Probat ću kalemit čim bliže korjenu (negdje čitao da je bliže korjenu manje tanina, a da je on krivac za slab postotak prijema) i na način ovaj: http://www.youtube.com/watch?v=8M6KTOXwFpA pa šta bude
Kalemljenje i sadenje vocaPočetak je februara, a kod nas u Bosni počinje sezona "kalemljenja" voća.Otprilike, kalendar kalemljenja voća bi bio u Bosni (zavisno od pojedine regije):1. trešnje - "ašlame", hrušćevi i višnje - od kraja januara do početka marta,2. kruške, šljive, kajsije, breskve i mušmule - od početka marta do početka aprila,3. jabuke - od sredine marta do sredine aprila mjeseca.Naravno, ovo je dato okvirno i isto treba uskladiti s mjesnom klimom i prilikama.
rastu trešnje, šljive, orasi bez dodatnih kapi vode iz kanti i bez dodavanja gnojiva !I normalno obilno rode, npr. šljive i ta trešnja bilo ih je čak i previše pa smo u većicama dijelili okolo.Malo sam pregledao te sadnice i vidio sam da su i zamele rodne pupove, isto je tak i kod susjeda.
Ma naravno, nama hobi vocarima nije toliko bitan prinos - i bez gnojenja vocke uglavnom rode koliko trebaju, pa cak i previse. Isti slucaj je i kod mene sa tresnjama i sljivama, jabuke isto svake tri godine jednostavno prerode i to bez gnojenja.Sada prilikom sadnje pognojim mlade vocke sa stajnjakom, iduce godine ce ici fertor (peletirani pileci gnoj) kako bi sadnice sto prije izrasle. Siguran sam da cu na ljeto morati zalijevati mlade vocke da se ne osuse (nema razloga da nam i iduce ljeto ne bude kao ovo ).
Stvarno nisam siguran,al mislim da breskvu možeš cijepit samo ljeti okuliranjem,a ne na proljece pa si pogledaj malo negdje još za to.Ja sam je probao cijepit kad sam pocinjao par puta u proljece no nisam imao uspjeha,no sve druge vocke idu bez problema.
Ja sam čuvao plemke u frizeru i po 5 mjeseci, nije se ni jedna osušila. I naravno, primile su se prilikom cijepljenja, većina.U čemu je štos? PVC vrećica, ona za čuvanje, isprati je s vodom iznutra da se zadrže kapljice na stijenci, staviti plemke i svezati gumicom, i to je sve.