Koliko rakije mogu dobiti prepicanjem 100 lit. patoke od 9 gradi, tj. od 22,5 % alkohola. Da li ima neka formula za izračun. Hvala.
Puno hvala na odgovoru i mislim i po mojoj računici da je Alambikov odgovor prilično točan. Naime radi se da sam bratovu patoku pomiješao sa neutvrđenim brojem mojih litara rakije jačine 20 gradi tj. 50 % alkohola te me zanimalo kako da to nakon prepicanja pošteno razdvojimo. U svakom slučaju hvala i Alambiku i Draženu na vrlo brzom odgovoru. Naime do Draženovog odgovora sam i sam došao ali sam onda tim odgovorom bio nezadovoljan jer nisam znao koliko od te količine alkohola otpada na pravu rakiju, zato Alambik HVALA, izgledas da si ti pravi DOKTOR za rakiju.
Alambik , radi se o tome da sam ja imao nešto više od 50 litara rakije skoro 60 ( zapravo neznam točnu količinu litara ) jačine 20 gradi tj. 50 % alkohola te sam u tu svoju rakiju pomiješao bratovu patoku jačine 9 gradi ( zapravo to nije klasična patoka nego mu kom nije dosta valjda odradio pa je tekla slaba rakija odmah od starta ) ukupno 26 litara a zatim isto prepekao. Nakon prepicanja sam dobio 1 litru prvijenca te 39 litara srca tj rakije snage oko 75 % alkohola ( nemogu točno utvrditi jer mi grader pokazuje do 28 gradi tj. do 70 % alkohola a on potone dublje u rakiju za oko 2 grada ) i nešto malo patoke. E sada kako to pošteno podjeliti.