Pita me danas jedan stariji pajdaš s brega do mog:"Jel kaj gnije kod tebe?; Kod mene je počelo truliti i to na zelenim grozdovima! Ide iznutra i širi se po grozdu!"Jel ima neko ideju o čemu se tu radi? Botritis? Moljac? Nekaj drugo? Greške u zaštiti do sada?Nisam znal kaj da mu velim!
kod mene u vinogradu ruže cvatu, ima nešto bobica od ožegotine stradalih, većinom na rajnskom i na sunčanoj strani i to je to, sve u svemu vrlo zadovoljanSAmo manja nedoumica...znači, peronospora na grozdu nema šanse više, kaj to znači da ako je i bilo čega da se više širiti ne može, da ak i ima čega da se posuši i otpadne? špricano sa cuprablau pred par dana. Kaj se pepelnice tiče, našao valjda 10 bobica izolirano zaraženih (na jednom grozdu npr raspucana 1 bobica da se vidi koštica i to je to) Lišće i kompletno zaperci sve apsoštrumpfno zdravo. Sredinom mjeseca Switch! Možda insekticid?
stariji vinogradari oko mene kažu da ih sada izbjegavaju jer da "koče" i "stiskaju" bobice...
Molim za savjet. Koje sredstvo da upotrijebim protiv moljca, koje se može miješati sa SWITCH-em? Šteta od moljca je već vidljiva!
chromgor, rogor, zagor, avaunt...
Treba uvijek koristiti okvašivače, radi svojstvene građe pokožice i prianjanja folijarnih gnojiva i sredstava zaštite na razne organe biljke.U ovoj fazi najviše i znače, posebno za botricide jer su bobe razvile voštani sloj, koji odbija špric bez okvašivača.Ne bih dalje komentirao, jer navedene primjedbe su van svake pameti i preglupe uopće za komentar toga