A daj mi reci kakva je to bijela šljiva koja je to sorta pod službenim imenom i jel moguće to nabaviti u rasadnicima ?Dali može lijepo uspijevati marelica cijepljena na marelicu iznikle iz koštice u Zagrebačkoj županiji ili je možda preosijetljiva ?I drugo pitanje zakaj se uopće cijep na šljivu ako se može na marelicu ?
fala Razor,a zake ovi iz Pinova.hr pišu da je bjelošljiva: "razloga se preporučuje cijepiti marelicu na bjelošljivu (P. domestica L.)"
Prf di bum tu šljivu našao, a kak se ponaša marelica cijepljena na klasičnu šljivu iznikle iz koštice, bistrica, čačanska, grof athlon, zelena ringloka ?Dali vrijedi pokušavati cijepiti na te šljive ili ?
Probaj, samo ne na bistricu zbog sklonosti šarki. Sve je bolje od džanarike.
Treba dosta vremena za uzgojit podlogu iz sjemena. Ja stavljam koštice odma u mješavinu treseta i pjeska pa u plastenik. Ne sušim sjeme nego izvadim iz plodova i odma u zemlju. Nikne tek iduče godine u četvrtom mjesecu, a može se cijepiti tek nagodinu.Tak da treba dvije godine od sjemena do cijepljene sadnice pa i sam kupujem dosta gotove, jer mi se neda čekati. Nekak se najbolje ponaša, ak je podloga sijanac (koštica) od marelice,po meni bolje od svake šljive.
Sad mene zanima ova Damson šljiva, Damascena. Gledal sam na netu pa mi izgleda kao Dorancija kak zovu tu kod nas.Dorancija ima veliko trnje, plave je boje možda malo manje plava od bistrice, okruglog ploda. Koštica se ne odvaja od mesa ploda. Dolazi u berbu isto kao i bistrica, sočna je i malo gorčasta dok nije potpuno zrela. Listovi su malo više okrugli nego kod bistrice.Trnje je ogromno. Neznam Razore dali možeš prema opisu reć jel to Damson šljiva, ako ne stavit ču slike kad bude berba. Zanima me zbog podloge, jer samo na nju još nisam probao cijepit marelicu.