psycho
Novak

open your mind
|
 |
« Odgovor #615 na: 26 Kolovoza, 2014, 13:23:19 » |
|
Karenca za breskvu jagodu i maline je 7 dana. Tak piše. Aktivne supstance su Boskalid i Piraklostrobin. Bumo vidli. Signum nije registriran za vinovu lozu.
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
pime ga pime ga
|
|
|
Chajks
Novak

Bedekovčina
|
 |
« Odgovor #616 na: 26 Kolovoza, 2014, 14:01:25 » |
|
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
Entuzijast
Novak

Virovitica
|
 |
« Odgovor #617 na: 26 Kolovoza, 2014, 14:28:30 » |
|
Ove god nisam išao sa botricidima pošto mi je vinograd sad treća god a jedan dobar dio i druga tak da je grožđe još većinom samo za jesti a i sorte su mi dosta rane(plemenke dosta i nešto i portugisca ) tako da sad imam priliku vidjeti nešto što nisam dosad vidio na grozdovima nemam niti traga za sada od sive plijesni ali zato ima nešto što ako se ne varam zovu kisela trulež pošto svaka bobica koju oštete ose ili mravi posmeđi i od nje se proširi na susjedne a kad ih par trune zajedno sasvim se lijepo osjeti kiseli smrad kada ponjušite grozd.Zanimljivo što sve čovjek nauči o vinogradu kada je ovakva usr... godina.
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
Gdje god imaš mjesta voćkicu posadi a ona će tvoj trud bogato da nagradi.
|
|
|
psycho
Novak

open your mind
|
 |
« Odgovor #618 na: 26 Kolovoza, 2014, 17:27:59 » |
|
Fala Chajks. Vidi se da znaš o čemu se radi.  Entuzijast, i ja sam primijetil octa na grozdovima ranijih zobatica. Baš čudno, jel?
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
pime ga pime ga
|
|
|
Entuzijast
Novak

Virovitica
|
 |
« Odgovor #619 na: 26 Kolovoza, 2014, 19:09:23 » |
|
Pa vjerujem da je to radi extremne vlage kroz cijelo ljeto čak i kad nema kiše onda su strašno jake rose i vjerujem da to pogoduje tom soju gljivičnog oboljenja.Prošle dvije god koje su bile sušne nisam imao niti jedne bobice oboljele na taj način.
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
Gdje god imaš mjesta voćkicu posadi a ona će tvoj trud bogato da nagradi.
|
|
|
|
Mc Ozy
|
 |
« Odgovor #620 na: 26 Kolovoza, 2014, 22:03:47 » |
|
Protiv kisele trulezi najbolji je bakar, ali ja ipak ne bi. Kise i tretiranje moljca u svibnju dali su zbijene grozdove i evo kiselosti. Obzirom mi je nos hvata vec par dana po vinogradu mogla bi biti presudna za termin berbi.
Signum je pola Cantusa po kolicini boskalida, znaci dupli Signum trebal bi biti Cantus ? Karenca 21 !
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
46.086344, 16.117566
|
|
|
psycho
Novak

open your mind
|
 |
« Odgovor #621 na: 26 Kolovoza, 2014, 23:51:49 » |
|
Je, po zakonima je karenca 21 dan za boskalid. Ali za kaj su kod Signuma ovak kratke karence za breskve i maline? 
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
pime ga pime ga
|
|
|
kokolo
Mlađi novak
|
 |
« Odgovor #622 na: 27 Kolovoza, 2014, 08:08:16 » |
|
kad sam šprical s cantusom pisalo je da je karenca 28 dana na onim uputama. ali nisam siguran karenca je kraća za maline i breskve VALJDA zato jer se od njih ne radi vino. i za stolno grožđe je uvijek kraća karenca za po 7 dana nego ovak. čovjek je puno veći nego kvasac  eto, tak si ja to mislim, je li tak - ne znam 
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
|
blitva
|
 |
« Odgovor #623 na: 27 Kolovoza, 2014, 08:11:28 » |
|
Pyscho:
To i mene zanima. Svi preprati koji su namjenjeni na više područja imaju različite karence i to tako da je:
a) karenca za povrće najkraća b) zatim slijedi za voće c) za vinovu lozu je najdulja.
evo primjer:
Electis WG ( mankozeb 66,7% + zoksamid 8,3% )
KARENCA: 56 dana za grožđice 42 dana za vinske sorte vinove loze 28 dana za stolne sorte vinove loze 7 dana za rajčicu u polju i zaštićenom prostoru, te krumpiru
Zašto je to tako meni je nejasno? I nelogično, jer otrov je isti....
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
Brckovljani
|
|
|
psycho
Novak

open your mind
|
 |
« Odgovor #624 na: 27 Kolovoza, 2014, 09:15:33 » |
|
Blitva i Kokolo:
Danas pada kiša ko blesava. Čim se osuši idem špricat inače budem bral suhe peteljke. Kasnije ću razmišljati o karencama i zavojitim putevima kemoterapijskih preparata i njihovih podlih proizvođača.
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
pime ga pime ga
|
|
|
|
Siki
|
 |
« Odgovor #625 na: 27 Kolovoza, 2014, 10:42:54 » |
|
Ta karenca je najduža za vinske sorte najviše zbog negativnog utjecaja na fermentaciju mošta i vinifikaciju. Bakreni fungicidi isto tak mogu negativno utjecati na aromu nekih vinskih sorti, perzistentnost itd.
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
|
Mc Ozy
|
 |
« Odgovor #626 na: 27 Kolovoza, 2014, 18:34:52 » |
|
Zašto je to tako meni je nejasno? I nelogično, jer otrov je isti....
Isti je otrov, ali mikroskopski kvasac i muz od metarosamdeset nisu isti. Zato muz stokilas smije pojesti lonac krumpira poslije 7 dana, a sicusnom kvascu trebaju kise i rose i uv zrake dva mjeseca ispirati otrov da prezivi i odfermentira most.
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
46.086344, 16.117566
|
|
|
psycho
Novak

open your mind
|
 |
« Odgovor #627 na: 28 Kolovoza, 2014, 22:22:51 » |
|
Danas 0,2% Signuma i, nek se nađe, 0,2% Mankozeba. Smrt karenci! Smrt svemu i svima! Smrt takaj i mojemu pesu!
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
pime ga pime ga
|
|
|
|
Srky
|
 |
« Odgovor #628 na: 29 Kolovoza, 2014, 07:55:03 » |
|
Kaj će ti mankozeb? Signum bi trebao biti sasvim dosta. 
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
psycho
Novak

open your mind
|
 |
« Odgovor #629 na: 29 Kolovoza, 2014, 08:25:25 » |
|
Kak sam rekel. Nek se nađe. Znam da je s Piraklostrobinom opaka kombinacija, ali gorice su mi na mjestu gdje je slabo provjetravanje, visoka vlaga, pa temperatura... Tak sam si mislil pa reko ono kaj me košta? i toje to. Bumo vidli.
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
pime ga pime ga
|
|
|
|