hvala na odgpvpru. mozes li mi dati nekakav link gdje mogu procitati koju vocku treba sa cim spricati?
Pozdrav svima!Evo mene natrag nakon višemjesečnog izbivanja Gradio sam kuću, sada je to iza mene i ostaje planirati koje voćke gdje zasaditi.Cijenio bih pomoć oko toga, obzirom da sam laik.Prostor izgleda ovako: http://img18.imageshack.us/img18/1791/73960628.jpgTeren je potpuno ravan, nalazi se u okolici Velike Gorice. Orjentacija je sjever-jug. Tlo je ustvari bivša oranica, dakle do nedavno je bilo obrađivano.Gore, na sjevernom djelu parcele imam na sredini bunar, pa treba uzeti u obzir da na tom području nije poželjno neko žešće gnojenje itd.Ono što bih želio jest rasporediti po slobodnom prostoru razne sorte vočaka, poželjno sa manjim krošnjama, ali samostojeće, dakle ne da ih moram stavljati na žicu. Što biste preporučili i na kojim pozicijama? Nadalje, uzduž ove donje, južne međe želio bih zasaditi thuje. Koju sortu thuja preporučate za to podneblje, koje veličine i koliko komada (koliki razmaj između sadnica)?I na kraju, kada sve to saditi? Ja razmišljam o kasnoj jeseni, kraj 10og mj - što mislite o tome?Cijenio bih svaki prijedlog. Unaprijed hvala!
Kada se mogu početi saditi vočke u ovom jesenskom periodu? Područje je okolica Zaprešića.
Pozdrav! Budući da je ovo moj prvi post, pozdravljam sve forumase i zahvaljujem se svima, a prvenstveno Razoru, na velikoj kolicini informacija koje sam već prikupila na ovom forumu(od preporučene stručne literature nadalje). Porijeklom sam sa Pelješca, i znam nesto malo o vingoradarstvu kojim se moja obitelj bavi generacijama, ali o voćarstvu gotovo ništa.Nedavno su moji raščistili komad zemlje na kojem je do lani bio stari vinograd, i tu bih pokušala zasaditi voćke. Ukratko o zemlji i položaju: Radi se ravnom terenu. Iako je na Pelješcu, nalazi se u kotlini koja je dosta izolirana od utjecaja mora, na nadmorskoj visini od 300 metara, gdje se temperature zimi spuštaju jako nisko (nerjetko i ispod 15'C), a česte su i magle i proljetni mrazovi. Ljeta su topla i suha. Komad se pruža u smjeru sjever-jug. Zemlja je crvenica, komad je izrigan lani u ovo vrijeme, a oko njega su sa tri strane vinogradi, dok je s južne strane makadamski put i podnožje brda. U rasadniku sam dobila slijedeći prijedlog sadnje: T T T T T T B T B V V V K K K J J J J D D(razmak među voćkama međusobno 3 m, a od kraja parcele 3,5 - 4 m)--------------------------T= Trešnja B= Bajam V= Višnja K= Kruška J= JabukaD= Dunja SORTE: T (podloga: Ðenerika) = Burnat, Van, Heldefinger, Sweet heart B (podloga gorki bajam) = Feraduel Texas V (podloga: đenerika) = Brač 2K (podloga: divlja kruška) = Lipanjska šarena, ViljamovkaJ (podloga M106)= Summared, G. Delicious, Idared, Granny Smith Moji tvrde da je zemlja toliko kvalitetna kako uopće neće trebati gnjojiti prije sadnje, iako bih se ja najrađe držala pravila. Ipak, nisam sigurna isplati li se izazivat obiteljsku svađu oko toga, zvuči mi kao loš početak? Neki od susjeda koji su ranije sadili voćke u neposrednoj blizini imali su dosta problema sa crvima. Uglavnom se radilo o trešnjama, i morali su ih posjeći dosta zbog toga. Nabavila sam 2 kg zemljišnog insekticida (Dursban), te sam od proizvođača dobila upute kako mogu malu količinu staviti u rupe neposredno prije sadnje voćaka. Budući da rupe mogu iskopati već slijedeći tjedan, a sadnja će biti tek u prosincu, mogla bih insekticid primjeniti i ranije - što bi bilo bolje? Molila bih vaše stručno mišljenje - svi komentari, primjedbe i prijedlozi su dobrodošli... Sad, dok još nije kasno! Hvala puno unaprijed, u svakom slučaju. Marina