi se također jako raširio bortrytis, ali isključivo na rajnskom rizlingu, kojeg imam oko 80%. Ostale sorte (graševina, kraljevina, šipon), gotovo da i nisu zaražene. Sumnjam da je to posljedica napada groždanog moljca (protiv kojeg sam špricao samo u VI mjesecu), posebno zbog toga što sam primijetio da peteljkovina nije oštećena.

Nabrao sam cca 10-12 kg grožđa, većinom rajnski rizling (i to najzeleniji i najzaraženiji bortrytisom), izmuljao i procijedio mošt (kroz širu cjedilku). U moštu sam primijetio sitne bijele crviće dužine 1-2 mm. Da li su to grožđani moljci?

Inače, u moštu sam izmjerio 82 oecsla šećera i 11,5 g/lit kiselina. Da li da grožđe poberem ili da još čekam?
Pogledao sam na DHMZ-u tjednu prognozu, do utorka se prognozira suho vrijeme s temperaturama od 24-27°C.

ako si nasao takve crvice to su onda sigurno moljci, nema druge! trebao si prskati protiv 3. generacije moljca. sad imas stete na grozdu direktno od moljca i od pojacanog napada botritisa takoder zbog moljca. nije problem nesto niza kolicina secera vec povisene kiseline ali upravo one su karakteristike rajnskog rizlinga. samo da nemas puno jabucne kiseline i mislim da nemas sta cekati jer za par dana vise neces imati sta brati ako ti je vec sad tako jako trulo grozde.
Evidentirano

šemničar
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #98 na: 28 Rujna, 2006, 21:03:49 »

Gospodine Ivane, hvala na odgovoru.

Međutim, malo me brinu ove kiseline. Možda nisam bio dovoljno precizan. Naime kupio sam komplet za analizu ENO-VIN, koji služi za određivanje TITRACIJSKIH KISELINA u g/l.

U uputama piše, citiram:
"Obično je količina titracijskih kiselina u moštu veća nego u vinu (nastanak vinskog kamena ili biološka razgradnja).
Zbog toga ćemo navesti okvirne vrijednosti za neke najraširenije sorte. Vrijednosti se odnose na moštove normalne berbe:
- laški rizling 6-12
- rajnski rizling 9-13
- bijeli pinot 7-9
- sauvignon 6-9, itd."

Da li netko barem okvirno zna kolike kiseline mogu očekivati u vinu, ako titracijske iznose 11,5 g/l? Iako volim svježija vina, ne bih htio proizvesti kiseliš.
Molim Vas za brzi odgovor, jer sam na iglama oko određivanja datuma berbe. Naime dosta su visoke temperature, pa se zbog lošijih podrumskih uvjeta bojim octenog vrenja, lošeg taloženja itd.
Evidentirano
Razor
Administrator
zlatni član

Kloštar Podravski

Email
« Odgovor #99 na: 09 Listopada, 2006, 22:13:57 »

Obično padnu za 1-1,5 g/l nakon završetka vrenja i stabilizacije.
Ako ti je prekiselo uvijek možeš skinuti s karbonatom još za koji g/l.
Evidentirano

Kit
Guest

Email
« Odgovor #100 na: 30 Studenoga, 2006, 19:14:45 »

pil sam gemiš celi dan :'( ??? ::)
Evidentirano
Zagorac
Zaštita u vinogradu
aktivni član

Email
« Odgovor #101 na: 11 Siječnja, 2007, 08:31:42 »

Pozdrav svima ;D

Lijepo vrijeme 8) me natjeralo da jučer i prekjučer iskopam u trsju 40 rupa da imam manje posla na proljeće kod podsađivanja, prognoza je do daljnjeg debeli + za siječanj, kod mene naveliko obrezuju, obicno na Vincekovo se obreže prvi trs, ali obično bi sad trebao biti i debeli snijeg i ispod nule, ??? kaj vi radite?
Evidentirano

Ivan
zlatni član

Ivanić Grad-Popovača

Email
« Odgovor #102 na: 11 Siječnja, 2007, 15:52:08 »

kazu da ce ovo biti najtoplija godina odkad se mjeri temperatura na Zemlji, bit ce gadno..
Evidentirano

Zagorac
Zaštita u vinogradu
aktivni član

Email
« Odgovor #103 na: 11 Siječnja, 2007, 16:15:24 »

kazu da ce ovo biti najtoplija godina odkad se mjeri temperatura na Zemlji, bit ce gadno..

;D Ko zna, tak su rekli i za prošlu pa nije bila nešto prevruća, bumo optimisti, u najgorem slučaju bumo se prebacili na voće koje sad uspijeva u toplim krajevima  ;D 8)
Evidentirano

jura
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #104 na: 18 Siječnja, 2007, 11:19:56 »

Danas iskopao rupe u vinogradu. Problem o kojem sam već pisao. Fitoplazma i zbog nje toliko rupa. Sad bih trebao posaditi cijepove. Znali netko gdje nabaviti cijepove sivog pinota, ali da za njih imam barem kakav takav garant. Nek su skuplji , a i ne trebam ih previše 20-tak samo nek su prva klasa.
Evidentirano
 Str: 1 ... 5 6 [7] 8 9 ... 213 Gore Ispis 
« natrag naprijed »
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 2.0.19 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!