VVV Forum
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
07 Lipnja, 2026, 17:34:57

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Traži:     Napredno pretraživanje
69.721 Postova u 368 Tema od 1.680 Članova
Najnoviji Član: File_89
* Forum Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija
+  VVV Forum
|-+  Voćarstvo
| |-+  Voćarstvo
| | |-+  Zaštita u voćnjaku
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu. « natrag naprijed »
 Str: 1 ... 43 44 [45] 46 47 ... 64 Dolje Ispis
Autor Tema: Zaštita u voćnjaku  (Posjeta: 412879 puta)
zdrave
Novak
**

Metlika, Slovenija

Email
« Odgovor #660 na: 16 Svibnja, 2014, 14:42:47 »

Insekticidom nikako ne špricati u cvatnji ! U cvatnji se tretira jedino protiv cvjetne monilije.
Protiv šljivine osice treba tretirati odmah nakon cvatnje, odnosno pri kraju cvatnje kada otpadnu skoro sve latice i kada pčele prestanu posječivati voćku.
Može se tretirati dimetoatom (Chromgor, Perfection i.t.d.). Ja rađe koristim Mospilan (acetamiprid) jer ga mogu miješati sa sredstvom za zaštitu protiv plamenjače (kaptan, mankozeb), dok se sa insekticidima EC formulacije ne smiju miješati.

Ne smiju se zanemariti tretiranje protiv plamenjače,hrđe (to je ono kada šljiva ostane bez lišča pred berbu), lisnih ušiju te savijača tokom ljeta.
Evidentirano
Jeremija
aktivni član

Email
« Odgovor #661 na: 16 Svibnja, 2014, 18:51:34 »

Pošpricao sam sve voćke s rogorom40 i taman kad sam završio zadnju voćku lupi pljusak i onda jedno vrijeme nisam mogao pošpricati,il je bio vjetar ili kiša.Inače baš ne volim puno intervenirati u vočnjaku koji nije ni veliki.
Evidentirano

I onda neš pil
zdrave
Novak
**

Metlika, Slovenija

Email
« Odgovor #662 na: 17 Svibnja, 2014, 05:20:23 »

Pošpricao sam sve voćke s rogorom40 i taman kad sam završio zadnju voćku lupi pljusak i onda jedno vrijeme nisam mogao pošpricati,il je bio vjetar ili kiša.Inače baš ne volim puno intervenirati u vočnjaku koji nije ni veliki.

Jesi li to prskao protiv ušiju ili savijača ? Za savijača je još prerano jer su noči hladne i nema leptiriča, treba pričekati da nočne i dnevne temperature narastu i pratiti obavijesti PSS.
Evidentirano
Jeremija
aktivni član

Email
« Odgovor #663 na: 17 Svibnja, 2014, 08:41:21 »

Bilo je nešto malo uši i listovi na vrhovima najmlađih granćica su se počeli uvijati a isto tak mi je bilo i na jabukama te lukova muha pa sam onda to sve pošpricao jednim putem,jer imam premalo vočki da svaku vrstu špricam posebno.
Evidentirano

I onda neš pil
Siki
Novak
**

Email
« Odgovor #664 na: 17 Svibnja, 2014, 20:43:43 »

Najbolje je pratiti obavijesti PSS za svoju županiju. Kaj se tiče savijača uz pračenje obavijesti najbolje je postaviti ljepljive ploče. Ja ih imam postavljene u voćnjaku i vinogradu zbog kontrole štetnika. Ima ih raznih boja i svaka boja privlači neke štetnike. Nisu ni tak skupe 10 komada oko 25kn. Koristim insekticid samo kad stvarno treba.
Evidentirano
zdrave
Novak
**

Metlika, Slovenija

Email
« Odgovor #665 na: 18 Svibnja, 2014, 15:37:53 »

Pa, u Sloveniji baš i nisu jeftine. Ja sam lani platio bijele i žute ploče od 6 do 8 € po paketu od 10 komada. Sve što se je ulovilo na njih, su bile osice, muhe i mušice i veliki broj bubamara a niti jedan leptirič jabučnog savijača. Ove godine sam postavio na kraju zime zamke za potkornjaka od žutih (crvenih u slo. nema) ploča i rakije i opet masa bubamara na njima.
Iz tog razloga ne stavljam više niti jedne ploče a kučice sa feromonskim mamcima su mi preskupe, nego na večer lampicu u ruke i kontrola.
Evidentirano
blitva
aktivni član

Email
« Odgovor #666 na: 22 Svibnja, 2014, 14:41:27 »

Jel tko ima od vas bjeličnik ili petrovke?  Ako da, imate li kakvih planova za prskanje? Ja najradije ne bih, nekako mi je malo nategnuto, cca 40 dana do dozrijevanja. Sumpor još kako tako, karenca 14 dana, ali za krastavost su oko 35 dana....

Savjetodavna veli da treba prskati  I protiv savijača, a i to bih htio izbjeći... mi smo dosad prskali samo početkom srpnja....
Evidentirano

Brckovljani
SAS
Moderator
aktivni član

Email
« Odgovor #667 na: 22 Svibnja, 2014, 17:47:16 »

Jel tko ima od vas bjeličnik ili petrovke?  Ako da, imate li kakvih planova za prskanje? Ja najradije ne bih, nekako mi je malo nategnuto, cca 40 dana do dozrijevanja. Sumpor još kako tako, karenca 14 dana, ali za krastavost su oko 35 dana....

Savjetodavna veli da treba prskati  I protiv savijača, a i to bih htio izbjeći... mi smo dosad prskali samo početkom srpnja....

Kombiniraš sumpor i mospilan 20 sp, baš zato kaj obadva sredstva imaju karenicu od 14 dana i to bi po meni trebalo biti to to za rane jabuke i kruške.

Sumpor protiv pepelnice, a mospilan protiv uši i jabučni savijač.

Mospilana inače imaš u malom pakovanju od mi se čini 2.5g za 5 litara taman za nekoliko rane jabuke i rane kruške, ak nisu ogromnog rasta.

http://pinova.hr/hr_HR/katalog-proizvoda/sredstva-za-zastitu-bilja/insekticidi/sistemicni-insekticidi/mospilan-20-sp
Evidentirano
zdrave
Novak
**

Metlika, Slovenija

Email
« Odgovor #668 na: 22 Svibnja, 2014, 20:28:35 »

@blitva
Ja ne bih išao sa insekticidima na ranim jabukama a od fungicida bih upotrijebio samo sumpor pošto je bjeličnik jako osjetljiv na pepelnicu.
Što se tiče ušiju ja ču na svojim ranim jabukama rezati vrhove mladica ako do najezde dođe a protiv savijača idem Madex Maxsom(granulozni virus) a poslije berbe opet redovita zaštita. Kod nas se predviđa da če se savijač pariti oko 28.05. pošto je prošla tek jedna noč iznad 15 stupnjeva.

Mospilan je na savijača djelotvoran samo 70%.
Ne glede na karencu, ako se insekticid primjenjuje nakon 15.06 na kasnim jabukama ima još uvijek tragova u plodu prilikom berbe, znači 100 dana.
Evidentirano
SAS
Moderator
aktivni član

Email
« Odgovor #669 na: 06 Lipnja, 2014, 17:25:42 »

Evo našao sam jednu brošuru zaštite voćaka od bolesti, ima opis i fotografije izgleda bolesti i s kojim se preparatima može kombinirati.
Možda bude nekome od pomoći kada budete krenuli improvizirati s kombiniranjem preparata.   :D
Evidentirano
zdrave
Novak
**

Metlika, Slovenija

Email
« Odgovor #670 na: 06 Lipnja, 2014, 20:38:16 »

Evo našao sam jednu brošuru zaštite voćaka od bolesti, ima opis i fotografije izgleda bolesti i s kojim se preparatima može kombinirati.
Možda bude nekome od pomoći kada budete krenuli improvizirati s kombiniranjem preparata.   :D

Ajd stavi link da i mi vidimo.
Evidentirano
SAS
Moderator
aktivni član

Email
« Odgovor #671 na: 06 Lipnja, 2014, 21:23:48 »

Kak nisam stavio link, nije mi jasno ?  :o

Ako vam neradi klik na link, onda ga samo kopirajte, zalijepite.

http://www.syngenta.com/country/hr/SiteCollectionDocuments/BROŠURE/ZAŠTITA%20PO%20KULTURAMA/Zaštita_voćaka.pdf
Evidentirano
zdrave
Novak
**

Metlika, Slovenija

Email
« Odgovor #672 na: 09 Lipnja, 2014, 20:46:32 »

Danas sam namočio 100g duhana u 10 litara vode. Probat ču na jabukama protiv zelene uši.
Javim rezultat.
Evidentirano
Siki
Novak
**

Email
« Odgovor #673 na: 12 Lipnja, 2014, 18:23:28 »

Danas ujutro prskal Dithane + Crystal + Cosavet + Etravon. Pošto nemam nekih bolesti u voćnjaku išal sam više preventivno zbog kiše. Buđenje je jutros bilo u 5 tak da stignem bacit zaštitu u vinogradu i voćnjaku prije nego kaj postane pakleno vruće.  :)
Evidentirano
blitva
aktivni član

Email
« Odgovor #674 na: 12 Lipnja, 2014, 19:44:15 »

ja sam ujutro isto prskal jabuke - topas + chorus (išao sam na sistemike upravo zbog prognoze, a vidim sada da sam dobro napravio).

A vidim da smo se i  budili usklađeno.... ne znam jel bum uspio pogledati tekmu do kraja (umor+piva) večeras...

Blago tebi Siki, meni su jabuke kritično (krastavost), budem poslije fotke zakačio na net. A trudio sam se prskati po PS-u :(

Jedino mi je bjeličnik u super stanju!
Evidentirano

Brckovljani
 Str: 1 ... 43 44 [45] 46 47 ... 64 Gore Ispis 
« natrag naprijed »
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 2.0.19 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!