VVV Forum
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
09 Lipnja, 2026, 10:38:05

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Traži:     Napredno pretraživanje
69.721 Postova u 368 Tema od 1.680 Članova
Najnoviji Član: File_89
* Forum Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija
+  VVV Forum
|-+  Voćarstvo
| |-+  Voćne vrste
| | |-+  Orah
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu. « natrag naprijed »
 Str: 1 [2] 3 4 Dolje Ispis
Autor Tema: Orah  (Posjeta: 40369 puta)
danka
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #15 na: 18 Svibnja, 2009, 14:41:25 »

Po izgledu lista čini mi se da mi je orahe napala crna pjegavost lista (ak samdobro shvatila surfajući po netu). Tretirala sam sa bakrom kao preventivu kako savjetuju, ali se bolest svejedno pojavila. Što dalje poduzeti, jer sam pročitala, ako je točno, da u HR nije registrirano niti jedno sredstvo protiv bolesti oraha. S druge strane su mi rekli pojedinci da su čuli nešto o tome na radiju i TV-u ali se ne sjećaju više o čem se radi.
Evidentirano
pissta
Zaštita u vinogradu
Novak

Varaždin(ski bregi)

Email
« Odgovor #16 na: 18 Svibnja, 2009, 15:51:35 »

Za zaštitu od primarnih zaraza od bakterijske paleži u početku vegetacije (travanj i početak svibnja) preporučuje se primjena bakarnih fungicida u propisanoj koncentraciji (ne prskati bakarnim pripravcima u vrijeme cvatnje ženskih cvati), a tijekom vlažnih ljetnih mjeseci, kada su uvjeti za naknadni razvoj antraknoze oraha vrlo povoljni, preporučuje se primjena organskih površinskih fungicida na osnovi mankozeba (npr. Dithane M-45 i sl.) odnosno kaptana (npr. Captan WP 50 i sl.).
Crna pjegavost oraha!?- nikad čuo,sorry...znam da postoji crna palež lista(sušenje) i SIVA pjegavost...
Evidentirano
danka
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #17 na: 19 Svibnja, 2009, 00:45:32 »

Ma to sam i mislila palež a ne pjegavost.Sorry, pišem o orahu a mislim na lozu. Vidim da smo čitali isto. Ali kolko sam skužila iz onog kaj sam našla pomoći nema.   :'(. Orasi si su još mladi (4, 3 i 2 godine). Oko mene ima starih zapuštenih stabala o kojima nitko ne vodi računa pa se ove godine ponovilo sto i prošle.Zato sam i išla s bakrom iako svi pričaju da orah ne treba ništa. kao sam ga posadi i čekaj rod.
Evidentirano
Razor
Administrator
zlatni član

Kloštar Podravski

Email
« Odgovor #18 na: 25 Svibnja, 2009, 17:33:31 »

Orah napadaju i razne bakterioze. Problem je uvijek isti. Kako poprskati odrasli orah 20 m visine ???.
Dok ne naraste moguće ga je prskati bakrenim i organskim fungicidima koji su navedeni, a kako onda, avionom, vatrogasnom košarom i špricom, jakom pumpom i mlaznicom... :(
Ili to ili ga nisko rezati, pa onda nekako zaštititi.
Evidentirano

Juznjak
Novak
**

Email
« Odgovor #19 na: 27 Svibnja, 2009, 15:39:33 »

Razor, ne razumijem zbog cega te stvari odnosno ti savjeti nisu za forum? Covjeka to zanima i zasto mu iskratiti tu informaciju na forumu? Ili mu/nam treba reci "plati pa ces dobiti odgovor"!
Evidentirano
Razor
Administrator
zlatni član

Kloštar Podravski

Email
« Odgovor #20 na: 31 Svibnja, 2009, 19:15:22 »

Razor, ne razumijem zbog cega te stvari odnosno ti savjeti nisu za forum? Covjeka to zanima i zasto mu iskratiti tu informaciju na forumu? Ili mu/nam treba reci "plati pa ces dobiti odgovor"!
To su tajne zanata.
Dođe čovjek majstoru nakon šta mu je tuča uništila auto, i kaže da li može vidjeti kako to oni popravljaju i ravnaju, baš ga zanima kaže. Majstor veli da mu to ne smije pokazati i zamoli ga da izađe van.
Ja isto neki dan odem autoelektričaru, nešto mi je izgorilo od osigurača, nisam htio prčkati po onom šta ne kužim. Majstor složi to za 3 minute. Ja pitam šta se dogodilo, da znam u čemu je stvar ako mi se to ponovi. Veli mi on da svakome kaže šta se dogodilo i šta treba napraviti u tom slučaju da bi već odavno on ostao bez posla.
Evidentirano

Juznjak
Novak
**

Email
« Odgovor #21 na: 23 Kolovoza, 2009, 15:24:08 »

Prikrivena promicbena poruka  ??? Forum sluzi za razmjenu iskustava i medjusobno pomaganje medju ucesnicima foruma. Ako netko ima nesto za prodati to bi se moglo i ponuditi kao sve ono sto se nudi na netu na prodaju.
Dakle Razor, mozda bi nas jos bilo zainteresiranih pa te pitam sto ti nudis na prodaju  ??? Sadnice, tehniku, znanje, iskustvo,... ili sve to skupa. Koja je cjena i uvjeti  ???
Evidentirano
riba
Moderator
zlatni član

Bednja

Email
« Odgovor #22 na: 23 Kolovoza, 2009, 15:42:04 »

ja ne bih rekao da je covjeku to cilj  na ovom forumu jer previse vremena i strpljenja trosi na nas pocetnike.da mu je to cilj vjerojatno bi nastupao sa drukcijim pristupom, i vjerojatno bi svoje znanje i iskustvo ponudio na nekim drugim mjestima a ne ovdje.prema tome trebali bismo mu biti zahvalni na svemu sto radi za nas( barem mi kemicari).
Evidentirano
Dražen
Administrator
Novak

Križevci

WWW Email
« Odgovor #23 na: 23 Kolovoza, 2009, 16:28:38 »

Ne bih se složio s tobom.
Prvo Razor ne govori o sebi?! Drugo i u ovom poslu ima poslovnih tajni, ima stvari koje neki ljudi znaju, a neki ne. A ima stvari za koje s veći znalac ili manji,... A mislim da je Razor podijelio s nama puno, puno toga - odnosno najviše od svih znalaca, i nije ga u redu prozivati bez razloga?!

Dražen

Prikrivena promicbena poruka  ??? Forum sluzi za razmjenu iskustava i medjusobno pomaganje medju ucesnicima foruma. Ako netko ima nesto za prodati to bi se moglo i ponuditi kao sve ono sto se nudi na netu na prodaju.
Dakle Razor, mozda bi nas jos bilo zainteresiranih pa te pitam sto ti nudis na prodaju  ??? Sadnice, tehniku, znanje, iskustvo,... ili sve to skupa. Koja je cjena i uvjeti  ???
Evidentirano

Čovjek koji ne može pomoći sebi, ne može pomoći ni drugome.
Juznjak
Novak
**

Email
« Odgovor #24 na: 24 Kolovoza, 2009, 21:46:55 »

Ima nesto sto se dava na forumu poput kako bi mi rekli u Dalmaciji jeske da se privuku musterije i uvali im se nesto sto se moze naplatiti a cini recimo tajnu zanata.
Ma daj oladi. Covjek hoce lovu za svoje znanje  ;D samo imamo li mi pravo znati sto sve nudi?
Evidentirano
Razor
Administrator
zlatni član

Kloštar Podravski

Email
« Odgovor #25 na: 25 Kolovoza, 2009, 20:45:53 »

Možeš na private ako te zanima.
Evidentirano

Juznjak
Novak
**

Email
« Odgovor #26 na: 25 Kolovoza, 2009, 21:03:01 »

Moze, zasto ne! Ako vec nemoze na forumu! Samo javi. Unaprijed hvala!
Evidentirano
psycho
Novak
**

open your mind

Email
« Odgovor #27 na: 26 Kolovoza, 2009, 00:09:31 »

Čujte, meni orah nikne iz sjemenke i ja ga fino presadim na drugo mjesto zajedno s njegovim specifično dugim korijenom. Javiti ću rezultat za 10-20 godina. :)
Evidentirano

pime ga pime ga
jnix
aktivni član

Novoselec, Općina Križ, Zagrebačka županija

Email
« Odgovor #28 na: 26 Kolovoza, 2009, 07:55:57 »

kad smo kod oraha već , čeka vas orahovac za kušanje kod jednog gazde koji  ima posađeno ...   kad dojdete budete vidjeli i čuli sve da ja sad ne prepričavam (molim prijave )!
Evidentirano

Razor
Administrator
zlatni član

Kloštar Podravski

Email
« Odgovor #29 na: 26 Kolovoza, 2009, 08:24:39 »

Moze, zasto ne! Ako vec nemoze na forumu! Samo javi. Unaprijed hvala!
Ne, javi ti meni što te interesira. Nisam zidar da kažem to i to toliko košta po metru kvadratnom.
Evidentirano

Str: 1 [2] 3 4 Gore Ispis 
« natrag naprijed »
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 2.0.19 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!