Vjerojatno se svatko susreo s vinskim cvijetom. Kako to spriječiti i koja su vaša iskustva? U inox cisternama (s poklopcem na pumpu), u drvenim bačvama i slično...
Ima jedna pikula na vrenjači koja ostane poklopljena dok vino više ne vrije.
I bitno je da se cisterna postavi na vaservagu, da poklopac leži okomito na stijenke cisterne. A što se tiče pretvaranja zračnog poklopca u plivajući, nekak mi je žao, a baš sam promijenio šlaufe (140 kn komad ))
Kupio u poljoprivrednoj apoteci u Požegi. I ja sam dugo tražio, pa slučajno našao. Samo mi je čudan taj tvoj fi 70. Tamo su svi bili po 90 cm. I piše na njima da je uvoznik pa-vin ako se dobro sjećam.
Na crnom vinu koje je ostavljeno u čaši nakon desetak sati pojavljuje se bijeli tanki sloj na površini. Što je uzrok i kako se liječi?
Ja živim u Zagrebu, a majka na selu, pa ne znam miris bijelog sloja na vinu. Sloj se javlja samo na vinu u čaši nakon stajanja na zraku od desetak sati. Kad se vino ulije iz bačve na njemu nema bijelog pjenastog sloja. Da li je to nedostatak alhohola u vinu ili nešto drugo i kako se liječi?