Sve radnje prije berbe su obavljene, trava pokošena, grožđe zaštićeno, vršci ošišani, lišće oko grožđa skinuto.. Sad mi slijedi najmukotrpniji posao, prodaja sirovine . Ak nekog zanima od ove godine ukinute su sve carine na uvoz grožđa. Export-import mafija je već najavila cijene makedonskog grožđa, za chardonay - sladora 17-21 % cijena s PDV-om je 37 centi (0.37 eura, oko 2.60 Kn), vranac - iste gradacije po 2.50 Kn.I dok razne fuš firme mlate pozamašne svote na švercu grožđa kojem se ulasku u RH gubi svaki trag, mene inspekcija ganja s raznim potvrdama o ispravnosti grožđa koje mi trebaju da bi ga uopće stavio u promet(ne bunim se, al nek je zakon jednak na sve).Dalmatinske vinarije su u vrlo teškom stanju, zalihe vina od lani su još uvijek velike, pogotovo bijelih vina..
Quote from: Vinofil on 07 Rujna, 2006, 15:15:23 za chardonay - sladora 17-21 % cijena s PDV-om je 37 centi (0.37 eura, oko 2.60 Kn),ja sam ove godine narucio 1 tonu chardonnaya iz Dakova,cijena oko 6-7 kn/kg, nije jos definirano.
za chardonay - sladora 17-21 % cijena s PDV-om je 37 centi (0.37 eura, oko 2.60 Kn),
U vinogradu mi se također jako raširio bortrytis, ali isključivo na rajnskom rizlingu, kojeg imam oko 80%. Ostale sorte (graševina, kraljevina, šipon), gotovo da i nisu zaražene. Sumnjam da je to posljedica napada groždanog moljca (protiv kojeg sam špricao samo u VI mjesecu), posebno zbog toga što sam primijetio da peteljkovina nije oštećena.Nabrao sam cca 10-12 kg grožđa, većinom rajnski rizling (i to najzeleniji i najzaraženiji bortrytisom), izmuljao i procijedio mošt (kroz širu cjedilku). U moštu sam primijetio sitne bijele crviće dužine 1-2 mm. Da li su to grožđani moljci?Inače, u moštu sam izmjerio 82 oecsla šećera i 11,5 g/lit kiselina. Da li da grožđe poberem ili da još čekam?Pogledao sam na DHMZ-u tjednu prognozu, do utorka se prognozira suho vrijeme s temperaturama od 24-27°C.
kazu da ce ovo biti najtoplija godina odkad se mjeri temperatura na Zemlji, bit ce gadno..