Ha cuj, ako imas dovoljno kapaciteta i vremena da sacekas da ti se vino prirodno ocisti onda filtriranje niti bistrenje nisu potrebni. Ali govorimo o vremenu do 2 god., a za tako nesto trebas imati kapacitet podruma.
ja osobno ove godine picim sa jos "ekstremnijom" filozofijom, vrenja su sva gotova, vina drzim na grubim talozima i po potrebi ih promjesam ali bez ikakvog sumporenja, jos nijedno vino ove godine nije okusilo sumpor.
ali bez ikakvog sumporenja, jos nijedno vino ove godine nije okusilo sumpor
kad ces raditi onda prvi pretok? Ja sam sumporio masulj i to je to, prije pretoka opet sumporenje. Da li previse sumpora u toj ranoj fazi negativno utjece na arome i opcenitu sliku vina?Da dobro je Ozy to napisao, ali mislim da je kod nas amatera to u biti i praksa, da malo interveniramo u cijeli proces! Kod profica je valjda to drukacije, ne znam, nagadjam?P.
Kako onda kaniš zadržati arome? Čarobnim štapićem? Slobodni sumpor nakon završetka vrenja je nula, velika nula!
a sta arome "bjeze" ako nema sumpora u vinu?jedan carobni stapic sam upravo narucio jucer preko e-baya..ne mora biti da je slobodni sumpor nula (ali vjerojatno je vrlo blizu toga), uostalom i neka je, bit ce ga ukupno manje u vinu.
Nama je na predavanju u udruzi agronomkinja rekla da je najbitnije nakon vrenja održavati slobodni sumpor na 30-35 mg/l i kontrola svaka 2 tjedna sad dok su još vina nestabilna a kasnije svaka 3-4 tjedna. Očito je ona pohađala drugi fakultet...
Kolega Podrumar 1987,pustimo struku da radi svoj posao jer su još uvijek dobro preplaćeni za svoje šablonske savjete...uostalom oni preporučuju i zaštitu u vinogradu sa brdo sistemika,npk formulacije gnojiva,folijalne prihrane, a ipak neki od nas tu,više-manje to baš i ne slušamo.Puno je tu čimbenika koji loše mogu utjecati na kvasce tj talog u ovom trenutku. Količina slobodnog sumpora od 35mg/l daje visoku sigurnost da nešto sa vinom ne krene po zlu.Agronomskih savjeteta strogo se drže početnici koji nemaju svoja vlastita iskustva i to je ok.,no ako želiš proizvesti vino drukčijeg karaktera od ajmo reći napravljenoga po toj sigurno-stručnoj šabloni moraš prekršiti neka uštogljena pravila i početi trasirati lično svoj vinogradarsko-vinski put.Ja sam na pr. fanatik mirisa,okusa svježine i elegancije svojih mladih vina...kad u njih šibnem te propisane količine sumpora sve to jednostavno izblijedi ili se izgubi.Znam to iz vlastitog iskustva...ne iz knjige.Ove godine stoga svoja mlada vina držim na 5 mg slobodnog sumpora i sviđaju mi se njihove mirisne note.Prije desetak dana su skinuta sa grubog taloga i sad mi je krivo što nisam još čekao jer je talog bio zdrav i posebno finog mirisa...moja greška?možda je a možda i nije,no sad to ni ne mogu doznati...trebao sam jednu bačvu ostaviti na grubom da saznam...jbga!...nisam tada razmišljao.Sad ih povremeno promješam,ne dajući im mogučnost da se prerano izbistre...i gle čuda,ja zadovoljan premda ta agronomka tvrdi da bi u mom mladom vinu slobodnog sumpora trebalo biti barem šest puta više!...čak nema ni oksidacije!...zašto sad to? Štujem to što Ivan radi sa svojim vinima...čak ga pokušavam kopirati no ne uspijevam jer uvijek napravi neki novi,nadasve hrabar zaokret...premda ga mnogi na forumu ne shvaćaju ja podržavam taj staro-rimski pristup i vjerujem da njegova vina osim priče imaju i svjetlu budućnost!...poput vječnog Rima!
pa ćeš vrlo brzo shvatiti njihove šablone godišnjih preporuka i moju borbu protiv vjetrenjača..., više kemije(čitaj otrova) u vinogradu zahtijeva više istog u podrumu (čitaj vinu.)
više kemije(čitaj otrova) u vinogradu zahtijeva više istog u podrumu (čitaj vinu.)
Nije istina, tu nema nikakve veze.
Ma molim lijepo, kako
no neka on onda i pije to vino puno svega i svačega bez čišćenja. Govorio sam više puta o tome, posebno o prskanju sistemika kod šare.