Ha, trenutačno je u deset bačvi i bačvica i dakako da je svako vino drugačije. Uostalom, meni dosadi piti isto vino, makar bilo i moje i najbolje na svijetu Istina, poprilična je to gnjavaža kada treba iskombinirati što, kada i u koju posudu pretočiti A novi nasad još niti nije u rodu - to će tek biti zabava.No neće sve ići solo - već se iz priloženog vidi da sam naumio napraviti bordoški cuvee, a možda mu dodam i Lovrijenac, da mu dadem osobit pečat.Chardonnay bi mogao sam, ali može poslužiti i kao zaslađivač drugih sorti, budući da daje visoke šečere i ispod mosta. I tako dalje i tako dalje.Sve u svemu, imam svakakvih ideja, ali nemam više zemlje a i sve je manje novaca. Doduše, imam dvije parcele, odnosno moj stari, u Velikim Zdencima, uz put koji se zove Vinogradski, ali su vinogradi davno iskrčeni, no to bi bila već treća lokacija pa bih se mogao slobodno odmah ustrijeliti i zakopati pod trs Lipovine.
Hej, omnibus vidim na popisu vrsta i crnejak kaštelanski kako si došo do njega,tražim 100 loza i nikako???
Zakon! Jos ako imas toliko malih bacvica da sve mozes imat odvojeno, uh!
Lozni cijepovi Kutjevo, no imaj na umu da oni rade s Talijanima, tako da se radi vjerovatno o Primitivu (ista sorta, no dakako da se klonovi iz Italije razlikuju od izvornih naših), ali opet, to je Crljenak...
Prijatelju,s dužnim poštovanjem to ti nema veze sa crnejkom,pokušavaju napraviti matičnjak (agronomski fakultet u zagrebu) imao sam oba grozda u rukama i to nema veze jedno s drugim!meni treba 100 loza PRAVOG crnejka za pojaćavat aromu i boju jer obožavam TEŠKA vina!
Pri čemu se slažem da treba sačuvati izvorni crljenak i usporediti ga s ovim "izvezenim". Koliko znam, Plenković ima malo veći nasad iznad Makarske negdje, pa bi ga se vjerovatno moglo nažicati koju plemku. A kakvo će vino dati u našem kontinentalnom podneblju, teško, lagano, svijetlo, tamno - tko zna. Plavac mali navodno daje dobra vina i kod nas.
Pa čudno, jer se na Richteru primi oko 50% plemki, koliko mi se čini. Da si nisu ovi iz Vrgorca malo sačuvali za svoje potrebe?