krivo, po preporuci (Dubourdieu, Bordeaux) nakon 5 sati se vec postize maksimum nekih spojeva kod Sauvignon blanca kod temperature od oko 15C°:C. Peyrot des Gachons; T. Tominaga.und D. Dubourdieu: Localization of S.-CysteinConjugates in the Berry: Effect of Skin Contact on Aromatic Potential of Vitis vinifera L.Cv. Sauvignon blanc.Must.J. Marais: Effect of Grape Temperatur, Oxidation and Skin Contact on Sauvignon blancJuice and Wine Composition and Wine Quality.
Kolika ti je rodnost frankovke i zweigelt kad tek sad imaju 90Oe?BTW drago mi je kaj si poceo eksperimentirat sa duzim maceracijama na bijelom grozdju i to na chardonnayu. Mislio sam da ces skrlet podvrgnut tome
Pozdrav!Ove godine prvi put SAM pravim 200-njak litara vina (Chardonnay+Graševina+ par trseva Sivi Pinot) i sad to već lijepo i polako vrucka 7. dan uz održavanje temperature između 12 i 18 stupnjeva. Moje pitanje glasi kada zasumporiti (ciljam na suho vino)? Dal nakon burnog vrenja? Dal nakon tihog vrenja? Dal procjeniti na okus? Te nakon koliko vremena po sumporenju obaviti prvi pretok?Hvala!p.s. Kolika je opasnost od moguće oksidacije ako se u tihom vrenju makne poklopac sa inox bačve na minutu-dvije?
bilo je puno puta ali da ponovim a u meduvremenu provjeri tekstove na portalu.. sumporis kada ti sav secer prevrije u alkohol, ako imas refraktometar secer ti na brixovoj skali (obicno skroz lijeva) mora pasti ispod 5 i tada ti je analiticki vino suho i ima manje od 4 g secera po l.
Danas sam istaloženi mošt Graševine pretočio sa taloga. Opet sam imao 25 % taloga a koristio sam samo 35ml Siha optigela na 100l mošta. Ja se divim onome tko ove godine uspije istaložiti mošt tako da ima manje od 15 % taloga.... Talog sam isprešao na preši uz dodatak brašna za prešanje...Izmjerio šečere i kiseline u istaloženome moštu: 91 Oe i 5.2 g/l ukupne kiseline. Dokiselio sam mošt sa 0.5 g vinske kiseline po litri. Dodatnu korekciju ćlu napraviti nakon fermentacije ako bude potrebno. Odustao sam od dodavanja ®utoga plavca jer hoču imati sortno vino, a sa plavcem ču ga razrijediti. Dodao sam 1. dio hrane i kvasce Siha 7. Sad samo čekam da odvrije....
Ispod 6.
30 litara taloga na 400 litara mošta, i to bez bentonita. Sa bentonitom još manje sam imao, oko 20 litara taloga na 400 litara. Dvije sam opcije isprobavao, taloženje mošta sa bentonitom i taloženjem sa hlađenjem, aparatom za pivu bez bentonita. Nije mi jasno kako možeš imati više od 10% taloga, ne taložiš dosta dugo.Ja još iz ukupnog taloga izvučem 30% mošta, no to se ne vraća u originalnu bačvu.
Ja sam taložio 24 sata, vjerovatno je to bilo prekratko... Kako dugo ste vi taložili mošt sa bentonitom a kako dugo samo sa hlađenjem?
ja talozio oko 2 dana bez ikakvih bistrila, samo nesto malo sumpora.
bilo je sigurno napeto
iz kojeg razloga tako dugo taloženje?ove godine sam taložio 15000 l graševine, maksimalno 24h, u nekim tankovima sam skidao već nakon 15h.inače se ove godine jako lijepo otaložilo, taloga ostane od 5-10% (ovisno dali je presavina ili samotok)