Nisi, probavao si lanjsku berbu (2009.) . Kad si bio kod mene stara frankovka je bila rasprodana.Meni sva crna vina kipe u bacvama (sve hrastovi i jedan akacijin) i odlezavaju, neka 4-6mj. neka skroz do slijedece berbe. Ova koja odlezavaju 4-6mj. premjestamo u inox kad potrosimo lanjsku zalihu ili kad hocemo imati mlado crno vino za potrosnju i prodaju.
Pao ti je secer, ali bogami i kiseline. 5,0 je podosta malo, i nije ni blizu 7,0 kako si prije naveo.Sve u svemu, po meni najbolje bijelo vino kaj imas u podrumu.
Tak je i nama prosle godine bio problem sto smo brali tjedan prekasno. Ove godine ce ici ciljana berba kad parametri budu optimalni.
jnix, istina, sve to stoji ali opet je sve relativno jer uvijek treba uzeti u obzir i drugu stranu (kiseline) jer nije isto imati grozde sa 100 eksla i 7 g kiselina ili 100 eksla i 4 g kiseline.. a to ponajvise ovisi o kilazi po trsu i terminu berbe. naravno, glavni faktor svega je sto zelimo dobiti, lagano, svjezije i jednostavnije vino za gemist ili malo kompleksnije, aromaticnije i punije vino koje ce se uglavnom piti samo. a upravo o tome ovisi kakvo je grozde, tj. kakva je (pre)zrelost tog grozda. makar su godine tako vruce da danas uopce nije problem dobiti vino sa 13-14% alkohola i dosladivanje je stvar proslosti, bitnija stvar ce biti kako ocuvati kiseline. naravno, ogromnu stvar igraju i uvjeti i tehnika prerade i kasnije i vrenja i cuvanja vina ali to je vec sasvim druga stvar..
u samoj berbi nam već tako jako slatko grožđe može propasti i dobiti loše note divljih kvasaca i "divlje " fermentacije....
Jer ja sam mislio da sto zrelije grozdje (ne propalo) to veca je vjerojatnost da nece divlji kvasci voditi vrenje ako koristis spontanu fermentaciju.
to nema veze sa kvascima, oni su uvijek prisutni u vinogradu, na tlu, listu i na plodu bez obzira o kakvom stadiju grozda se radilo.