ne trapez ili bilo koji drugi triazol, može npr.crystal
Radije crystal uzmi,pogotovo ako ti je sve zdravo. Preporučio bi ti najobičniji sumpor da ne idu veće vrućine idućih dana.
Baš sam se vratio iz frendovog vinograda. Pepelnica mu napala trsje pa me trebao za svjet sa čime špricati.Vinograd je do sada bio šprican samo sa cuperblavom i sumporom i to nekih 5 puta. Radi se o sortama rajnski rizling , graševina i frankovka . Trsje je solidno puno ali je zadnih tjedan dana došlo do zaraze grožđa sa pepelnicom (oko 25-30 %). Ja sam mu preporučio da odmah pošpricamo sa vivandom (nismo našli falcona)+sumpor+cuperbalu (peranospore nema). I da se još jedamput sa istim pošprica za 10-12 dana.Dali je vivando doata jak da zaustavi daljnu zarazu pepelnice?Ja sam ga par puta koristio ali kao preventivu a ne kurativno...
Meni je vinograd na vrtu pa ga svaki dan obilazim i danas sam na jednom listu zaperka muškat hamburga pronašao uljnu pjegu a kad sam ga okrenuo ispod bijela prevlaka znači nismo još vidjeli baš sve od peronospore. Doduše to je samo jedan list tražio sam dalje ali više ih nisam našao.Zadnji špric mi je bio prije desetak dana sa Dithanom i Signumom i prije pet dana je bio jaki pljusak tak da me ne čudi da peronospora ispipava teren.Danas ili sutra uvečer Nordox i Cromosul i u šari još jednom Signum i nadam se da to bude to.
Još uvijek tučeš tešku artiljeriju?
Kad bobica preraste 2/3 velicine vise ju ne napada plamenjaca, a to se je ove godine vec dogodilo. Sto se tice sirenja bolesti po listu trenutno ne postoje nikakvi uvjeti za razvoj plamenjace tako da nema nikakvog razloga za brigu, sto je bilo bilo je...Daleko je ovo od tri desetke. Dosao je tiho i usao u legendu
pepelnica je još uvijek moguča bakreni sistemik uvijek koristim za zadnja dva špricanja,a di je još berba krajem 9.mj
Danas bio u brdu pogledati kak djeluju herbicidi na gruntu koji čistim za sadnju u narednim godinama te odmah i obišao susjedne vinograde tek malo da vidim što se dešava i imam što i vidjeti. Slike su iz najgoreg ali sličnih prizora ima i u drugima u manjem opsegu uz jasne znake peronospore na listu.Esad da li je to peronospora na grozdu ili botritis pošto ima malo rupa na listovima što indicira na slabu tuču procjenite sami.