VVV Forum
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
09 Lipnja, 2026, 04:44:00

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Traži:     Napredno pretraživanje
69.721 Postova u 368 Tema od 1.680 Članova
Najnoviji Član: File_89
* Forum Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija
+  VVV Forum
|-+  Voćarstvo
| |-+  Voćne vrste
| | |-+  Kupina i malina
0 Članova i 2 Gostiju pregledava ovu temu. « natrag naprijed »
 Str: [1] 2 3 ... 11 Dolje Ispis
Autor Tema: Kupina i malina  (Posjeta: 92375 puta)
Diabolic
Mlađi novak
*

Email
« na: 14 Travnja, 2007, 11:10:07 »

Prošle godine sam posadio kupinjak i ovog proljeća mi se na desetak kupina pojavila nešto kao hrđa na stabljikama.
Da li netko zna što bi ovo moglo biti i kako se liječi.

Hvala na odgovoru

Nadam se da sam upload-ao i sliku

* Laura 04_2007 011.jpg (114.52 kB, 427x640 - (hitova: 1981 ).)
Evidentirano
Razor
Administrator
zlatni član

Kloštar Podravski

Email
« Odgovor #1 na: 15 Travnja, 2007, 21:01:28 »

Bio na terenu, 2 tjedna, ovo ti je hrđa na kupinama, koliko vidim, malo je slika mutna loš ti je zoom, ali glavnina tih spora ti je na donjoj strani lista, tamno žute boje!
To se lako uništi s kontaktnim fungicidom, dakle Polyram, Dithane, Star, Kaptan, Delan samo poprskaj!
Evidentirano

GIANCARLO
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #2 na: 24 Travnja, 2007, 17:32:11 »

To ti je žuta rđa. Koju sortu kupina imaš?
Evidentirano
Diabolic
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #3 na: 24 Travnja, 2007, 20:38:41 »

Thornfree
Evidentirano
Razor
Administrator
zlatni član

Kloštar Podravski

Email
« Odgovor #4 na: 02 Svibnja, 2007, 19:17:05 »

Obratite pažnju od mogućih štetnika:  malinovom cvjetaru, malinovom puparu, zatim malinovom prstenaru ili malinovom krasniku, koji se u ovo doba javljaju na kupinama i malinama. Imago, dakle odrasli kukac radi štete samo kod malinovog cvjetara – Anthonomus rubi, dok kod ova druga tri malinov pupar – Byturus tomentosus, malinov krasnik Coroebus rubi i malinov prstenar Agrilus aurichalceus štete radi odrasli oblik i najviše ličinka.

Dakle krajem travnja i početkom svibnja potrebno je izvršiti  prvo prskanje sa insekticidom (Zolone, Decis, Rotor, Fastac, Global) za suzbijanje svih četvoro štetnika, i obavezno ponoviti još jedanput prije cvatnje. S obzirom da štetnici ipak više preferiraju maline, ako napad nije veliki ne pretjerivati s upotrebom navedenih sredstava.

U cvatnji i za vrijeme trajanja cvatnje koja je kod kupina nešto duža ne primjenjivati nikakve preparate radi otrovnosti za pčele.
Evidentirano

Diabolic
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #5 na: 13 Svibnja, 2007, 21:25:13 »

Večer,

Pitanje,
Mogu li špricati sa otopinom UREJE sad kupine.
cvijet se još nije otvorio, ali za koji dan bi mogao.Bubri, rečeno laički.
Postavljam pitanje jer imam feeling da nešto nedostaje. Inače su sadnice Ok, i recimo da su u prosjeku cca 60 % krenule iz korijenja nove mladice , dok kod se nekih sadnica izboji granaju iz posađenih sadnica.
Razor, špricao sa POLYRAMOM , i ne vidim pogoršanje, da li da ponovim i sad, jer je prošlo 14 dana od zadnje šprice.
HVALA na savjetu.
Evidentirano
Quercus
Moderator
Novak

Email
« Odgovor #6 na: 14 Svibnja, 2007, 09:31:08 »

Sumnjaš da nešto nedostaje?
Pa nećeš sumnju ukloniti ureom.
Osim toga, sada tik pred cvatnju ti ne bih preporučio dušik posebice ne u obliku uree.
Primjeni koktel mikroelemenata, dodaj uz to još Bor i neki preparat na bazi aminokiselina ili algi.
To su komponente koje će ti pomoći, posebice kad nisi siguran o čemu se radi, ali su i u standardnom programu ishrane.
Evidentirano
Razor
Administrator
zlatni član

Kloštar Podravski

Email
« Odgovor #7 na: 14 Svibnja, 2007, 15:24:16 »

Večer,

Pitanje,
Mogu li špricati sa otopinom UREJE sad kupine.
cvijet se još nije otvorio, ali za koji dan bi mogao.Bubri, rečeno laički.
Postavljam pitanje jer imam feeling da nešto nedostaje. Inače su sadnice Ok, i recimo da su u prosjeku cca 60 % krenule iz korijenja nove mladice , dok kod se nekih sadnica izboji granaju iz posađenih sadnica.
Razor, špricao sa POLYRAMOM , i ne vidim pogoršanje, da li da ponovim i sad, jer je prošlo 14 dana od zadnje šprice.
HVALA na savjetu.

Ako misliš da su kržljave, rađe stavi folijarno DRIN-a i  mikroelemente, posebno svako.
Quercus je već napisao.
Kupine ti po mjesec dana dozrijevaju, tako da ponovi prije cvatnje. Time suzbijaš i ostale bolesti na kupini - siva pjegavost lista, antraknoza.
Evidentirano

Quercus
Moderator
Novak

Email
« Odgovor #8 na: 15 Svibnja, 2007, 08:08:29 »

Ako misliš da su kržljave, rađe stavi folijarno DRIN-a i  mikroelemente, posebno svako.

Može i zajedno, dapače, DRIN će pomoći kod adsorpcije i boljeg iskorištenja mikroelemenata.
Evidentirano
tupka
aktivni član

Email
« Odgovor #9 na: 21 Ožujka, 2009, 11:42:35 »

Htjela bi sa južne strane svoga voćnjaka posaditi ogradu od malina. Kupila sam knjigu "Bobičasto voće", i koliko vidim sve današnje sorte malina imaju duge izbojke i potreban im je potporanj, ili armatura. Nekad su moji susjedi u selu imali isto ogradu oko dvorišta od malina. Međutim njihove maline su bile više grmolike, sa kratkim izbojima, bez trnja, plod veličine oko 1 cm, posebno aromatičan i mirišljiv. Zanima me da li se još negdje može nabaviti sadnice takvih malina  i koja je to sorta malina. Hvala unaprijed svima na trudu i savjetu.
Evidentirano

Live long and prosper!

vrbovec
riba
Moderator
zlatni član

Bednja

Email
« Odgovor #10 na: 18 Srpnja, 2009, 13:47:47 »

Evo sličica jedne kupine

Evidentirano
Diabolic
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #11 na: 26 Srpnja, 2009, 09:21:09 »

Počeo sam brati kupine i skužim da mi se biljke odozgo prema dolje suše, naime vrhovi stabljika su sve žutiji i žutiji i plodovi se ne razvijaju uopće, tj. stali su sa sazrijevanjem.Listovi kupina požute na prošlogodišnjim stabljikama, a primjetio sam  da mi se isto počelo pojavljivati i na nekim ovogodišnjim stabljikama.
Imam navodnjavanje, pa isključujem sušu, interesantno je da kupine pored potoka nemaju taj simptom bolesti i zdravije su, Meni to sliči na klorozu. Slika u prilogu jedan

Zna li netko što o tome ?

Isto tako rubovi ovogodišnjih listova na ovogodišnjim stabljikama  crvene, što bi to moglo biti i što da radim ? Slika u prilogu dva.

Hvala

* smanjena kupine žutilo.JPG (72.56 kB, 640x480 - (hitova: 21096 ).)

* Crveni rub na listu.JPG (65.88 kB, 640x480 - (hitova: 19356 ).)
Evidentirano
Razor
Administrator
zlatni član

Kloštar Podravski

Email
« Odgovor #12 na: 26 Srpnja, 2009, 22:00:42 »

Jednostavno. Intravenozna kloroza nedostatak magnezija. Crvenilo listova nedostatak fosfora. Rubno žučenje i sušilo listova nedostatak kalija. Napravite Vi lijepo analizu tla ako imate toga dosta.
Ako imate malo toga preporučujem vam Hascon i Magnesiogreen za tretiranje po kalendaru zaštite!
Evidentirano

Diabolic
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #13 na: 27 Srpnja, 2009, 11:22:26 »

Hvala na brzom odgovoru ;)
Pa imam dosta toga,cca 500 stabljika, da li bi mi pomoglo što poslije berbe neko gnojenje mineralnim gnojivom, koliko po biljci, ako dolazi u obzir. Naravno napraviti ću analizu tla.
Inače sam iznenađen što ove godine nema hrđe, a ni ikakvih drugih bolesti , pa me napalo ovo sa mineralima.
Kako na drugom kraju sela imam neki komad zemlje malo me utješilo što su i divlje kupine u istoj "banani" :D
Evidentirano
tupka
aktivni član

Email
« Odgovor #14 na: 20 Studenoga, 2009, 08:54:05 »

Molim Vas ako netko zna nešto više o sorti malina otto blitz, ( bolesti, mane, uzgoj ) da nas informira. Hvala!
Evidentirano

Live long and prosper!

vrbovec
 Str: [1] 2 3 ... 11 Gore Ispis 
« natrag naprijed »
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 2.0.19 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!