Nisam siguran u koju temu bih stavio ovo pitanje, jer se dotice i bistrenja, i savjeta oko inoxica...Uglavnom, priblizava mi se vrijeme pretoka sivog pinota. Nakon pretoka mislim dodavati lallyzim betu.Trebam praktican savjet: kako dodati enzim s obzirom da ce na vinu nakon pretoka biti plivajuci poklopac i oko njega ulje? Kako izmijesati sve to?Naravno, mogao bih dodati enzim prije stavljanja poklopca i ulja, ali onda imam isti problem kako dodati i izmijesati bentonit nakon sto zelim prekinuti djelovanje enzima.
Teško je odgovoriti konkretno na to što pitaš.Uz to, jedna mala ispravka, Beta treba stajati 4 - 6 tjedana (tri često nisu dovoljna), ako je vino hladnije onda računamo da je proces duži, a ako je toplije onda kraći. I tako ispadne da 7-9 tjedana (što čini dva mjeseca), nije prekratak razmak između dva pretoka.
Quote from: Quercus on 01 Listopada, 2007, 10:47:17Teško je odgovoriti konkretno na to što pitaš.Uz to, jedna mala ispravka, Beta treba stajati 4 - 6 tjedana (tri često nisu dovoljna), ako je vino hladnije onda računamo da je proces duži, a ako je toplije onda kraći. I tako ispadne da 7-9 tjedana (što čini dva mjeseca), nije prekratak razmak između dva pretoka.Pozdrav!Pitanje u vezi BETA Lallyzima. Ako ga dodamo u mlado vino i ostavimo da djeluje 4 - 6 tjedana, da li je potrebno u tom periodu mješati mlado vino? ako je potrebno, koliko često? Da li Beta uopće daje kakve rezultate kod graševine?
Quote from: bananaa on 11 Listopada, 2007, 19:07:43Quote from: Quercus on 01 Listopada, 2007, 10:47:17Teško je odgovoriti konkretno na to što pitaš.Uz to, jedna mala ispravka, Beta treba stajati 4 - 6 tjedana (tri često nisu dovoljna), ako je vino hladnije onda računamo da je proces duži, a ako je toplije onda kraći. I tako ispadne da 7-9 tjedana (što čini dva mjeseca), nije prekratak razmak između dva pretoka.Pozdrav!Pitanje u vezi BETA Lallyzima. Ako ga dodamo u mlado vino i ostavimo da djeluje 4 - 6 tjedana, da li je potrebno u tom periodu mješati mlado vino? ako je potrebno, koliko često? Da li Beta uopće daje kakve rezultate kod graševine?Svakako je miješanje poželjno, i za otapanje odumrlih kvasaca, ali i bolju rekaciju za enzimom.Kod graševine vrlo mali pomaci, neznatni i Beta kao takva ne daje željeni učinak.
ja imam problem s bojom jer sam bral i crno, pa je boja sa štihom crvenim, da li mogu kak si pomoći da maknem tu nijansu tj. da "izbjelim" vino?
Dosta se spominje BETA Lallyzim, koja je njegova uloga kod mladog vina? (na stranicama pa-vin i cedar govori se samo općenito o enzimima)pozdrav
Hm, a meni je boja za crni pinot presvjetla (crvenkasta) Maceriran je 8 dana, ali na tem. 15°C. Postoji kakav način korekcije?