Našao sam zanimljiv članak na netu: http://www.brsquared.org/wine/Articles/surlie/surlie.htmZnači ti nisi koristio nikakva bistrila, niti posebno hladio? A kvasci? Zanima me koja je razlika u odnosu na normalnu tehnologiju proizvodnje bijelih vina?Na Krauthakerovoj stranici piše da on provodi djelomičnu malolaktiku, što to znači? Što se tiče malolaktike, kako je primjetimo, nikad nisam na to obraćao pažnju. Koliko ima alkohola tvoj chardonnay, mislim kako vino "preživi" ljeto sa takvom malom razinom SO2?
Hvala Ivane na ovim iscrpnim odgovorima. Inače, trenutno malo istražujem o sur lie proizvodnji; ove godine bih u jedan novi barrique htio staviti rizvanac (ali samo ako bude dobra godina). Istraživao sam malo o rizvancu, inače je to krivi naziv (nije križanje rizlinga i silvanaca, već rizlinga i plemenke), u Njemačkoj, Austriji i Italiji on se zove Muller Thurgau, i navodno ga tamo rade i sur lie. Kako bez bistrenja i filtriranja oboriti termolabilne bjelančevine? Misliš li da zbog ipak relativno dužeg odležavanja i male bačve one same padnu na dno ili?
Odvojio sam neki 200 litara sivog pinota za pokuse.Najviše me zanima to dodavanje enzima.Naime nijedne godine nisam zadovoljan sa njegovim mirisom i okusom.Odgovor sam dobio da je stvar u klonu.Naravno moguće je i to,ali ne želim se predati prije nego što isprobam sve.Od 100litara ću napraviti polusuhi sivi,a u ovih drugih 100 bi dodao enzime.Zanima me koji enzim preporučujete i kada to dodati?Inaće grožđe je bilo odlično,slador 22,kiselina 6,5.
Kada se to stavlja?Ima li neko pravilo?
sve drugo će voditi ka katastrofi...
Vidis, zanimljivo. Ovo nisam nigdje procitao! Ne kazem da sam sumnjicav, nego me zanima nesto vise detalja ako mozes napisati.Prilicno je nezgodno ljudima "davati u ruke" enzime bez ovakvih upozorenja...