Imamo popularno navodnjavanje kap po kap putem crijeva i bačve/cisterne preko kapaljkama. Uglavnom se radi o gotovim kompletom preko jednogodišnjih ili dvogodišnjih crijeva s kapaljkama i drugi način da se ručno ubacuje kapalje na određen razmak na crijevu.
Mene zanima što mislite o ovome, dali je moguće navodnjavati ispod zemlje radi što manje gubitaka potrošnje vode ?
Prepostavimo da voćka ima korijen posađen na dubini od 15-20cm za jabuke m9 i mm106 i naravno za ostale mlade sadnice koje tek imaju plitki korijen, onda dok kap po kap dojde do te dubine mislim da mora poteći i do 10 litara najmanje u vrijeme suše.
Tada sam mislio za hobi voćnjak gdje nema preveliki broj sadnica kao na plantažama špice koje se natakneju na flašu od dvije litre koje se zapikneju u zemlju.
Ukrako bio sam na ebay-u slučajno naišao na ovakve špice koje se natakneju na flašu od dvije litre i upikne se u zemlju blizu korijena i kad poteće voda mislim da korijen na najbrži način dobije vodu/vlagu. Drugim riječima mislim da se tada najmanje rasipa količina vode.
Evo ovako to izgleda na slici, na špicama nema gotovih rupa, moraš samo par rupa izbušiti za određenu dubini jer je duljina špice nekih 13cm.

Što mislite dali to uopće funkcionira i jel bi bilo dobro za voćne sadnice točnije za hobi voćnjak ?