Hvala, čovek se uči dok je živ. Kada sam ja išao u školu i diplomirao na fakultetu 1985 ( da, to je bila bivša Juga ), tada je termin prednapregnuti beton izučavan na durgi način. Nas su učili a i radimo, da se predmet optereti u suprotnom smeru od smera opterećenja te mu je nosivost veća. Ako su na izlivenom stubu oba kraja slobodna, ne znam šta je tu prednapregnuto. Sve se menja pa i nauka.Srećno !
Da li se povaljenicama dobije trs iste kvalitete koje je i matična biljka?
Da i nije ga potrebno odvajati od matice !
Ako se odvoji, imaš novi trs. ja to radim u prolječe.To vrijedi samo za direktore i francuze. Plemenita sorta strada od filoksere.
a ako se odvoji?
Nas su učili a i radimo, da se predmet optereti u suprotnom smeru od smera opterećenja te mu je nosivost veća.
Pitam zbog toga jer se želim zapomoći starinske loze, prastari trs u vinogradu, nitko ne zna koje je sorte, ali je sigurno neki cijep, grozdovi do 25 cm dužine, bobe srednje veličine, crno, zbijeno, ali ne previše, zori početkom rujna i obilno rodi. Fala vam svim kaj ste se potrudili odgovoriti mi. Sad si mislim da bi možda bilo dobro probati na mjesto gdje ga kanim posadtiti, staviti puunoo pijeska, pa probati. Nemam koristi ako ga ne odvajam, jer onda bu ostal u šogorovom vinogradu.