Ove godine ne mislim više ništa raditi osim kositi. Od četrsto čokota nemam ništa, prvi puta u životu.
Na brajdi i rizlingu doma sam zaustavio peronosporu u startu, davno još. Sve se drži odlično. U trsju je nije bilo ni u tragovima, a sad ... mala enciklopedija svih boleština osim botritisa. 2 -3 % doduše, ali uvjeti se ne poboljšavaju, stalno kiše. Imam peronospore, pepelnice, grinje erinoze, kloroze čak, fitoplazme sve više ..., a nije da nisam, ne skidam šprice s leđa, ne gasim motorku, sve najozbiljnija sredstva. Ja krivim činjenicu da nisam gnojio već četiri godine, trsje izgleda svakako, zeleno-žućksto, ko da nije u kondiciji, a s druge strane raste ko ludo, zaperaka se nemrem riješit, očistim s jedne strane, na drugoj su već prek pola metra ... više boravim u vinogradu nek doma ... za divno čudo grozdje zdravo, za sad, tu i tamo kakva sitnica, no ne vjerujem vragu, kad krene, ne daj bože, a od cvatnje je dobil signum, pyrus i cantus, swich bu valjda još dva put? ... ne sjećam se ovakve borbe !