mislim da sam o ovome vec komentarisao ali ak nisam evo jos jedanput. Evo kak to kod mene izgleda , kompostiste u vrtu . Otpad bacam s gornje strane a dole vadim kompost i prosijavam , sto ne prodje kroz sito , bude i grancica i svega, ide nazad gore .Znam u par navrata u Ljeti pustit vodu od gore ( iz bunara ) da malo navlazi jer vidim da se sporije slijeze usljed suse .Moj vrt , kompostiste i staklenik .
Nis ne prodajem ! To je jedan dio luka . U vinogradu posadim jos jedan dio , onak za potrebe uz vino i cvarke a sto ostane , ostane za zimu . Prosjek 50 do 70 kg .Trudim se proizvest sto vise kultura koje mi trebaju za konzumaciju . Povelik spisak stvarno . Luk , kupus , paradaiz , paprika , mrkva, presin cikla , grasak , mahune , patlidzan , krastavci razni , dinje , lubenice , tikvice , cvjetaca , blitva , poriluk , crna rotkva , tikva ,koraba,kukuruz secerac Pa onda razno zacinsko bilje pa voce : jabuka, kruska , sljiva , tresnja ,visnja , breskva , marelica , dunja , orah , smokva , kupina , ogrozd , ribizla , ljesnjak .Prosle godine zasadjene borovnice i brusnice . Ove godine konacno sadim kivi .Svih ovih kultura imam dovoljno ili previse za moje domacinstvo pa si zamislite koliko je to komposta godisnje !!!!!
Dali bi bilo dobro da stavim u kompost lozu koja je zaražena crnom pjegavošću,dali bi se gljivice crne pjegavosti uništile prilikom kompostiranja.
Prije 2 tjedna iznio sam kompost u vinograd, kompost sam prekrio malčem i sada cu samo dodavati zelene tvari iz vrta direktno u vinograd, odnosno necu vise kopati izmedju trseva, nego stvarati kompost na "licu mjesta". Posipao sam malo ubrzivač procesa kompostiranja tako da se sve skupa pokrene.lp.