Quote from: burk46 on 17 Prosinca, 2006, 20:50:31puno hvala, još da neko napiše analizu dušika u moštu, da se vidi da li treba hraniti kvasce, ali za to ima vremena do slijedeće berbe, uglavno još jednom hvala ! za to ti postoje testeri koji se samo urone u most i na njima ocitas sadrzaj dusicnih tvari. ma za taj dusik nikad nije problem. ako nisi siguran, dodaj 10-20 gr i zdravo.
puno hvala, još da neko napiše analizu dušika u moštu, da se vidi da li treba hraniti kvasce, ali za to ima vremena do slijedeće berbe, uglavno još jednom hvala !
zanimaju me koje i kako se rade kemijske analize vina npr. analiza SO2, analiza kiselina i dr.
Smatram da je današnje vrijeme proizvodnje vina obilježeno konstantnom analizom i praćenja ispravnosti. Forumaši bi mogli imati nekoliko svojih članova koje bi administrator potvrdio, a koji bi obavljali forumašima analize uzoraka. Privatni laboratoriji koji obavljaju ove usluge variraju u dobivenim rezultatima, usluge preskupo naplaćuju čime odbijaju male vinare da kontinuirano prate proces dozrijevanja vina, naročito one koji imaju više posuda, tj. bačava. Savjeti koje takvi laboratoriji daju naplaćuju po koštovniku koji se bazira po satu kao jedinici vremena a iznose bajkovitih 150,00 Kn. Ne bi da mali vinari uspijevaju nuditi vina za 80 ili više kuna po litri. A prozvani laboratoriji dobivena sredstva ne ulažu u podrumare na realan način, pak svojim cijenama odmažu.
mene interesira jedna stvar:Tijekom godine mora se konstantno mjeriti nivo sumpora u vinu te isto do sumporavati (bilo tekući sumpor bilo vinobran). Pri tome nivo vina (količinski mislim) se smanjuje u bačvi. Moje pitanje glasi dali sumporasta kiselina 5-6%, učestalim dodavanjem tokom godine, povisuje ukupne kiseline vina i dali je u tom slučaju kasnije tokom godine kada je vino stabilizirano i izgrađeno bolje dodavati primjerice vinobran?
kupio sam komplet za mjerenje sumpora i kiselina u vinu. i sad u uputstvima za upotrebu piše da se boja u epruveti mora pretvoriti u tamno zelenu i tamno ljubičastu. probao sam i mogu vam reći da je to jako težak zadatak. kiseline još kako tako, ali sumpor, tamno ljubičasta boja je jako teško odrediva i imam osječaj da je taj komplet slab čak i za nas koji do sad nismo uopče razmišljali o sumporu i kiselinama u vinu.kakva su vaša iskustva sa tim kompletom?
imam jedno pitanje vezano za SO2, a to je ako u vinu ima 10mg SO2, koliko treba dodati pyrovina na 100l da bi se dobila dovoljna količina SO2?
Šta znači ukupni ekstrakt u analizi vina? Koliko taj parametar ovisi o kvaliteti vina, ako uopće ovisi? Pozdrav
Koliko tekućeg sumpora na 100 l mješanog vina cjepa treba staviti, a kolko na čisti sovinjon?ja sam novi i nemam pojima u podrumarstvu. bokmolim pomoć