VVV Forum
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
21 Lipanj, 2021, 20:40:38

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Traži:     Napredno pretraživanje
25.12.2020. Sretan i blagoslovljen Božić
________________________________
svibanj 2020. nova verzija SMF foruma 2.0.17
________________________________

travanj 2016. - 10 godina VVV foruma
________________________________

Dragi forumasi. Molim Vas izbjegavajte koristenje dijakritickih znakova š č ć te izbjegavajte citiranja/quotanja prijasnjih postova korisnika. Hvala!!!

Poštovani Forumaši, molimo, iz tehničkih razloga da slike koje postavljate u postovima budu maksimalne veličine 640X480 s 72 pixela po inchu, hvala

Sretan Božić i godina Novu svim vinogradarkama i vinogradarima, žele Moderatori i Administratori VVV Foruma


Hrvatska otvara SP 2014 sa Brazilom!!!

12.08.2013. Odbijeni zahtjevi poljoprivrednika, na nekoliko instanci!!! Pa poljoprivrednici nastavljaju blokadu prometnica. Čeka se MUP! Prema zakonu nije dozvoljeno blokirati ceste i slobodan promet roba i ljudi na ključnim prometnicama i graničnim prijelazima!!!

26.07.2013. Ekstremne vrućine ovih dana očekuju se u RH. Predviđanja prema DHMZ-u se kreću do oko 40°C zavisno o dijelu države!!!

09.07.2013. Povučeno 3.000 komada protugradnih raketa, radi propusta viših instanci, završila protutučna obrana za ovu sezonu!!!

02.07.2013. Kaos na granicama prema BiH i Srbiji na teretnom prijevozu, također prema Dubrovniku!!

01.07.2013. Hrvatska nova 28. članica EU!!!

22.06.2013. 7 godina postojanaja i 50.000 postova na VVV forumu !!!

19.06.2013. Val vrućina u RH!!

14.06.2013. Vrhunac vodenog vala na Dunavu teče kroz Hrvatsku!

12.06.2013. Grčka ugasila državni radio i televiziju. Tisuće radnika i suradnika ostalo bez posla!

10.06.2013. Dunav nosi sve pred sobom. Proglašene izvanredne mjere obrane u Batini!!!

04.06.2013. Velike poplave u Njemačkoj, Austriji i Češkoj! Očekuje se udarni val Dunava u Mađarskoj! Porječje Labe i Vltave također ugroženo skupa sa Pragom i Dresdenom!

26.05.2013. Snijeg zabijelio Gorski kotar i najviše hrvatske planine!!!

25.05.2013. Mario Mandžukić je postao prvi Hrvat koji je zabio gol u finalu Lige Prvaka!!!

25.05.2013. Mandžukić i Robben doveli Bayern do naslova Lige Prvaka! Hvala Mario, Sve najbolje sa VVV Foruma!

10.05.2013. Tužba Udruge Franak nije bezazlena! "Možda smo trebali postići nagodbu"' Bankari u strahu od ishoda suđenja!!!

18.04.2013. Kaos u gradiću West u Teksasu. Eksplodirala tvornica umjetnih gnojiva. Veliki broj poginulih.

15.04.2013. Teroristički napad u Bostonu, SAD!

14.04.2013. Prvi hrvatski izbori za Euro parlament!

11.04.2013. Hrvatska nogometna reprezentacija na najnovijoj FIFA ljestvici četvrta reprezentacija svijeta!

08.04.2013. Umrla "®eljezna Lady", Margaret Thatcher, bivša britanska premijerka!

05.04.2013. Parku prirode Vransko jezero uručena Ramsarska povelja.
Uz Vransko jezero, još su četiri područja u Hrvatskoj uvrštena na Ramsarski popis: Park prirode Kopački rit, Lonjsko i Mokro polje, Delta Neretve i Crna Mlaka.

05.04.2013. Rat prijeti na Korejskom poluotoku!

Sretan Uskrs!!!

27.03.2013. Hrvatska dobila Wales 2:1!

26.03.2013.
Svaki neodgovarajući link će biti brisan,
Zahvaljujemo!!!

26.03.2013. Najsniježnija zima zadnjih desetak godina !!! Snijeg i dalje pada! 

25.03.2013. Još malo snijega prije Uskrsa!!!

12.03.2013. Novi val zahlađenja i snijega nakon Europe, prijeti Hrvatskoj!!!

08.03.2013. Cijeli svijet strahuje od mogućeg rata: Sjeverna Koreja prekinula primirje s Južnom Korejom!

05.03.2013. Umro Hugo Chavez, kultni vođa Venezuele!

01.03.2013. Jadranka Kosor, bivša premijerka, potjerana iz HDZ-a bez razloga!!!

20.02.2013. Nasilni prosvjedi u Bugarskoj srušili vladu!
Premijer kaže :" Ne želim sudjelovati u radu vlade pod kojom policija tuče moj narod". Siromaštvo i poskupljenje računa izazvali masovne prosvjede!

15.02.2013. Kaos i šok u Rusiji, u udaru meteora na grad i regiju Čeljabinsk na Uralu zasad 1200 ozlijeđenih. Prolazak asteroida koji se maloprije počeo udaljavati od Zemlje i meteor nisu povezani!!!

12.02.2013. Sjeverna Koreja detonirala nuklearnu bombu!

11.02.2013. Papa dao ostavku. Prvi put nakon 600 godina!!!

11.02.2013. Ivica Kostelić osvojio srebrnu medalju u kombinaciji na SP u Schladmingu!!!

08.02.2013. Povučeno trajno mlijeko Dukata i Vindije, kao i Konzumova tuna u konzervi(Rial)! Pogledajte detalje na netu!

04.02.2013. Fidel Castro objavio službeno poslanicu! Čovjek je još uvijek živ! Nevjerojatno!

29.01. 2013. Hrvatska i Slovenija ulaze u zadnju mogućnost pregovora!

27.01.2013. Ivica Kostelić pobjednik kombinacije u legendarnom Kitzbuehelu četvrti put u nizu!!! U slalomu također na postolju, treće mjesto!!!

26.01.2013. Hrvatska dobila Sloveniju i osvojila brončanu medalju na rukometnom SP-u u � panjolskoj!

25.01.2013. Hrvatska u polufinalu izgubila zasluženo od Danske!
Za broncu protiv Slovenije!

23.01.2013. Hrvatska u polufinalu na  SP-u u rukometu u � panjolskoj. Francuska bez medalje! Danska iduća za 2 dana!

21.01.2013. Hrvatska reprezentacija ide na Francusku za polufinale!!!
Puno sreće dečki!!!

19-20.01.2013. Rukometaši ušli u 2. krug na SP u � panjolskoj bez poraza.  Slijedi Bjelorusija!
Ivica Kostelić srušio još jedan rekord u Wengenu u broju postolja (12) na jednom skijalištu!
_______________________________________

15.01.2013.Snijeg opet u Zagrebu, oboreni rekordi!!!
__________________________________________

13.01.2013. Priveden bombaš u Zagrebu!
________________________________________

09-11.01.2013. Terorizam i kaos u Zagrebu!!!
______________________________________

15.12.2012. - Kreditni rating RH spušten na tzv. " smeće"
_________________________________________

09.12.2012. - Snijeg u RH
_________________________________________

01.12.2012. - Neredi u Sloveniji
______________________________________

16.11.2012. - Oslobođeni hrvatski generali, Gotovina i Markač!!!
_________________________________________

01.09.2012. - 1,2 milijuna jedinstvenih posjeta Vinogradarskom, Voćarskom Portalu i VVV Forumu u godinu dana.
_________________________________________

OI 2012 London:
12.08.2012. Zlato vaterpolo (m)
12.08.2012. Bronca rukomet (m)
07.08.2012. Bronca Lucija Zaninović - taekwondo do 49 kg
06.08.2012. Zlato Giovanni Cernogoraz - trap (glineni golubovi)
04.08.2012. Zlato Sandra Perković - disk (prva hrvatska ženska zlatna medalja na ljetnim Igrama)
03.08.2012. Srebro četverac na pariće

Čestitamo!!!
______________________

03.05.2012. - 40.000-ti post na VVV forumu!
_________________________________________

12.03.2012. - 6.320 - novi najveći broj jedinstvenih posjeta Vinogradarskom, Voćarskom Portalu i VVV Forumu u jednom danu.
_________________________________________

16.03.2011. - 30.000-ti post na VVV forumu!
_________________________________________

04.06.2010. - 20.000-ti post na VVV forumu!
_________________________________________

19.09.2009. - 10.000-ti post na VVV forumu!
_________________________________________

30.05.2008. 5.000-ti post na VVV forumu
_________________________________________

16.04.2008. 1.000-ti član "superbobica" !!!
_________________________________________

03.04.2008. - 2. godine VVV Foruma - 980 članova, 159 tema, 4.572 postova

_________________________________________

04.04.2007. Godinu dana VVV foruma - 268 članova, 114 tema, 1.812 poruka
_________________________________________

05.06.2006. Osim na com nalazimo se i na hr domeni: www.vvvforum.eu
_________________________________________

03.04.2006. Dobro došli na Vinogradarstvo forum na Prvom hrvatskom vinogradarskom portaluo trajno mlijeko Dukata i Vindije, kao i Konzumova tuna u konzervi(Rial)! Pogledajte detalje na netu!

04.02.2013. Fidel Castro objavio službeno poslanicu! Čovjek je još uvijek živ! Nevjerojatno!

29.01. 2013. Hrvatska i Slovenija ulaze u zadnju mogućnost pregovora!

27.01.2013. Ivica Kostelić pobjednik kombinacije u legendarnom Kitzbuehelu četvrti put u nizu!!! U slalomu također na postolju, treće mjesto!!!

26.01.2013. Hrvatska dobila Sloveniju i osvojila brončanu medalju na rukometnom SP-u u � panjolskoj!

25.01.2013. Hrvatska u polufinalu izgubila zasluženo od Danske!
Za broncu protiv Slovenije!

23.01.2013. Hrvatska u polufinalu na  SP-u u rukometu u � panjolskoj. Francuska bez medalje! Danska iduća za 2 dana!

21.01.2013. Hrvatska reprezentacija ide na Francusku za polufinale!!!
Puno sreće dečki!!!

19-20.01.2013. Rukometaši ušli u 2. krug na SP u � panjolskoj bez poraza.  Slijedi Bjelorusija!
Ivica Kostelić srušio još jedan rekord u Wengenu u broju postolja (12) na jednom skijalištu!
_______________________________________

15.01.2013.Snijeg opet u Zagrebu, oboreni rekordi!!!
__________________________________________

13.01.2013. Priveden bombaš u Zagrebu!
________________________________________

09-11.01.2013. Terorizam i kaos u Zagrebu!!!
______________________________________

15.12.2012. - Kreditni rating RH spušten na tzv. . Siromaštvo i poskupljenje računa izazvali masovne prosvjede!

15.02.2013. Kaos i šok u Rusiji, u udaru meteora na grad i regiju Čeljabinsk na Uralu zasad 1200 ozlijeđenih. Prolazak asteroida koji se maloprije počeo udaljavati od Zemlje i meteor nisu povezani!!!

12.02.2013. Sjeverna Koreja detonirala nuklearnu bombu!

11.02.2013. Papa dao ostavku. Prvi put nakon 600 godina!!!

11.02.2013. Ivica Kostelić osvojio srebrnu medalju u kombinaciji na SP u Schladmingu!!!

08.02.2013. Povučeno trajno mlijeko Dukata i Vindije, kao i Konzumova tuna u konzervi(Rial)! Pogledajte detalje na netu!

04.02.2013. Fidel Castro objavio službeno poslanicu! Čovjek je još uvijek živ! Nevjerojatno!

29.01. 2013. Hrvatska i Slovenija ulaze u zadnju mogućnost pregovora!

27.01.2013. Ivica Kostelić pobjednik kombinacije u legendarnom Kitzbuehelu četvrti put u nizu!!! U slalomu također na postolju, treće mjesto!!!

26.01.2013. Hrvatska dobila Sloveniju i osvojila brončanu medalju na rukometnom SP-u u � panjolskoj!

25.01.2013. Hrvatska u polufinalu izgubila zasluženo od Danske!
Za broncu protiv Slovenije!

23.01.2013. Hrvatska u polufinalu na  SP-u u rukometu u � panjolskoj. Francuska bez medalje! Danska iduća za 2 dana!

21.01.2013. Hrvatska reprezentacija ide na Francusku za polufinale!!!
Puno sreće dečki!!!

19-20.01.2013. Rukometaši ušli u 2. krug na SP u � panjolskoj bez poraza.  Slijedi Bjelorusija!
Ivica Kostelić srušio još jedan rekord u Wengenu u broju postolja (12) na jednom skijalištu!
_______________________________________

15.01.2013.Snijeg opet u Zagrebu, oboreni rekordi!!!
__________________________________________

13.01.2013. Priveden bombaš u Zagrebu!
_________________________________

09-11.01.2013. Terorizam i kaos u Zagrebu!!!
69.084 Postova u 361 Tema od 1.655 Članova
Najnoviji Član: Mmarko
* Forum Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija
+  VVV Forum
|-+  Ostalo
| |-+  Proizvodnja jakih alkoholnih pića
| | |-+  Proizvodnja vinjaka
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu. « natrag naprijed »
 Str: [1] 2 3 Dolje Ispis
Autor Tema: Proizvodnja vinjaka  (Posjeta: 43747 puta)
Diabolic
Mlađi novak
*
Offline Offline

Postova: 151


Email
« na: 15 Lipanj, 2007, 22:20:20 »

Imam par sto litara vina, crnog, bijelog, stolnog i izabele, kak da napravim vinjak, sve zmiješam i stavim u kotao , ili da odvajam vino od vina, mislim bijelo od crnog i sortu od sorte ?

Molim savjet.

Hvala
Evidentirano
alambik
Mlađi novak
*
Offline Offline

Postova: 154


Email
« Odgovor #1 na: 18 Lipanj, 2007, 14:48:51 »

Ja ne bih odvajao.
Nemate toliko da biste od svake sorte vina pravili drugačiji vinjak koji biste, eventualno kasnije, planski mešali. Dakle, izmešajte sve i destilišite, i to, ako je destilacija u običnom alambiku, u dva puta.
Prvi put dobijete sirovu rakiju jačine +/- 30% a drugoj destilaciji, finoj, odvojite oko 1,5% prvenca i onda hvatajte "srce" dok jačina destilata ne padne između 45% i 50%.
(Možda je moguće i niže hvatati a to ćete odrediti tako što ćete na 50% odvojiti sud i dalje hvatati, od 50% do 40%, ili čak do 35%, u politre koje ćete numerisati i posebno čuvati. Nakon nekog vremena, nekoliko dana, degustirajte ove politre i odlučite koje još mogu u rakiju a koje su za patoku).
Posle "srca" uhvatite patoku i to tako da hvatate sve dok jačina ne padne ispod 5%.
Ovu patoku, zajedno sa prvencem, destilirajte još jedanput, uz ponovo odvajanje prvenca i patoke i ovaj alkohol koristite za, recimo, stavljanje voća u alkohol, a središnju frakciju, koja će verovatno biti oko 65%, stavite u hrastovo bure i ostavite na zrenje (minimalno 3 meseca ako ćete praviti rakiju vinovicu, ili najmanje 1 godinu ako je namera da se napravi domaći konjak koji, zbog zakona, moramo zvati vinjak.
Tek posle zrenja se rakija ponovo izgradira (odredi tačna jačina) i prema računu se razredi destilovanom ili omekšanom vodom na, recimo, 40%.
Posle razređivanja je opet potrebnoi najmanje 3 meseca da stoji da bi se alkohol i voda sjedinili.
Evidentirano
Dragan
Mlađi novak
*
Offline Offline

Postova: 4


Email
« Odgovor #2 na: 22 Ožujak, 2008, 21:17:42 »

Dobar dan svima,

novi sam u forumu, i zelim ovim indirektnim putem, izreci najbolje predikate cijeloj stranici, forumu, administratorima, moderatorima a boga mi i ostalim clanovima :-)...

Iako je ova tema "zastarila" i vec duze vremena bez aktiviteta, imao bih jedno pitanje na ovu temu.

Da li se vinjak moze proizvesti od svakog vina???

@Diabolic:
kako si postupio i koje si rezultate postigao u svom pokusu???

Unapred zahvalan
Dragan
Evidentirano
alambik
Mlađi novak
*
Offline Offline

Postova: 154


Email
« Odgovor #3 na: 27 Ožujak, 2008, 01:33:22 »

Da li se vinjak moze proizvesti od svakog vina???

Po definiciji vinjak je vinski destilat. Odgovor je, dakle, da.
Bilo koje vino da destilišete dobijete vinjak.
Ili ako neko nije zadovoljan ovim odgovorom moraćemo da redefinišemo vinjak pa da pod tim imenom podrazumevamo isključivo destilat belih, nemuskatnih vina, nešto većeg sadržaja topivih kiselina.


Evidentirano
Dragan
Mlađi novak
*
Offline Offline

Postova: 4


Email
« Odgovor #4 na: 31 Ožujak, 2008, 17:17:41 »

Hvala na hitrom odgovoru alambik,

odgovor je bio sasvim i posve prikladan mom uopstenom pitanju :-).
Nije da nisam zadovoljan sa tim odgovorom i da naravno je vinjak destilat vina ali zanimalo bi me koje je vino najprikladnije tj. koja kakvoca vina je potrebna za dobar vinjak.
Predpostavljam da su suha vina prikladnija jer je sav secer preradjen u alkohol, ili?!
Zasto je bijelo vino priklanije od crvenog ili rose?!
Kakav utjecaj imaju konzervansi u slucaju da se destilise neko jeftinije kupovno vino?!

Posjedujem temeljito znanje u podrucju proizvodnje vocnih rakija, ali sto se tice vinogradarstva sam jos absolutni pocetnik (nazalost) tako da mi samim tim neke stvari oko vinjaka nisu najjasnije...

Unapred zahvalan   

Evidentirano
Zdravko
Novak
**
Offline Offline

Postova: 311


"Vino piju ljudi - a ostale životinje vodu."


Email
« Odgovor #5 na: 23 Travanj, 2008, 14:13:47 »

Stolno vino mora biti zdravo.Ako ima hlapive kiseline treba ga otkiseliti jer će kiselina prelaziti i u destilat.
Izabelu ne nikako mješati jer je ona direktno rodni hibrid i daje više metilnog alkohola.
Evidentirano
Quercus
Moderator
Novak
*****
Offline Offline

Postova: 441


Email
« Odgovor #6 na: 24 Travanj, 2008, 06:54:29 »

Stolno vino mora biti zdravo.Ako ima hlapive kiseline treba ga otkiseliti jer će kiselina prelaziti i u destilat.
Izabelu ne nikako mješati jer je ona direktno rodni hibrid i daje više metilnog alkohola.
Hlapiva kiselina se ne može ukloniti!!!
Evidentirano
alambik
Mlađi novak
*
Offline Offline

Postova: 154


Email
« Odgovor #7 na: 28 Travanj, 2008, 23:14:53 »

Da, tačno je.
I inače, glavna mana domaćih rakija, uz nepravilno frakcionisanje, upravo je loša priprema koma, tačnije komovi redovno imaju veliku količinu hlapivih kiselina. Ta se mana destilacijom ne može otkloniti a, kako reče Quercus, ni na druge načine.
Sasvim druga stvar su topive, nehlapive kiseline. U pravljenju vina koje je predviđeno za destilaciju u vinjak poželjno je da je količina ovih kiselina veća nego što bi bila da je to vino predviđeno za konsumpciju kao vino. Dakle, ako nam je belo vino između 6 i 8 grama topivih kiselina po litri, za vinjak treba da je 11 do 13.
Evidentirano
josipvu
Mlađi novak
*
Offline Offline

Postova: 113


Email
« Odgovor #8 na: 23 Prosinac, 2009, 19:56:32 »

   Dali je bolje obično hrastovo bure ili bariq za odležavanje, i kako se novo hrastovo bure pravilno pripremi za prihvat rakije ( da li je postupak jednak kao i kod pripreme za prihvat vina ) .

   U ranijim postovima se spominje da direktni hibridi nisu dobri za vinjak jer imaju previše metil alkohola. Tu se jedino slažem da u VINU HIBRIDA ima previše metilnog alkohola i da se od direktnih hibrida ne bi trebalo spravljati vino za direktnu konzumaciju ( takvo vino slobodno možemo koristiti kao kuhano vino, jer kuhanjem metil alkohol ishlapi ) , ali frakcijskim pečenjem rakije ( uz nešto veće odvajanja prvijenca nego kod vina od sortnog grožđa) od takovog vina dobivamo vrhunski destilat tj. jedino od hibrida možemo proizvesti medical alkohol jer hibridi se gotovo nikako ne tretiraju sa zaštitnim sredstvima ( u takovom destilatu gotovo da nema nimalo zaostataka vrlo otrovnih zaštitnih sredstava ). Francuski konjak se upravo proizvodi od grožđa koje je vrlo slično našim hibridima.
Evidentirano

...jer HRVATSKU mi moju objesiše, ko lopova...
alambik
Mlađi novak
*
Offline Offline

Postova: 154


Email
« Odgovor #9 na: 23 Prosinac, 2009, 22:54:43 »

Koliko ja znam za zrenje destilata koriste se obična hrastova burad. U poslednje vreme se eksperimentiše sa barik buradima, to jest tačnije sa barik čipsom ili daščicama u običnim buradima ali niko ne priča o rezultatima.
Ono što jeste moguće je da se destilati drže u isluženim barik buradima (a isluženo barik bure je praktično novo!) pa da se u njega, eventualno ubacuju barik čips.
Priprema novog bureta za upotrebu je u principu ista kao i za vino jedino što je korisno, možda, u njemu prvo držati patoku.
Evidentirano
josipvu
Mlađi novak
*
Offline Offline

Postova: 113


Email
« Odgovor #10 na: 24 Prosinac, 2009, 00:58:55 »

   Hvala na odgovoru ALAMBIČE .
Evidentirano

...jer HRVATSKU mi moju objesiše, ko lopova...
studentica
Mlađi novak
*
Offline Offline

Postova: 115


Lipo je u Istri bit..


Email
« Odgovor #11 na: 29 Prosinac, 2009, 01:03:12 »

Kod proizvodnje vinjaka koriste se u novije vrijeme barrique bacve od hrasta. Destilat se drzi u takvoj bacvi krace vrijeme ako je nova - jer iz nove bacve se vise ekstrahiraju tanini koji daju gorcinu i ako ih imamo previse u destilatu to ce nam pokvariti njegov ukupan dojam. Vinjak se cuva nekoliko godina, moze to biti i 15 ali treba ga kvalitetno odrzavati. Ako zelimo koristiti novi barrique moramo ga oviniti kvalitetno i tek tada u njega staviti destilat. Ako zelimo da nam destilat brze stari ne punimo barrique do vrha vec pustamo manji dio bacve prazan i na taj nacin veca kolicina kisika potpomaze kemijskim reakcijama  u kojima se stvaraju tercijarne arome,odnosno arome odlezavanja. Pri odlezavanju u drvenim bacvama javlja se kalo,jer drvo upija destilat. Pri starenju u podrumu koji ima veliku vlagu vise ce isparavati alkohol a manje voda (sa relat.vlagom 70%) a u normalnim uvjetima vise isparava voda i tako imamo godisnje povecanje alkohola 1-2-%. Preporuca se drzati bacve na tamnijem mijestu jer se tada stvaraju vise hlapive k.a manje visi alkoholi. Proces starenja se moze ubrzati dodavanjem kisika, peroksida i sl spojeva; odlezavanje pri visim temperaturama (ali to su temperature od oko 40 - 70°C koje se postize posebnim aparatima) ili izlaganje bacva na suncu oko 2 - 3 mjeseca je isto kao i klasicno starenje od 2 godine.
U kratko - treba kombinirati par mjeseca nove barrique bacve pa par godina stare bacve da se dobije najbolja kvaliteta ali prije koristenja bacve dobro oviniti. O ovinjavanju bacva (barrique) imas na www.vvvforum.eu.
Koje ces barrique bacve koristiti ovisi o tome koje arome zelis ekstrahirati, npr za hrast je karakteristican spoj vanilin koji je odgovoran za aromu vanilije, dok kod americkog bijelog hrasta ces izvuci tzv.arome dima, prepecenog..
Evidentirano

Ponekad je dobro kusati svjetska vina,ali treba pripaziti da ostanemo svjesni i vrijednosti nasih....
alambik
Mlađi novak
*
Offline Offline

Postova: 154


Email
« Odgovor #12 na: 29 Prosinac, 2009, 13:37:52 »

Bogu hvala da mi je stigla ovde pomoć, i to ovakva stručna!
Dakle, kao što reče studentica, može i u barik bačvama (istina, malo skupo) ali nikako celi period starenja. Neko kraće vreme dok ne postignemo efekeat koji smo želeli a onda prebacujemo u stare bačve.
Jeftinije je, kao što sam u svom prethodnom prilogu rekao, u staru burad sa dodatkom barik čipsa ili barik daščica. Ovo pojeftinjenje barikiranja ne funkcioniše za vino ali za destilate da! Zašto ga onda ne iskoristiti.
Nadalje, obično, kad se kaže odležavanje pića, čovek ima pred očima polutamni (ili potpuno tamni) podrum u kojem vlada večna tišina, to jest potpuna statičnost uslova u kojima se destilat čuva, međutim, a to kaže i studentica, to ne mora biti tako. Imate na jednom drugom forumu (Sve o vinu) svedočenje jednog čoveka od iskustva, nekog ko je u svojoj profesionalnoj karijeri proizveo na stotine hiljada litara raznog destilovanog pića, i vina, kako su jednom, sedamdestih godina, morali burad sa destilatom da drže vani, pod otvorenim nebom, jer nisu imali više prostora u podrumima. I primetili su da je to piće i jako lepo i interesantno sazrelo, i što je njima bilo najvažnije, brzo! Dakle, par puta smena letnjih žega, pa onda kiša i jesenjih magli, i na kraju zimskih mrazeva i piće je izgledalo kao da je zrelo desetak godina.
Evidentirano
studentica
Mlađi novak
*
Offline Offline

Postova: 115


Lipo je u Istri bit..


Email
« Odgovor #13 na: 29 Prosinac, 2009, 15:58:34 »

Cips ili dascice su ok,ali treba paziti s njima jer znaju nas dobro zavarati. Naime, mozda ces dobiti kvalitetnu boju i kvalitetan okus ali sveukupni dojam ce biti nekako prazan. Ako kombiniras s drvom,kao sto si spomenuo,mozda i dodje ok. Probati cu naci neke proizvodjace ovakvih "pomagala" pa ti napisem njihova imena. Makar jedini problemcic je da su to pretezito talijanski proizvodjaci, buduci da imam njihove prospekte sa poljoprivrednog sajma u milanu.. :-\
Evidentirano

Ponekad je dobro kusati svjetska vina,ali treba pripaziti da ostanemo svjesni i vrijednosti nasih....
studentica
Mlađi novak
*
Offline Offline

Postova: 115


Lipo je u Istri bit..


Email
« Odgovor #14 na: 29 Prosinac, 2009, 16:11:26 »

www.tonneau.com, od Radoux-a (proizvodjac) imas : bricks, sticks, staves, scaglie, granulare, polvere (nazivi razlicitih tipova drva koji se dodaje u bacve da se postigne efekt barrique), www.garbellotto.com, www.tonelaria.com
probaj vidjeti i sa hrvatskim proizvodjacima..potrazi po netu  :P
Evidentirano

Ponekad je dobro kusati svjetska vina,ali treba pripaziti da ostanemo svjesni i vrijednosti nasih....
 Str: [1] 2 3 Gore Ispis 
« natrag naprijed »
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 2.0.17 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!