VVV Forum
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
07 Lipnja, 2026, 16:53:04

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Traži:     Napredno pretraživanje
69.721 Postova u 368 Tema od 1.680 Članova
Najnoviji Član: File_89
* Forum Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija
+  VVV Forum
|-+  Vinarstvo
| |-+  Vrenje mošta, bistrenje i pretok vina
| | |-+  Sumpor u moštu i vinu
0 Članova i 2 Gostiju pregledava ovu temu. « natrag naprijed »
 Str: 1 ... 8 9 [10] 11 12 ... 50 Dolje Ispis
Autor Tema: Sumpor u moštu i vinu  (Posjeta: 387070 puta)
Ivan
zlatni član

Ivanić Grad-Popovača

Email
« Odgovor #135 na: 21 Listopada, 2009, 23:04:20 »

dino45, kvasci su posebna grupa mikroorganizama koji su prisutni u prirodi, a ponajvise na vocu i povrcu a narocito na lozi i grozdu jer priroda im je podarila jednu dodatnu funkciju bez koje u biti ne bi uopce bilo vina a niti octa, sto je u biti krajnji doseg alkoholnog vrenja.. svi pesticidi uglavnom sadrze opasne i otrovne tvari i spojeve koji ubijaju a maleni mikroorganizmi su posebno osjetljivi. posto se kvasci u vinogradu mnoze i zive na tlu, u zraku, na liscu, na grozdu, u podrumu na zidovima, podovima, strojevima.. tako ih svaki pesticid ubija pa tako i herbicidi koji jos dodatno ubijaju i mikroorganizme u tlu, bakterije i kvasce koji su zasluzni za odredene biljne funkcije i organska raspadanja ali i njihove korelacije sa biljkama i njihovim korijenom kao sto su interakcije mikoriza, simbioza, itd.. botriticidi su logicno najstetniji na kulture kvasaca u vinogradu jer se njima prska samo grozde i zona oko grozda gdje u biti najvise kvasaca i obitava te ih se time najvise i unistava.
Evidentirano

jnix
aktivni član

Novoselec, Općina Križ, Zagrebačka županija

Email
« Odgovor #136 na: 22 Listopada, 2009, 19:39:47 »

divlji kvasci i ostala mikroflora na grozdu  su jedini nužni za vrenje , a grozde valjda nitko ne tretira herbicidima...     ili netko da ;D
Evidentirano

Ivan
zlatni član

Ivanić Grad-Popovača

Email
« Odgovor #137 na: 22 Listopada, 2009, 23:13:11 »

ali opet kvasci se nalaze svuda po vinogradu kako sam vec opisao pa tako i na travi i na tlu i mjere se u milijunima milijardi prema tome jedan dio se sigurno ubije herbicidima ali vjerojatno zanemarivi jer su najbitniji ipak kvasci na grozdu kako je jnix rekao i oni su najbitniji.
Evidentirano

Razor
Administrator
zlatni član

Kloštar Podravski

Email
« Odgovor #138 na: 24 Listopada, 2009, 23:26:46 »

divlji kvasci i ostala mikroflora na grozdu  su jedini nužni za vrenje , a grozde valjda nitko ne tretira herbicidima...     ili netko da ;D
Herbicidi imaju karencu. Ima Ivan pravo!
Teško je kontrolirati upotrebu herbicida, posebno onih s dubinskim i sistemičnim djelovanjem, koji mogu preko zelene mase, drifta, ili tla, doći u grozd i biljku, doduše malim količinama, ali ipak signifikantnima za napraviti probleme.
Evidentirano

Radić
Novak
**

Email
« Odgovor #139 na: 28 Listopada, 2009, 12:42:42 »

Spremam se za punjenje crnog vina u butelje.Imam ga oko 800litara.Odnio sam ga na analizu prije punjenja.Negdje sam čuo da se u crno vino stavlja drukčiji sumpor nego u bijelo.
Ima li tko  informaciju o tome?
Evidentirano
Moslavac
Novak
**

Zagreb-Štakorovec-Dubrava

Email
« Odgovor #140 na: 28 Listopada, 2009, 13:53:26 »

Spremam se za punjenje crnog vina u butelje.Imam ga oko 800litara.Odnio sam ga na analizu prije punjenja.Negdje sam čuo da se u crno vino stavlja drukčiji sumpor nego u bijelo.
Ima li tko  informaciju o tome?

Vinobran za crna vina ili pyrovin sa dodatkom tanina za crna vina... i stavlja se puno manje nego u bijela vina, 3-5 grama na 100 lit.
Evidentirano

Zbog nje su me na sud dali
u okove bacili
a sad tuđe
nebo gledam
sanjam svoju ledinu
al ne dajem,ne prodajem
ljubav moju jedinu

www.e-vinarstvo.com
Radić
Novak
**

Email
« Odgovor #141 na: 28 Listopada, 2009, 14:18:27 »

Meni je vino u drvenoj bačvi i dovoljno mi je tanina.Znači samo stavim pynovin i to je to!?
Evidentirano
Moslavac
Novak
**

Zagreb-Štakorovec-Dubrava

Email
« Odgovor #142 na: 28 Listopada, 2009, 14:36:31 »

Meni je vino u drvenoj bačvi i dovoljno mi je tanina.Znači samo stavim pynovin i to je to!?

meni je crno također u drvenoj bačvi...e sad, netko kaže da obični vinobran ili pyrovin skida boju crnjaka, zato se koristi vinobran za crna vina, koji je lagano crvenkast. Nisam nikada koristio običan vinobran u crnom vinu, makar, mislim da je sve to marketing i da je dobar i običan vinobran... ali opet, nisam eksprerimentirao...

Mislim da je Ivan negdje napisao da on koristi običan vinobran...samo, naravno ide manja doza nego za bijela vina

Evidentirano

Zbog nje su me na sud dali
u okove bacili
a sad tuđe
nebo gledam
sanjam svoju ledinu
al ne dajem,ne prodajem
ljubav moju jedinu

www.e-vinarstvo.com
Razor
Administrator
zlatni član

Kloštar Podravski

Email
« Odgovor #143 na: 28 Listopada, 2009, 15:25:27 »

Ja sam dodavao vitamin c čisti. Postoji i aromax koji je mješavina vitamina c  i vinobrana.
Evidentirano

Ivan
zlatni član

Ivanić Grad-Popovača

Email
« Odgovor #144 na: 28 Listopada, 2009, 15:50:15 »

tako je, ja uvijek dodajem u sva vina najobicniji vinobran i nikada nisam izgubio niti mrvicu boje kod crnih vina! sve je to isto..
Evidentirano

jnix
aktivni član

Novoselec, Općina Križ, Zagrebačka županija

Email
« Odgovor #145 na: 29 Listopada, 2009, 07:44:17 »

Ima li tko  informaciju o tome?

pa zar si pretočio već bez dodavanja vinobrana?
 i već ti je čisto?
 i stabilizirano za u butelje?                                    naknadno ;(nismo znali da je iz 2008!)

kad već postoji stavi vinob. za crna vina.
Evidentirano

Radić
Novak
**

Email
« Odgovor #146 na: 29 Listopada, 2009, 09:11:18 »

Dodavao sam vinobran,samo ovaj običan.To je vino iz 2008.godine tako da je sad spremno za butellju.Stavio sam ga na stabilizaciju i odnio uzorak na analizu.Vjerojatno će trebati dodati vinobrana  pa pitam da li da dodam ovaj vinobran za crna vina.Vidim da postoji pa ću od sada koristiti taj.
Evidentirano
dalca
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #147 na: 04 Studenoga, 2009, 19:23:34 »

Vidim da svi prilikom pretoka koriste vinobran,pa me zanima jer ja obicno koristim pyrovin,ima opce kakva razlika ???
I da  jedno pitanje,prije prvoga pretoka mislim staviti 1 karticu od 10gr pyrovina na 100 litara vina (radi se o mijesanome bijelom vinu) pa nakon 5 dana napraviti otvoreni  pretok,nadam se da je to ok,jedino me brine jer sam kod talozenja isto stavil 1 karticu pyrovina  na 100l mosta,nadam se da nakraju nebu previse sumpora :o
I jos nekaj dali je bolje napraviti pretok prije Martinja,ili pocekati da jos malo zahladni pa da se vino stabilizira posto mi jos nije potpuno cisto?
hvala unaprijed na odgovorima :D
Evidentirano
kos
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #148 na: 04 Studenoga, 2009, 20:14:14 »

Vidim da svi prilikom pretoka koriste vinobran,pa me zanima jer ja obicno koristim pyrovin,ima opce kakva razlika ???
Ma ne, sve je to kalijev metabisulfit. "Vinobran" je jedan od komercijalnih naziva koji se udomacio kod vinogradara, pyrovin je drugi... Ne kazem da nema nikakve razlike u eventualnoj kvaliteti proizvoda, ali to ne znam. :)

I da  jedno pitanje,prije prvoga pretoka mislim staviti 1 karticu od 10gr pyrovina na 100 litara vina (radi se o mijesanome bijelom vinu) pa nakon 5 dana napraviti otvoreni  pretok,nadam se da je to ok
Generalno je ok, ali tesko je reci u kakvom ti je stanju vino. Bez mjerenja ne znas, ali recimo da je tih 10 g/100 l neka zlatna sredina. Eventualno napravi test na zrak dan prije pretoka.

jedino me brine jer sam kod talozenja isto stavil 1 karticu pyrovina  na 100l mosta,nadam se da nakraju nebu previse sumpora :o
Nebu, vjerojatno je vec sav sumpor od talozenja ionako "nestao".

I jos nekaj dali je bolje napraviti pretok prije Martinja,ili pocekati da jos malo zahladni pa da se vino stabilizira posto mi jos nije potpuno cisto?
hvala unaprijed na odgovorima :D
Puno je parametara oko ovog odgovora. Je li vino u inoxu ili bacvi? Ima li ikakvih neugodnih mirisa? Ima li puno kiseline? Kad je prestalo vrenje? Na kraju je to tvoja odluka, ako je vino zasad super vjerojatno ga neces pokvariti ni malo ranijim, ni malo kasnijim pretokom. Osim npr. ako je u bacvi, davno odvrelo, malo manjih kiselina, onda bi do kasnijeg pretoka moglo samo oksidirati...
Evidentirano
dalca
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #149 na: 06 Studenoga, 2009, 02:16:33 »

E hvala,vec sam stavil pyrovin sad samo cekam 5 dana i onda pretok,sad je vino u drvenoj bacvi,ali  nakon pretoka ide u inox,budem smjeril kolko ima sumpora,ako mozda treba dodati, mada ne vjerujem,kolko sam cital da je 25mg/l slobodnoga sumpora cisto dosta,pozdrav ;D
Evidentirano
 Str: 1 ... 8 9 [10] 11 12 ... 50 Gore Ispis 
« natrag naprijed »
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 2.0.19 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!