netko je postavio pitanje da li sada ići sa pentagelom samo ili u kombinaciji sa želatinom
Evo kod mene u podrumu gotova sva vina otkipila (osim Skrleta i Frankovke) sumpor je dodan 10g/100l. Most je bio talozen sa OptiGELom i ledenim bocama 48h. Nakon prvog pretoka nismo mislili dodavat nikakva bistrila u mlado vino vec ga profiltrirati sa K300. Sta mislite o tome? Temperatura u podrumu tijekom zime ce zasigurno biti ispod 10°C (vjerojatno blizu 0°C) tako da mislim da sada nema smisla bistrenje pentagelom. Sto mislite o prirodnoj hladnoj stabilizaciji? Naime uz otvorene prozore i hladnu zimu, temp zasigurno moze ici bliizu -5°C i to kroz duzi periodKakvo je vase misljenje o Pentagelu kao bistrilu? Neki s foruma kazu da je prejak? Sta bi to tocno znacilo?Takodjer me zanima da li ga je moguce koristiti samostalno i kakva mu je tada efikasnost, ili je bolje koristiti ga u kombinaciji sa zelatinom?HVALA na odgovorima
Dobro malo sam to prejako izrekao.Nije katastrofa koristiti bentonit,ali mi ružno izgleda.Jednostavno rečeno ne želim ga koristiti ukoliko ne moram.Mislim da je ispravno mišljenje i za druge preparate koji se koriste za bistrenje,taloženje itd.Treba težiti što prirodnijim putem.Naravano treba imati i opremu za to.Najjednostavnije je ubaciti želatinu i bentoniit.Ja koristim naplavni filter i to je najbolja sprava za čišćenje vina.
inače pretočil sam prije dva tjedna, jućer sam stavil hydroclar + sil flock, planiram drugi pretok u prvom mjesecudal do onda mogu u vinu ostati bistrila ili bu to predugo
Kremeno brašno se stavlja za bistrenje.Već kad smo kod bistrenja i bentonita raspitao sam se malo na agronomsom faksu o toj temi.Ukratko bentonit je povijest,više se ne koristi.Koriste se puno bolja i učinkovitija sredstva.