Jučer posadio 18 novih trsova umjesto lanjskih žrtvi fitoplazme i ESCE. Razočaran sam sa stanjem u vinogradu, vrijeme je nikakvo, sve to slabo napreduje.Oko 20 % je još u zelenom vrhu pupa, a ovo kaj se otvorilo i poraslo su mladice većinom 2-5 cm.Ima štete od gusjenica na jedno 10 trsova kompletno sve ispijeno, ima i grinje.Ose i stršljene lovim već 2-3 tjedna u flaše i dosad je bilanca preko 10 stršljena i preko 30 osa. Nadam se da su to sve matice, tak mi kažu dva lokalna pčelara.A došla mi je nova pošast u vinograd.Jučer sam primjetil da su mi na 10 trsova "nestale" mladice, a sto posto znam da su ti trsovi bili najnapredniji.Lucni na rozoj plemenki i trsovi koji su bili ostavljen na "palicu" stari 3 godine, totalno pojedeno, ostali samo štrčki.Obrstile ih srne. Do sad nisam imal problema s tim.Još mi samo fali jedna dobra tuča tam negde u 7-8 mjesecu i da uzmem sjekiru i riješim se briga...
Mamce za stršljene i ose radim ovako: u flašu od 1,5 litre stavim oko 3 deci pive ili vina, 2 žličice šećera, malo jabučnog ili vinskog octa (odbija pčele, a privlači ose i stršljene). Vrh flaše zatvorim s čepom, a malo ispod onog zaobljenog dijela pri vrhu flaše napravim 2 rupe. Onda te rupe malo namažem s rakijom i posipam rubove sa šećerom i kod mene se na to love bez greške.Ove godine mi čak bolje idu na flaše u kojima je vino.