Da, objavili su i za Sisacko-Moslavacku... i to kratko nakon sto sam ja postao, tja, bolje da nisam... A cuj, u Zagrebu je cijelu noc i dobar dio dana pljustalo, a vinograd je u Moslavini. Dok ne dodjem tamo i ispitam susjede, necu znati. Zapravo, Ivane, si tu? Je li padalo kod nas u Popovaci?Za LASER Chromos kaze "kontaktno želučani insekticid iz grupe naturalita"... Zbog ovih kisa ne bih riskirao tako da cu ponoviti tretiranje samo po grozdicima. Mislim da mi ga je bas toliko jos ostalo u bocici.
Ah, kisa mi u ovu subotu pokvarila planove. Cmoljila je cijeli dan i tek pred vecer prestala no sve je bilo mokro tako da taj dan nisam niti mogao spricati protiv moljca, uz najbolju volju. Ah, standardne muke nas vikend vinogradara.No... mozda i nije tako strasno. Naime, lutao sam trsjem 2 h i trazio neke dokaze prisustva 2. generacije no nisam nasao nista. Niti gusjenica niti leptira, eventualno pokoji dokaz stete od 1. generacije. Ne budi lijen, zavirio sam malo i kod susjeda i u 10 min pronasao dvije zelene gusjenice kako vire iz probusenih grozdica. Da li to znaci da je kod mene uspjelo spricanje LASERom prosli tjedan a kod njega nije (cime god je on vec spricao)? U osnovi me muci pitanje da li je proslotjedno spricanje LASERom bilo dovoljno (par dana prije sluzbene preporuke HZPSS) ili trebam ipak trcati sutra prekosutra poslije posla ponavljati spricanje? Jedini razlog zasto sam uopce htjeo ponoviti spricanje je sto je bas prosli tjedan, sredinom tjedna pala obilna kisa pa me malo muci da se LASER nije isprao. Ne znam da li se uopce u ovoj fazi moze otkriti prisutnost 2. generacije? Nekako mi logika (a i nesto malo inf koje sam sakupio citajuci) nalaze da ova druga generacija moljaca tek polaze jaja na grozdice i ta jaja se ne vide prostim okom? Ili grijesim? Da li bi se vec treba vidjeti gusjenice?Pomagajte da znam da li da sutra prekosutra moram smisljati neku muljazu za bjezanje s posla ili ne
Kažeš kvalitetni ovlaživač. Ja stavljam Radovit. Jel to dovoljno kvalitetno ili ima nekaj bolje?
bok ekipa,zanima me jedna stvar: na koji način možemo znati je li preparat kisele ili lužnate reakcije? Naime, na mnogo preparata piše "ne smije se miješati sa praparatima lužnate/kisele reakcije..." ali niti na jednom uputstvu uz preparat nisam našao koja mu je reakcija
Pozdrav , po preporukama navode da, ako pronađeš 10 i više gusjenica na 100 grozdova tretiraj insekticidom, ja nisam, kao i ti, vidio nijednu pa se s time zasad ne zamaram.
Javljam se iz BP zupanije. Zadnje prskanje sam obavio 22.06.2007 i to s ridomil gold + chromosul + ronilan + fertina g.Zadnjih nekoliko dana sam uocio zestoku navalu oidiuma. Vidim da se preporuca koristenje falcona ali ga u sb i okolici ne mogu naci. Koji bi drugi kurativni preparat preporucili protiv pepelnice tj. koju tocno kombinaciju bi preporucili za danas popodne da pokusam spasiti sto se spasiti da?Pozdrav i unaprijed zahvaljujem!
i još jedno pitanje: ima li sad smisla špricati sa Nordox-om protiv plamenjače? Znam da se njime šprica u ranijim fazama, ali zanima me ima li nekih ograničenja/razloga zašto ga sad ne koristiti?
Izuzetno je veliki pritisak pepelnice. Bio sam malo po terenu. Puno ljudi ima isti problem. Ako možeš gdje nađi Falcon, ako ne kombinacija sumpor + Rubigan, ili Sabithane ili čak i Saprol N ako ga nađeš. Jako bi mi pomoglo da znam s čim su ti bila prethodna prskanja protiv pepelnice. Ako su ti bila s triazolima ( Tilt, Topas, Systhane, Bayleton, Folicur), bilo koje, onda izbaci Sabithane jer ti neće biti dostatan!Sumpor kao sam preparat protiv pepelnice nije dostatan.
E, da još jedna stvar za Nordox, to je bakar I oksid, tamno crven, jako težak i ljepljiv i ne ispere se baš tako lako. Potrebno je barem 45-50 L kiše po m2. Još ako se stavi Nu film na njega, traje još duže. To namjeravam isprobati.