VVV Forum
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
06 Lipnja, 2026, 19:56:59

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Traži:     Napredno pretraživanje
69.721 Postova u 368 Tema od 1.680 Članova
Najnoviji Član: File_89
* Forum Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija
+  VVV Forum
|-+  Voćarstvo
| |-+  Voćne vrste
| | |-+  Jabuka
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu. « natrag naprijed »
 Str: 1 ... 42 43 [44] 45 Dolje Ispis
Autor Tema: Jabuka  (Posjeta: 305486 puta)
blitva
aktivni član

Email
« Odgovor #645 na: 21 Studenoga, 2016, 16:22:38 »

rebella i resi kod Rast Baznik (jednu mi je pojela voluharica, a druga definitivno nije niti jedna od tih sorti jer je dozrijela sredinom kolovoza, a ne u rujunu kako dozrijevaju po deklaraciji)

Rewena je nabavljena kod vocarskog centra Ivkovic u Zagrebu.

Inace, Nijemci (koji su i stvorili citavu R selekciju) imaju malo drugacije informacije o Reweni.

http://www.artevos.de/en/list-of-varieties/sorte/rewena.html

Evidentirano

Brckovljani
zdrave
Novak
**

Metlika, Slovenija

Email
« Odgovor #646 na: 21 Studenoga, 2016, 21:38:20 »

@blitva, ti i ja smo stvarno sretne ruke, ha ha ha . Imam osječaj da ovi Ivkovići i Mirosani samo čekaju nas dvojicu, da nam nešto uvale.
Evidentirano
tatko
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #647 na: 21 Studenoga, 2016, 22:26:47 »

Rast mi je totalno nesiguran. Uzimao sam dva puta oba puta sam pola sadnica dobio nešto drugo. Ajde što su sadnice 15 eura nema veze, ali popizdim kad dobijem sasvim drugu stvar. Najgore sto čekam 2-3 godine i na kraju ćorak. Radije bi poklonio novce nego da mi da uvali nešto drugo.

Edit: Najviše volim uzeti kalem grančicu kad je prorodilo, onda sam 100% siguran.
Evidentirano
zdrave
Novak
**

Metlika, Slovenija

Email
« Odgovor #648 na: 22 Studenoga, 2016, 04:57:04 »

@tatko, potpisujem.
 U bližoj budučnosti namjeravam još jedino kupiti krušku Druardovu i šljivu Toptaste, ako ne pronađem donatora za plemku, da si ih sam zacijepim. Uglavnom sam več skužio od  kojih rasadničara neču više nikada kupovati robu. Da, najsigurnije je probati plod i sa tog drveta uzeti plemku. Počeo sam si sam podloge uzgajati i saditi ih na stalno mjesto, pa kada dođe vrijeme i prilika, zacijepim sortu koja mi se sviđa i to je to.

Evidentirano
blitva
aktivni član

Email
« Odgovor #649 na: 22 Studenoga, 2016, 06:53:11 »

Ja si razmisljam da i nadjem neki rasadnik u Austriji pa odem osobno po sadnice koje me zanimaju. Zdrave, imas li informacija jel i tamo vole biti "kreativni" oko stavljanja etiketa ili strogo paze da dobijes ono sto i platis?
Evidentirano

Brckovljani
zdrave
Novak
**

Metlika, Slovenija

Email
« Odgovor #650 na: 22 Studenoga, 2016, 15:32:59 »

Nažalost, nemam informacija.
Evidentirano
blitva
aktivni član

Email
« Odgovor #651 na: 23 Studenoga, 2016, 14:56:41 »

sjecam se da si prije par godina posadio Pilot jabuku, kakva su ti iskustva s njom? (zastita, okus, cuvanje)?

Evidentirano

Brckovljani
zdrave
Novak
**

Metlika, Slovenija

Email
« Odgovor #652 na: 24 Studenoga, 2016, 04:11:52 »

Druga joj je godina poslije sadnje. Cijepljena je na podlozi MM106. Ove godine sam ostavio na njoj oko deset plodova.
Zanimljivo je, da je za branje dozorila samo tjedan dana nakon Elstara, 12. rujna. Ovo je prvi rod pa se još neče moči sa pouzdanošču suditi kakve če joj biti karakteristike glede vremena dozrijevanja i čuvanja a i kod nas je bio 27. travnja jaki mraz i na dva ploda koje sam prerezao nije bilo koštica, znači i jabuka se mogu razviti partenokarpno, pa če vjerojatno i to utjecati na čuvanje.
Prije par dana sam jednu probao. Meni je okus odličan, blago aromatičan, slatka sa jako malo kiseline. Smeta mi jedino to što je dosta čvrsta odnosno žilava i kožica je prilično debela. Vidjet čemo možda če se stajanjem promijeniti.
Nije zahtijevna za uzgoj, rast joj je jako slična Idaredu. Ove godine sam zacijepio po dva komada na podloge MM106, m26 i m9.
Do polovice lipnja sam prskao klasičnim sredstvima za zaštitu a poslije ekološkim sredstvima (Vitisan, Madexmax). Nije bilo pepelnice i krastavosti.
Evidentirano
tatko
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #653 na: 24 Studenoga, 2016, 10:22:10 »

@zdrave kakava joj je bujnost, ugao grananja.
Evidentirano
zdrave
Novak
**

Metlika, Slovenija

Email
« Odgovor #654 na: 24 Studenoga, 2016, 20:57:50 »

Rast i bujnost je jako slična Idaredu, možda čak i slabije bujna, više kao Jonatan, barem za sada u početnoj fazi. Ne mogu baš realno prosuditi na osnovi tek jedne posađene sadnice. Zato sam je precijepio još na tri različite podloge koje če bit posađene na tri različite lokacije. Ali mislim da bi joj najbolje odgovarala podloga m26, možda če na m9 biti previše kržljave rasti, jer je več sada na mm106 slabo bujna.

Sto se tiče kuta grananja, potrebno je grane jako malo saviti da izrastaju pod kutem od 90 stupnjeva. Grane se po cijeloj dužini jako lijepo obrastaju. Mislim da i neče biti problema sa izmjeničnom rodnosti.
Slikat ču je prvom prilikom a ako zaboravim, slobodno me podsjetite.
Evidentirano
tatko
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #655 na: 24 Studenoga, 2016, 22:07:18 »

Jako bitne informacije. Hvala da odgovrima. ;)
Evidentirano
SAS
Moderator
aktivni član

Email
« Odgovor #656 na: 11 Prosinca, 2016, 10:32:21 »

@tatko
Kako rijesiti problem trece generacije savijaca
Evidentirano
blitva
aktivni član

Email
« Odgovor #657 na: 12 Prosinca, 2016, 08:33:06 »

SAS, ja prskam samo jednom protiv savijaca i to pocetkom srpnja, ako to napravim kako spada nemam problema sa savijacem. A kod mene mikrouvjeti su katastrofa, suma mi je 20 metara od jabuka

Tatko, kad si vec tu :)

koji bi ti insekticid preporucio kao najmanje stetan kako za covjeka tako i za pcele (ja bi izbjegao neonikotinoide ako je moguce)

Evidentirano

Brckovljani
tatko
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #658 na: 12 Prosinca, 2016, 09:01:11 »

Na okućnicama je teško tačno odredit kad prskati jer se mora pratiti let i napraviti feromonske klopke, što je skupo i komplikovano. Moraju se ići dva tretmana, pošto mu je period letenja veoma dug, moraju se odraditi dva tretmana. Obično tamo krajem 7 mjeseca i sredinom 8 kad završava let. Od insketicida koristiti što kraći karencu. Ovaj prvi tretman odradti tipa sa  CORAGEN 20 SC, King i td (karenca 14 dana), a zadnji npr Decis 2,5 EC (karenca 7 dana).  Tako da je do branja ima najmanje mjesec dana što je po meni poprilično bezbjedno, nije 100% ekološki ali je bolje iz trgovine neuporedivo. Npr ove godine su kod mene krušku Viljamovku prskali od 23-26 prskanja, jabuka 32-36 i tako je to svugdje. Razgovarao sam skoro sa jedim veoma iskusnim agronomom koji oblizi voćnjake od Italije, HR, Srbije, BiH.... bavi se isključivo zaštitom jabuke. Kaže da su se vremena promjenila. Sredstva koja su prije djelovala sad ne djeluju ili slabije. Mora se strogo pratiti vremenska prognoza ići kako oni to kažu sendvič sistem tretiranja. Prije kiše kontaktni fugicid, poslije kiše sistemik. Jer ako probije fuzikladija bukvalno si mrtav čovjek, jabuka odmah ne može u hladnjaču i druga je klasa. Samo se radi za hemiske industrije. Zato treba nešto menjati, prvo sortiment, navike i dr.

blitva@ Neonikotinoidi totalno izbaci ostavljaju ogromne ostatke, pogotovo konfidor ili rapid.
Evidentirano
blitva
aktivni član

Email
« Odgovor #659 na: 13 Prosinca, 2016, 07:28:30 »

hvala tatko, uz jedno pitanje

zar i deltametrin (Decis) nije neonikotinoid?
Evidentirano

Brckovljani
 Str: 1 ... 42 43 [44] 45 Gore Ispis 
« natrag naprijed »
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 2.0.19 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!