VVV Forum
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
06 Lipnja, 2026, 18:23:18

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Traži:     Napredno pretraživanje
69.721 Postova u 368 Tema od 1.680 Članova
Najnoviji Član: File_89
* Forum Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija
+  VVV Forum
|-+  Vinogradarstvo
| |-+  Arhiva
| | |-+  2015. - Prskanje (zaštita) u vinogradu
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu. « natrag naprijed »
 Str: 1 ... 55 56 [57] 58 59 Dolje Ispis
Autor Tema: 2015. - Prskanje (zaštita) u vinogradu  (Posjeta: 327918 puta)
lovator
Novak
**

Email
« Odgovor #840 na: 30 Kolovoza, 2015, 23:44:37 »

To ti je dokaz da od botricida u toj fazi nema nikakve koristi, samo si bacil novce.
Botrycid se stavlja pred kraj cvatnje( kad se bobice pocnu čistiti) i pred zatvaranje grozda i to je to. Zaboravi švičanje u šari, nema koristi od toga.

18.6. BOTRIL
19.7. SWITCH
3.8. Pottasol
Evidentirano
Goran159
Novak
**

Email
« Odgovor #841 na: 31 Kolovoza, 2015, 17:41:09 »

Idem sa Fitobotryfunom u vinograd, ima tko kakvih pametnih prijedloga jer ja više ne znam, počelo mi se kvariti, i mislio sam pošpricati sada prije ovih kiša, pa još jednom poslije kiša.
Ili kako? Samo prije? Samo poslije?  ??? ???
Evidentirano
riba
Moderator
zlatni član

Bednja

Email
« Odgovor #842 na: 31 Kolovoza, 2015, 18:35:31 »

ja mislim da ti je sve to vise uzalud....pusti u propast kolko mislis da mozes i poberi drugo,il poberi ovo kaj ti je bolje trulo,a ostalo pusti kolko se da,pa poslije to skupaziras i amen.ne vjerujem da ces vise icim zaustavit botritis,samo si to sranje platio skupo ko drago kamenje.
Evidentirano
Siki
Novak
**

Email
« Odgovor #843 na: 31 Kolovoza, 2015, 19:29:26 »

To ti je dokaz da od botricida u toj fazi nema nikakve koristi, samo si bacil novce.
Botrycid se stavlja pred kraj cvatnje( kad se bobice pocnu čistiti) i pred zatvaranje grozda i to je to. Zaboravi švičanje u šari, nema koristi od toga.

Ima koristi i u sari jer se stiti grozd iz vanjske strane, al ako nisu ova dva prskanja prije napravljena kvalitetno onda je beskorisno i ovo prskanje u sari jer grozd trune iz unutarnje strane. Kod grozdova koji nisu bas toliko zbijeni jos vise pomaze prskanje u sari jer botricid moze doc i unutar grozda.
Evidentirano
poznanovec
Moderator
Novak

poznanovec-mali bukovec

Email
« Odgovor #844 na: 31 Kolovoza, 2015, 20:30:29 »

dobro onda ima koristi.
znaći onima kojim se kvari, ti vinogradari nisu baš kvalitetno bacili botrycid ( pa nisu baš svi mogli zaje....)....d a j t e  ljudi   p r o g l e d a j t e...
Evidentirano

vine nemre tak neveljati,
da ga mi nebi mogli spiti
Branee
Novak
**

Email
« Odgovor #845 na: 31 Kolovoza, 2015, 20:46:58 »

Kod mene ove godine nema botritisa
Prije i poslije cvatnje
Forum star
Collis
-pokriven botritis-
Slijedeca 2 spricanja isao Teldor
Switch 15.08. koji moozda i nije trebal al bio na zalihi od prosle godine.
Po meni, mislim da je greska kod kolege u onom periodu od mjesec dana bez spricanja kod lijepog vremena kada mu se zatvoril grozd
Evidentirano

Lokacija; Haloze - Zagorje
Umjereno uzivanje u vinu ne moze skoditi niti u najvecim kolicinama
Ruki
Novak
**

Email
« Odgovor #846 na: 31 Kolovoza, 2015, 21:22:30 »

Kod mene je problem suhi sedmi mjesec da skoro dolazi do sušenja i onda u osmom kiša od sedamdeset litara,to grozdovi nemogu izdržat i pucaju bobice i nema te zaštite,to se događa godinama i meni sa slankamenkom i rizlingom uništava užitak vinogradarenja,a valjda to i je čar ovog posla samo još nisam svjestan da nemože bit savršeno
Evidentirano
kokolo
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #847 na: 31 Kolovoza, 2015, 22:21:46 »

ja imam botritisa. nije strašno za sad, ali vjerojatno me bude natiral da poberem prije nego bi bilo optimalno.

isto je bil forum star + collis prije i poslije cvatnje. u zatvaranju je bil teldor. na kraju switch. ali nisam s ničim šprical tih kritičnih mjesec dana koje spominje brane i mislim da je tu greška. druge godine bude bolje. životna škola - najskuplja škola na svijetu :D
Evidentirano
Goran159
Novak
**

Email
« Odgovor #848 na: 31 Kolovoza, 2015, 22:37:46 »

Malo smo bili zakasnili pred zatvaranje grozdova, a i nismo stavili botricid u šari, to dvoje je rezultiralo napadom botritisa, ovo mi je škola i drugi puta ću pametnije
Evidentirano
lovator
Novak
**

Email
« Odgovor #849 na: 01 Rujna, 2015, 08:55:04 »

@Branee,
ako pod "...mislim da je greska kod kolege u onom periodu od mjesec dana bez spricanja..." misliš na mene, ja sam samo stavio datume kad sam špricao protiv botritisa.
Između su bile 3 zaštite (Falcon, Mildicut, Crystal).

Evidentirano
Komsic
Novak
**

Email
« Odgovor #850 na: 01 Rujna, 2015, 18:23:35 »

nakon zadnjih kisa  poceo mi se ozbiljno javljati botritis na rajinskom . Skinuo lisce skoro 90% oko grozdja , pocistio zarazene grozdove koliko sam mogao i pospricao sa Botrifanom u subotu , danas fantasticno stanje , nema novih grozdova zarazenih , oni sto su bili a nisam do kraja ocistio one posmedjene bobe se vec suse  kao i one sto su ih ose djelimicno nacele !
S moje strane sve pohvale za botrifan ! Djeluje  vidljivo vec  nakon 4 dana .
Evidentirano

"Vinograd" lat=45.4389044071, lon=15.5314586411
Vocnjak" lat=45.4579361111, lon=15.5569572448
dasamec
Novak
**

Email
« Odgovor #851 na: 01 Rujna, 2015, 20:40:38 »

@komsic
A mozda ti djeluju ove visoke temperature na botritis:-)
Evidentirano
lovator
Novak
**

Email
« Odgovor #852 na: 01 Rujna, 2015, 20:41:12 »

@Komsic,

Koja je cijena za 1L?
Evidentirano
Siki
Novak
**

Email
« Odgovor #853 na: 01 Rujna, 2015, 21:11:51 »

Malo smo bili zakasnili pred zatvaranje grozdova, a i nismo stavili botricid u šari, to dvoje je rezultiralo napadom botritisa, ovo mi je škola i drugi puta ću pametnije

Mozes prskat s nekim sistemicnim fungicidom za botritis ako ti karenca nije problem. Neznam koje sorte imas i kad planiras u berbu, al ja bi to jos pokusao zaustavit ako ne planiras berbu prije isteka karence.
Evidentirano
Mc Ozy
aktivni član

Marija Bistrica

Email
« Odgovor #854 na: 01 Rujna, 2015, 21:45:03 »

Gospodo, ja krivim ose za botritis. Stavio sam 12 klopki, pohvatao ih stotine, obnovio pivu u flašama i opet ih ima. Sjedim i gledam kako obilaze grozdove bez reda i plana, zavlače se u unutrašnjost i sišu. Imam plijesni za sad samo na chardonayu i silvancu, malo, oko 1 % možda i kao da ga ovo sunce zapeklo, zasušilo. Na slankamenu, rajnskom, škrletu, kraljevini, sovinjonu, ništa. Pokoja boba. Po pitanju zaštite si nemam što prigovoriti, sve uredno od završetka cvatnje 4 puta samo botricidi po grožđu, tri puta s kaliw. Nadolazeće kiše bi mogle pogodovati botritisu, pa ćemo berbe prilagođavati stanju.
Evidentirano

46.086344, 16.117566
 Str: 1 ... 55 56 [57] 58 59 Gore Ispis 
« natrag naprijed »
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 2.0.19 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!