PomoćKupio sam u subotu grožđe poznate sorte graševina na Kutjevačkom vinogorju (Hrnjevac)Dovezavši ga doma krenuli smo sa muljanjem i prešanjem, navečer sve završili, ubacili vinobran i ostavili ga u stanju mirovanja.Danas odneli na analizu i ono užas i katastrofa u odnosu prošle godine.Prošla 95exla ova godina 55exla i još jedna katastrofa ukupna kiselina 9g/l Što znači da bi ja na svoj mošt trebao dodati 7.48 kg/100l šećera, mošta ima 1100lMolim znalce da mi preporuče kako dalje, da li šečer dodavati u više navrata jer se bojim da bi mi moglo stati vrenje, Kako i kada stepsti tu veliku količinu kiseline.Danas nešto moram uraditi s tim moštom, ne mogu ga samo tako baciti iako bih to najradije napravio.
Pozdrav vinariMošt se pretvorio u vino i sad je analiza ovakvaAlkohol bačva1 500L bačva2 500L 12.4% 12.1%šećer 0g/l 0g/lukupna kiselina 8.6g/l 9.7g/lE sad ostalo je puno kiseline (katastrofa), molim Vas da mi pomognete kako to još dodatno stepsti.Inače nisam vinar ali polako učim od profesionalaca.S obzirom na stanje koliko staviti vinobrana na 100l i kako dalje sa hladnom stabilizacijom.Da li je moguće sa hladnom stabilizacijom i kalcijevim karbonatom skinuti na 7g/lPozdrav
to su one starije drvene bacve u onom podrumu gore? ma nema do drva, pogotovo za bolja crna vina..
Ivane mozes li nam poblize dati tvoja iskustva drzanja vina u hrastovim bacvama sa osvrtom na starost tih bacava? Francuzi kazu a i prodaju "za dva solda" svoje bacve nakon max 4 odlezana vina a kod vrhunskih vina vec nakon 1 jedinog odlezavanja. Kako se vino koje je odlezalo u hrastovim bacvama "ponasa" na analizama?
0,0 sigurno nije moguce. To znaci da je apsolutno SAV secer otkipio.
Nemoguće je da ti je neprovreli šećer 0,0%.Vjerojatno je greška u analizi.
Ok ali slali smo frend i ja na istoj listi i kod njega je još bilo nešto šećera a kod mene ništa. Kako onda i enolog iz Kutjeva se nije zapitao za takvu situaciju ako vi tvrdite da je to nemoguće.Baš sad ću onda još jednom poslati na analizu pa će mo vidjeti da li će biti isto