Ma nije ti to toliko puno. Međaši me čak špotaju da ne stavljam dovoljno SO2. Uglavnom im je uzrečica da "bolje da goste boli glava jedan dan, nego mene pet mjeseci".
???molim vas za pomoć oko sumporenja vina. naime prije par dana sam filtrirao vino jer je bilo mutno i nije se čistilo (izgleda radi ostatka neprovrijanog šećera), šećer inače 5, 2. vino prije vrenja nije bilo taloženo. znači nakon filtriranja dodao sam pyrovin do 35 g /l i tako stavio u inoxicu 400 l. nakon dva dana mjerenjem slobodnog SO2 utvrdio čistu nulu, tj. sumpor je "ispario". napominjem da vino nakon filtriranja u bačvi nisam zatvarao sa uljem jer sam želi pričekati dan-dva da se još bolje izbistri. zašto se to dogodilo i što dalje učiniti. primjetio sam da je vino i dalje sad mutnije kada nema SO2.......
al nije naš Psycho jedini...ima ih i kod mene koji znaju na okus kad i kolko im fali sumpora
Nije ispario nego se vezao. Kontrolirati i nadopunjavati sumpor. Sumpor se veže u vinu većinom na acetaldehid i ketospojeve ovisno o stanju grožđa i tek manjim dijelom na ostatke glukoze u vinima s ostatkom šećera.
Da li si dodavao c-vitamin ( askorbinska kiselina ) naknadno?. Da li ti vrijedi rok trajanja reagensa. Da li si dobro mjerio, kakav set koristiš i koliko si točno ukupno g pirovina dodao na 100 litara vina
stavio sam vinsku kiselinu u manjoj količini jer je vino bilo slatkasto (inače imam miješane sorte-zeleni silvanac, sivi pinot, graševina i rizling), prilikom filtriranja sam izmjerio 35 mg/l SO2 i potom dodao još 2 vrećice pyrovina na 400 l vina (inox bačva). tako sam pustio 2 dana bez zatvaranja vina uljem. da li je u tome greška? inače reagens vrijedi do 03/2012, komplet "VINUM".
Previše sumporenja u svakom slučaju. U najmanju ruku imate cca 60mg/l slobodnog SO2 na punih 400 litara, ako ste sve točno rekli i izmjerili i ako je vrećica bila od 10g. No, ima i vrećica od 20 g, šta bi onda u potpunosti odgovaralo rezultatu.Namjerno sam pitao koliko ukupno g vinobrana na bačvu je dodano prije filtriranja i poslije, dakle ukupno grama na 400l , no nisam dobio odgovor.Vinobran se postepeno otapa u vinu i ne može se odmah utvrditi točno koliko ga ima instant metodama.Ne vjerujem da ste samo tako točno odmah naštelali na 35 i dodali još 20 g vinobrana, dodali ste vi još i malo više, zar ne