Par pitanja:1. Da li akaricidi (konkretno Vertimec) djeluju i na uši i grinje ??2. Koliko je potrebno vremena proci nakon prskanja do kiše da "špric" "primi" tj. da počne njegovo zaštitno djelovanje kontaktni/sistemici ? Da li je dovoljno da se samo osuši ili treba više vremena.3. Negdje sam pročitao , ali više nemogu nači što znači kad (to mi je samo kod par voćaka) su listovi polu zatvoreni tj. nisu plojke onako lijepo potpuno otvorene već su kao zatvorene simetrično oko one glavne žile kroz sredinu lista ?4. Teoretski: ako se kontaktni insekticid nanese na lice lišća, a npr. uši su na naličju da li insekticid na njih djeluje (znači ako list nije poprskan sa strane sa koje su uši) ?
1. Da li akaricidi (konkretno Vertimec) djeluju i na uši i grinje ??
2. Koliko je potrebno vremena proci nakon prskanja do kiše da "špric" "primi" tj. da počne njegovo zaštitno djelovanje kontaktni/sistemici ? Da li je dovoljno da se samo osuši ili treba više vremena.
3. Negdje sam pročitao , ali više nemogu nači što znači kad (to mi je samo kod par voćaka) su listovi polu zatvoreni tj. nisu plojke onako lijepo potpuno otvorene već su kao zatvorene simetrično oko one glavne žile kroz sredinu lista ?
4. Teoretski: ako se kontaktni insekticid nanese na lice lišća, a npr. uši su na naličju da li insekticid na njih djeluje (znači ako list nije poprskan sa strane sa koje su uši) ?
Otišao sam prije dva tjedna u trgovinu kupiti insekticid protiv uši i tamo su silno nahvalili i preporučli od plantelle kenyatox verde(vjerojatno drugi nisu niti imali a i ovaj je bio pri kraju roka trajanja pa su se valjda silno želili riješiti zaliha). Insekticid sam koristio u 4 navrata i da stvar bude gora, što ja bolje špricam to su uši "živahnije" i više ih ima. Zanima me da li je insekt na slici uš ili sam ja potpuno pogriješio u determinaciji i samim time u insekticidu. Da li mi netko možda može reći koji je ovo štetnik na drugoj slici i kako ga suzbiti.
Kenyatox verde je slab, i to na lisne uši ne djeluje, pokaži mi sliku štete jer ovaj list koji si postao ne ukazuje na lisnu uš! To je ekstrakt pyretruma i ne djeluje na to. Kontakno želučani insekticid, ili uzmi ako je veći napad nešto od prethodno napisanog mojeg posta
Kod nekih preparata kao što su Clarinet, Zato (Stroby), Systhane12E i sl. u uputama je navedeno da se koriste za suzbijanje bolesti na jabukama i kruškama (znači koštićave voćke nisu navedene, da li se takvim preparatima smiju tretirati koštićave voćke i da li oni uopće djeluju na bolesti koštićavih voćaka ( šupljikavost, kiozičavost i sl.)?
Ako želiš sve tretirati odjedanput, odaberi si kombinaciju kaptan + systhane ili mankozeb + systhane.
Marelica je sigurno stradala od Monilie, ali za jabuku bi trebao ipak bilo kakve slike ili što drugo.