VVV Forum
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
13 Lipnja, 2026, 22:03:19

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Traži:     Napredno pretraživanje
69.721 Postova u 368 Tema od 1.680 Članova
Najnoviji Član: File_89
* Forum Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija
+  VVV Forum
|-+  Ostalo
| |-+  Proizvodnja sokova
| | |-+  Sok od grožđa
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu. « natrag naprijed »
 Str: [1] Dolje Ispis
Autor Tema: Sok od grožđa  (Posjeta: 6624 puta)
nenpetko
Guest

Email
« na: 17 Srpnja, 2007, 08:35:52 »

Poštovanje,
    evo prije svega da se ispričam ako sam pogriješio forum na kojem ću postaviti pitanje.
Dakle moje pitanje je sljedeće:
Na koji naćin se preoizvodi sok od vina? Molim vas da me uputite na neku literaturu ili linkove na internetu, ili da mi vi opišete pošto sam novi u tome, a šteta mi je baciti 400 - 500 kg grožđa.
Hvala.

S poštovanjem,
    Nenad Petković
Evidentirano
alambik
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #1 na: 17 Srpnja, 2007, 09:16:04 »

Ne mislim da sam ja najpozvaniji da odgovorim na ovo pitanje ali računajući sa slabim odzivom reakcijama na ovom forumu moguće je da ovaj moj odgovor bude i jedini.
Ja se sećam, kad sam bio mali, da se kod nas u kući svake godine ostavljalo jedno bure od 2 akova (nešto malo više od 100 litara) takozvanog slatkog vina, za decu.
Tehnologija je bila vrlo jednostavna: iscedi se sok od crvene slankamenke, stavi u bure i konzervira vinobranom. Sok se brzo istaloži i postane bistar. Ne sećam se sad više koliko dugo je mogao stajati ali znam da kad god bi stariji pili "kiselo vino", mi deca smo, da bismo imali čime i mi da im nazdravljamo, dobijali "slatko vino".
Sigurno da postoji i bolja tehnologija. Ja nisam nikad pravio "slatko vino" (jer mnogo volem kiselo) ali ovako, na prvu loptu, odgovorio bih da možete isceđeni sok izbistriti (ceđenje, pektoenzim, taloženje, filtracija), pasterizovati i onda ga u staklenkama sa metalnim čepom, koje prethodno isto pasterizujete, čuvati do upotrebe. Dakle, postupak identičan kao i za svaki drugi prirodni voćni sok.
Evidentirano
Dioniz
Administrator
Mlađi novak

WWW Email
« Odgovor #2 na: 17 Srpnja, 2007, 11:32:41 »

Možda pomogne:

Postupak konzerviranja grožđanog soka (mošta)

Josip

Evidentirano

Nobus potatoribus non facile est.

In vino veritas.
gramoxon
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #3 na: 22 Rujna, 2009, 12:26:59 »

izbjegavajte Na-benzoat u bilo kakvim sokovima sa vit. C. Zajedno daju BENZEN  :o (kancerogen) !!!
Evidentirano
 Str: [1] Gore Ispis 
« natrag naprijed »
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 2.0.19 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!