Evo teme za razmišljanje; tzv. "Bočna" mreža kao zaštita od tuče. Kako je samo postavljanje protugradne mreže vrlo skupo (teško da se u vinogradarskoj proizvodnji može otplatiti tako visoki trošak; nije to kao kod jabuka i 30 t/ha) sve češće se koristi jednostavniji sustav (vidi slike): Znači:- upotreba već postojeće armature (potrebno je uglavnom povući jednu žicu ispod glavne žice)- skidanje mreže prije berbe i čuvanje za slijedeću godinu- postavljanje mreže nakon početka rasta bobica (može se otkačiti za zelenu rezidbu i kasnije vratiti nazad).Uglavnom, sistem je jednostavan, jeftin i dosta učinkovit (kod jače tuče postoje štete, ali u odnosu na početni ulog štete je u granicama tolerancije).Samo dobra ideja. p.s. Slike su malo male, al' ne mogu sada naći ništa bolje.
Koliko vidim, preporučena zaštita je Drin + Forum Star + Falcon, no brine me što mi je prerano za te sistemike zbog cvatnje, njih sam planirao baš prije cvatnje Kako okvirno procijeniti treba li uopće zaštita poslije tuče? Kako da procijenim štetu? Sigurno ima poderanih listova ali ne znam procijeniti granicu nakon koje treba Drin...
ajmo ponovo, dali je puno 2X100m rola 550 Kuna za mrežicu protiv tuče, grada ili kako se već gdje naziva
CIPRO d.o.o., Lepajci