a koji jel znas, tip VIK, VIPD ili VIP? jer VIK nema sanse da je toliko skup, ja prosle godine uzeo jedan od 3100 l i platio ga oko 30000 kn.. makar sam ga uzeo bezveze, fuckas ti vinifikator ako nije drveni.. zato na godinu kupujem barem 2 ova drvena od Pozveka i jos par vecih bacava za dozrijevanje. imam vrhunsko crno grozde, od 22 do 24 % secera i steta mi to ne iskoristiti do maksimuma.
Baš sam danas bio kod susjeda i pogledao sam njegov vinifikator 2300lit.tip VIK.Možda je malo pretjerao kad je rekao da ga je platio 50.000 tisuča kn.
a ulje?ima tri vrste vina, onda bar u tri staklenke i opet ima problem kako crijevo kroz ulje.
Ulje i vino dok je bačva pri kraju.Pretoči se slobodno iz inoxice u plastične flaše. Ulje je uvijek na vrhu plastične flaše. Dole se flaša probuši nekakvim oštrim predmetom, čep se otpusti gore i ide vino bez ulja, do nekakvih zadnjih 1 deci, koje se baci ovisno o prorezu flaše!
Ja bih napravio slijedeće:Ako sam dobro svatio u pitanju su tri pletenke 50 litara. U svaku bih gurnio komad crijeva tako da je jedan kraj na dnu staklenke a drugi kraj koji ide van da je dužine tako da je otvor normalno niži od dna, stavio ulje na vino i otvor staklenke zatvorio npr sa prijanjajućom folijom da ne ulazi prašina ali tako da je mogu i lagano otkriti kad trabam točiti vino.. Na vanjski dio crijeva stavio bih one plastične slavine po 10-15 kn. Povukao vino kroz crijevo i kad dođe do izlaza slavine istu zatvorio. Ako je slavina dobra, odnosno ako dobro dihta vino će ostati u crijevu i nema doticaja sa zrakom. Kad trebam natočiti vina jednostavno otvorim slavinu i po potrebi otvorim malo otvor boce.
Ove godine prvi puta pokušavam " oplemeniti " crno vino hrastovinom. Crno vino držim u staklenkama od 54 litre, te sam odlučio da u dvije staklenke uronim lagano opaljenu hrastovu letvicu. Razmišljao sam naručiti čips ali čitajuće neke postove od istog sam odustao iz prostog razloga što želim dobiti bolji učinak tj. pokušavam stvoriti bolje uvjete za sazrijevanje vina malo sličnije onima u drvenoj bačvi. Ne znam kakve ću rezultate dobiti ali se nadam da će vino biti ok. To sam napravio na način da sam izradio od kvalitetnog hrasta letvicu dim. 45 x 8 mm, istu lagano opalio plinskim brenerom a zatim višak gareži ostrugao sa letvice. Letvica je kraća od staklenke za 2 cm, tako da na staklenku i dalje mogu staviti ćep na kojem sam probušio rupu 10 mm a u čiji otvor sam uveo plastično crijevo ( dužine desetak cm ) a na drugi kraj crijeva sam zavezao sterilnu gazu tako da zrak može doprijeti u bocu tj. do hrastove letvice a prašina i mušice ne. U staklenke sam sipao vina toliko da mi je letvica oko 7 - 8 cm iznad vina a onda sam oko letvice stavio oko 2 cm enološkog ulja , tako da je letvica oko 5 cm iznad površine vina i ulja, pa se nadam da će kroz tu letvicu vino " disati " odnosno kvalitetnije sazrijevati. Ne znam da li je netko pokušavao nešto slično ali se nadam pošto je enološko ulje na vinu da se isto neće kvariti. Što se tiće inox bačvi i unos hrastovine u takovo vino sam puno razmišljao i dolazim na ideju da umjesto inox plivajučeg poklopca izradim hrastovi plivajući poklopac oko kojeg ide naravno enološko ulje, te bih na taj način vino mogao dovesti u kontakt sa hrastom koji " diše " tj. koji je u kontaktu sa zrakom . Ne znam da li je i to tko pokušao ali imam osječaj da bi stvar funkcionirala te bi se djelomično stvorili uvjeti kao u drvenoj bačvi. Ako toga nema na tržištu morao bih to patentirati To ću najvjerovatnije probati iduće godine ( sad nemam mogučnosti ).
dobra ideja sa drvenim plutajućim poklopcem , no ne smije biti sastavljen-ljepljen od komada drveta pa onda tokaren , a teško je naći takav veliki u komadu i onda ga tokariti , mogo bi puknuti na pola ili se izvitoperiti kada se polako namoči vinom-vlagom, treba ga učvrstiti sa gornje strane inox profilima i inox vijcima, rub mora biti visok, ulje naliti na kraju da niti malo ne dođe ispod poklopca ... sretno
Ovo je dobar naćin, nešto slično i sam koristim, stim da sam plastično crijevo utisnuo tj. fiksirao u " U " profil 10 x 10 mm ( inox ili električarska pvc kanalica za legovanje kabela da se crijevo u boci ne savije ) tako da je plastično crijevo kraće od profila nekoliko centimetara ( onaj dio koji ulazi u staklenku ) da ne povlaći talog. Gore samo enološko ulje i zaštititi otvor da ne ulazi prašina. Crijevo sam uzeo 10 mm vanjska mjera te se bez dodatnog učvrščivanja čvrsto drži u kanalici.Ove godine prvi puta pokušavam " oplemeniti " crno vino hrastovinom. Crno vino držim u staklenkama od 54 litre, te sam odlučio da u dvije staklenke uronim lagano opaljenu hrastovu letvicu. Razmišljao sam naručiti čips ali čitajuće neke postove od istog sam odustao iz prostog razloga što želim dobiti bolji učinak tj. pokušavam stvoriti bolje uvjete za sazrijevanje vina malo sličnije onima u drvenoj bačvi. Ne znam kakve ću rezultate dobiti ali se nadam da će vino biti ok. To sam napravio na način da sam izradio od kvalitetnog hrasta letvicu dim. 45 x 8 mm, istu lagano opalio plinskim brenerom a zatim višak gareži ostrugao sa letvice. Letvica je kraća od staklenke za 2 cm, tako da na staklenku i dalje mogu staviti ćep na kojem sam probušio rupu 10 mm a u čiji otvor sam uveo plastično crijevo ( dužine desetak cm ) a na drugi kraj crijeva sam zavezao sterilnu gazu tako da zrak može doprijeti u bocu tj. do hrastove letvice a prašina i mušice ne. U staklenke sam sipao vina toliko da mi je letvica oko 7 - 8 cm iznad vina a onda sam oko letvice stavio oko 2 cm enološkog ulja , tako da je letvica oko 5 cm iznad površine vina i ulja, pa se nadam da će kroz tu letvicu vino " disati " odnosno kvalitetnije sazrijevati. Ne znam da li je netko pokušavao nešto slično ali se nadam pošto je enološko ulje na vinu da se isto neće kvariti. Što se tiće inox bačvi i unos hrastovine u takovo vino sam puno razmišljao i dolazim na ideju da umjesto inox plivajučeg poklopca izradim hrastovi plivajući poklopac oko kojeg ide naravno enološko ulje, te bih na taj način vino mogao dovesti u kontakt sa hrastom koji " diše " tj. koji je u kontaktu sa zrakom . Ne znam da li je i to tko pokušao ali imam osječaj da bi stvar funkcionirala te bi se djelomično stvorili uvjeti kao u drvenoj bačvi. Ako toga nema na tržištu morao bih to patentirati To ću najvjerovatnije probati iduće godine ( sad nemam mogučnosti ).