VVV Forum
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
06 Lipnja, 2026, 16:52:08

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Traži:     Napredno pretraživanje
69.721 Postova u 368 Tema od 1.680 Članova
Najnoviji Član: File_89
* Forum Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija
+  VVV Forum
|-+  Vinarstvo
| |-+  Vinarstvo i podrumarstvo
| | |-+  Alati i pribor u podrumarstvu
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu. « natrag naprijed »
 Str: 1 ... 19 20 [21] 22 23 ... 69 Dolje Ispis
Autor Tema: Alati i pribor u podrumarstvu  (Posjeta: 543960 puta)
Brane
Novak
**

Email
« Odgovor #300 na: 30 Prosinca, 2009, 17:08:23 »

e pa nije to klasična vrenjača već "Čuvar vina"...nema ulaza vode u inoxicu kod pražnjenja već samo klokotanje i ulaz zraka pomješanog sa sumpovinom ;)
poklopac naravno mora biti strogo zabrtvljen

na toj vrenjači postoji označena jedna linija do koje se natoči voda i na taj način nema šanse da ta zasumporena voda uđe u bačvu, osim ako se ide preko te oznake...isprobano prošle godine ;D
Evidentirano
Koshpa
Administrator
zlatni član

Kutina, 45°29'48.87"S, 16°45'58.79"I

WWW Email
« Odgovor #301 na: 31 Prosinca, 2009, 00:58:11 »

Hmm, mislim da to nema veze sa "oznakom". Ima puno parametara koji utjecu na to. Nije isti potlak u bacvi od 300 i u bacvi od 1000l.
Evidentirano

pirou
Novak
**

Ðurđevac

Email
« Odgovor #302 na: 12 Siječnja, 2010, 10:23:09 »

Ekipa, imam pitanje.
Zanima me gdje mogu kupiti INOX bačvu (tank) za vino, ali ne valjkaste nego oblika kvadra ili kocke ?
Naime imam problema s prostorom pa će mi takve manje mjesta zauzimati.
hvala.
Evidentirano
wineman
Novak
**

Pleternica

Email
« Odgovor #303 na: 12 Siječnja, 2010, 13:23:43 »

Ekipa, imam pitanje.
Zanima me gdje mogu kupiti INOX bačvu (tank) za vino, ali ne valjkaste nego oblika kvadra ili kocke ?
Naime imam problema s prostorom pa će mi takve manje mjesta zauzimati.
hvala.
u letini,oni ti prave po naruđbi kakvu god trebaš...
Evidentirano

Zivot je prekratak, da bi pili losa vina!
jnix
aktivni član

Novoselec, Općina Križ, Zagrebačka županija

Email
« Odgovor #304 na: 16 Siječnja, 2010, 00:57:20 »

ISPRAVAK I KONAČNO O NOVIM FILTERIMA

ona usporedna tablica koju sam predhodno objavio , stoji , ali ti filteri naziva BECO nisu oni o kojima sam ja počeo temu i priču, jer evo danas sve razjasnio na sastanku-predavanju-prezentaciji  NOVIH  BEGEROWIH  FILTERA  naziva  BECOPAD.  Za njih jedino vrijedi priča o ponovnom korištenju kada se zapune, na taj način da ide u kontra smjeru čista voda hladna, pa vruća od poželjnih 60-70 C , pa opet hladna i onda može ponovo filtriranje...
Stvarno su čvršći , ne pucaju, ne lome se onak dok su namočeni, ne treba sa limunskom kiselinom , ne treba ih prije stavljanja močiti nego dok se stave u filt.mašinu onda se prskaju sa vodom i tako namaču, pa se malo stegnu i pusti se 20 lit vode kroz njih , pa se stegnu do kraja i još vode 10tak lit i onda može filtracija vina, normalno da se prvih 5 lit  vode zaostale u filtrima i vina odvoji ...
cijena je 20% veća , ali uštede kod velikih vinara su ogromne, rekao sam da g.Miklaužić već sa njima radi i super zadovoljan, dok je govorio o količinama koje može isfiltrirati nisam baš vjerovao-razumio , ali sada mislim da je to ok.   Napravljeni su od čiste i samo od celuloze...

koshpa;;  jnix mi smo filtrirali sad zadnje sa BECO filterima i po meni su losiej izvedbe od Seitza. Kad se zasite pritisak ih jednostavno probije i curi ti nefiltrirano vino. pritisak drzimo izmedju 0,5 i 1 bar.  
 !!znači nisi sa BECOPAD i tu je razlika, još ni svi trgovci ne znaju ili velim ne žele "znati "jer imaju hrpe starih tipova filtera, pa dok ih se ne riješe čekaju sa narudžbom

oznake K900-K500 mjenja novi oznake-broja 550,  K300- K200 novi 450  ,  K100 novi 350...  fina f. 220/270  ,    sterilna f. 120/170

za nas male isto dobra stvar, prvo nisu puno skuplji , drugo sjetite se koliko puta se dogodilo da nam kod filtracije treba još malo , a više nememo za novu garnituru da si zamjenimo ...a već noć je ili smo daleko od dućana...

Bio je i Janez Šekoranja enolog iz SLO.-Bizeljskog,   održao zgodno predavanje , najveći osvrt na pojavu učestalu ove g. tj. h2s.... te je kušao 30tak uzoraka , no to sve nisam slušao jer sam morao u noćnu...oni u vinariji filtriraju sa takvim filterima imali su ih i na pokusima u fazi ispitivanja...

na slov.;       http://www.metrob.si/category/filtracija/
Evidentirano

Ivan
zlatni član

Ivanić Grad-Popovača

Email
« Odgovor #305 na: 20 Siječnja, 2010, 14:30:59 »

pazite ovu ljepoticu.. ;)

http://www.marzola.es/english/m_vinicola_en/12_pr_vertical_en.htm
Evidentirano

Ivan
zlatni član

Ivanić Grad-Popovača

Email
« Odgovor #306 na: 22 Siječnja, 2010, 00:46:56 »

jnix, sta kazes na ove pipe, jel vrijedi to sta?

http://www.evrostroj.si/izdelki.asp
Evidentirano

jnix
aktivni član

Email
« Odgovor #307 na: 22 Siječnja, 2010, 06:19:22 »

jnix, sta kazes na ove pipe, jel vrijedi to sta?

http://www.evrostroj.si/izdelki.asp

normalno da vrijede, posebno velike,  ali kod tih malih koje i koristimo svakodnevno ili tjedno za kušanja vina problemi ostaju ,  uvijek ima vina u tijelu pipe i stvara se talog u tijelu pipe posebno prvih mjeseci stvaranja vina, pa moramo prvu čašu baciti i tek drugu nudiš nekome ili gledaš-probavaš vino kakvo je u bačvi,,,,, drugo u početku fermentacije kada ima puno mušica isto mogu ući u ispust pa radi tog isto bacamo ili ne nudimo drugome za kušanje,,,,,,,,,,,,,,moja pipa nema tih problema, i biti će uglavnom namjenjena kao gornja pipa na inoxicama jer imat će i lcd termometar....
Evidentirano

ozren007
Novak
**

Email
« Odgovor #308 na: 28 Siječnja, 2010, 16:24:42 »

evo našao zanimljivo štivo pa ako nekoga zanima..................................

Boce, bačve i etikete proizvode se u Hrvatskoj, no sva se ostala oprema, čak i pluteni čepovi, uvozi

Domaći vinari žale se kako osim nekoliko usamljenih i konkurentnih izuzetaka domaće proizvodnje vinogradarske i podrumarske opreme gotovo da i nema
Adam Gregurić izradio je prije četiri godine prototip prvog domaćeg kultivatora okopača vinograda i voćnjaka na kojem je radio dvije godine u suradnji s poznatim vinogradarom Ivanom Enjingijem. Gregurić je stroj konstruirao prema uzoru na inozemne, ali ga je prilagodio našim uvjetima.

Ivan Enjingi je pak, kao i ostali vinogradari koji drže do svog posla, nastojao pratiti svjetska dostignuća u mehanizaciji i opremi za vinogradarstvo. No požalio se kako većinu strojeva iz uvoza mora preinačiti. Enjingi je stoga uz pomoć Adama Gregurića, u to vrijeme uspješnog obrtnika iz Creta Bizovačkog, koji je imao radionicu sa tridesetak zaposlenih osnovanu još 1982. godine, konstruirao novi stroj te ga u suradnji s požeškim Odsjekom Hrvatskog zavoda za poljoprivredno-savjetodavnu službu prvi put javno predstavio 2004. godine na svom imanju. Bio je to prototip prvog hrvatskog kultivatora okopača obrta AG Cret koji je istodobno obavljao međurednu obradu te obradu unutar reda, odnosno okopavanje. Kultivator koji je pokrivao širinu redova 1,5 do 3 metra izazvao je iznimno veliko zanimanje već na prvoj prezentaciji. Međutim, od 2004. do danas Gregurić je izradio samo desetak okopača loza koji i danas rade u beljskim vinogradima i vinogradima Starog podruma iz Slatine. Danas kaže kako su ga sustigle godine i obrt je morao zatvoriti. No ponosi se još jednim izumom koji je u cijelosti bio njegova vlastita konstrukcija, a to je deponator umjetnog gnojiva. U nas još nitko nije počeo s proizvodnjom kultivatora koji je on izradio pa se oni i dalje uvoze ponajprije iz Italije te iz Njemačke i Francuske. A to su uglavnom i tri države iz kojih se najviše kupuje i ostala oprema za obrađivanje vinograda pa i za potrebe podrumarstva jer domaće proizvodnje nema. U kraćoj anketi među vinogradarima svi odgovaraju isto – oprema je najčešće uvozna.

Vlado Krauthaker, inženjer agronomije, enolog i obiteljski vlasnik “Vinogradarstva i podrumarstva Krauthaker”, također nabavlja strojeve u inozemstvu. Za Poslovni dnevnik Zdravko Ketović iz ove je tvrtke napravio kraću specifikaciju.
U njoj navodi kako su traktori od proizvođača Fendt iz Njemačke, prskalice su iz Italije i Slovenije, a mulcheri i kopačice od Clemensa, također iz Njemačke, kao i mini gusjeničari za uske nasade od tvrtke Niko. Napominje da i većinu ostalih strojeva za obradu nabavljaju iz inozemstva. Jedino stupove (drveni, metalni, betonski) i žicu mogu kupiti u Hrvatskoj. Ketović dalje tumači da se inoks posude i drvene bačve također mogu nabaviti u Hrvatskoj od nekoliko proizvođača i one su odlične kvalitete, pogotovo drvene barrique bačve od proizvođača Tofrado iz Pleternice koji u posljednjih nekoliko godina konstantno podiže kvalitetu proizvodnje. Njihova cijena je za brrique bačvu (225 litara) oko tri i pol tisuće kuna, dok bačva iz uvoza npr. iz Francuske stoji 6-7 tisuća kuna i pitanje je je li bolja. Što se tiče strojeva za preradu grožđa (preše, muljače), Krauthaker ih nabavlja iz Italije i Francuske (Buscher, Velo, Padovan), ali Ketović napominje da zna neke proizvođače vina koji nabavljaju opremu i od domaćih tvrtki kao što je Letina iz Čakovca koja je također vrlo dobre kvalitete. “Oprema za podrum kao što su pumpe, filteri i punjačice su od proizvođača Gai iz Italije, no u posljednje se vrijeme pojavljuju i domaći proizvođači”, napominje Ketović. Boce kupuju od domaćeg proizvođača Vetropack Straža, a koriste samoljepljive etikete na foliji od tvrtke Etigraf i Etikgraf. Pluto čepove nabavljaju iz Španjolske ( Rich Xiberta) i Italije (Mondial Sughero).
Evidentirano

Vinogradarstvo je poezija poljoprivrede, a vino je čar te poezije......
Ivan
zlatni član

Ivanić Grad-Popovača

Email
« Odgovor #309 na: 28 Siječnja, 2010, 16:40:42 »

Adam Gregurić izradio je prije četiri godine prototip prvog domaćeg kultivatora okopača vinograda i voćnjaka na kojem je radio dvije godine u suradnji s poznatim vinogradarom Ivanom Enjingijem. Gregurić je stroj konstruirao prema uzoru na inozemne, ali ga je prilagodio našim uvjetima.

eto sta ti je koincidencija, bas danas zvao g. Gregurica.. 8)

inace, ovaj clanak sam vec negdje procitao, znam da je bio u nekim novinama i sve sta je receno stoji.
Evidentirano

wineman
Novak
**

Pleternica

Email
« Odgovor #310 na: 28 Siječnja, 2010, 18:58:33 »

bio sam u sloveniji u firmi Fabijan u vezi sa nabavom opreme za podrum i mehanizacije jer imaju sve na jednom mjestu...ima li tko iskustva sa firmom Fabijan? kvaliteta,cijena.... ???
Evidentirano

wineman
Novak
**

Pleternica

Email
« Odgovor #311 na: 10 Veljače, 2010, 16:19:19 »

Quote from: Ivan

wineman, vezano za galicevu presu, kakva je to presa, di se moze vidjet? po tome bi znacilo da prakticki ne mora sumporiti vino, da li to radi ako znas?

on i agrolaguna Porec imaju takvu presu ( imaju bucher pneumatsku presu sa dusikom....od prese do boce stalno je vino pod dusikom....) i kazu da nema nitko vise u Hrvatskoj...mene je isto to zanimalo oko sumpora ali i on sumpori i drzi ga oko 25.

malo sam se raspitivao oko toga i rekli su mi da je takvo vino(cijelo vrijeme pod dusikom) jako osjetljivo na oksidaciju kad se otvori,popiti u najbrzem vremenu
Evidentirano

Ivan
zlatni član

Ivanić Grad-Popovača

Email
« Odgovor #312 na: 11 Veljače, 2010, 01:32:45 »

on i agrolaguna Porec imaju takvu presu i kazu da nema nitko vise u Hrvatskoj...mene je isto to zanimalo oko sumpora ali i on sumpori i drzi ga oko 25.

malo sam se raspitivao oko toga i rekli su mi da je takvo vino(cijelo vrijeme pod dusikom) jako osjetljivo na oksidaciju kad se otvori,popiti u najbrzem vremenu

zato i pitam jer ako opet koriste sumpor i to koliko vidim u standardnim kolicinama onda je bacio novac za tu presu jer mu je ta zastita dusikom totalno bezvezna ako opet koristi (dosta) sumpora.. ??? jebiga, kad ljudi imaju love onda je bacaju bezveze samo nek se vidi da se ima najbolje.. ::) meni je to osobno idiotizam i snobizam.

i jos ovo da ga moras odmah popiti (ok, to je najmanji bed.. ;D) ali je opet debilana jer je to u biti lose za reputaciju vina.
Evidentirano

wineman
Novak
**

Pleternica

Email
« Odgovor #313 na: 11 Veljače, 2010, 10:51:36 »

zato i pitam jer ako opet koriste sumpor i to koliko vidim u standardnim kolicinama onda je bacio novac za tu presu jer mu je ta zastita dusikom totalno bezvezna ako opet koristi (dosta) sumpora.. ??? jebiga, kad ljudi imaju love onda je bacaju bezveze samo nek se vidi da se ima najbolje.. ::) meni je to osobno idiotizam i snobizam.

i jos ovo da ga moras odmah popiti (ok, to je najmanji bed.. ;D) ali je opet debilana jer je to u biti lose za reputaciju vina.

moje misljenje je da ta presa s dusikom uopce nije potrebna ;)
Evidentirano

jnix
aktivni član

Email
« Odgovor #314 na: 11 Veljače, 2010, 11:59:14 »

riječnik opet ode kod tebe ,,,,pričaš takvim rijačnikom protiv čovjeka a ne poznaš ništ kako i šta radi ,,,,pa da i je istina ,nemoj ovdje upotrebljavati takve riječi..jer ja ne želim biti dio tog načina i takvog foruma...

šta ako mu ta preša omogućuje da sumpori dovoljno jednom i onda ima slobodnog 25 i ukupnog isto . zar to onda nije prednost.... 
Evidentirano

Str: 1 ... 19 20 [21] 22 23 ... 69 Gore Ispis 
« natrag naprijed »
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 2.0.19 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!