pa sad broj prskanja valjda ovisi o vremenskim prilikam i samoj lokaciji vinograda.Znaći pitanje je ko je kad moral poćeti s intezivnom zaštitom i zato nismo svi u istom broju prskanja.No poanta ovog podforuma nije broj prskanja već sredstva s kojima se prska,i u tom pravcu bi trebala trajati rasprava i kretati se savjeti.Eto sirotog Brajdu se svojski dočekalo na nož,umjesto da ga se stručno posavjetuje jer se čovjek odvažil upustiti u problematiku vinogradarstva.Pa lakše malo s kritikama,a ekološki podforum je malo dolje niže za takve i slićne rasprave i kritike.POzdrav i bez zamere svima koji me poznaju i ne poznaju!
koshpa, moslavacdajte napišite s čim ste do sad špricali i koji su bili datumi špricanja
Riba opet krivo shvaćaš. Nije ovo eko proizvodnja, već jednostavno treba biti racionalan. Lijepo imate Razorove preporuke od proteklih godina - sve se svodi na 7-8-9 ukupnih špricanja, plus imate preporuke od poljoprivredne komore za svaku županiju posebno. Najvažnije od svega je da pratite stanje u svom vinogradu i kombinirate ove dvije preporuke. Po meni pretjerana zaštita može samo naštetiti vinogradu, razvija se rezistentnost na određene materijale.
mislim da je sve napisano
4.4. bakar, sumpor20.4. delan, demitan, sumpor6.5. rival, tilt, sumporplus dvije prihrane do sada...
npr. od 10.4. do 20.4. i od 27.4. do 6.5. u tom period nije bilo kiše kod tebe?kod nas u zagorju je padala svakih 7-8 dana
temperature ispod 15 celzijusa djeluju spopirajuče na bolesti, a zadnjih mjesec dana temperatura je prelazila 15 celzijusa skoro svaki dan ili sam nekaj pobrkal
Optimalna temperatura za širenje crne pjegavosti je oko 16°C i kiša. Kod mene je čak 2 puta bio zastoj u rastu, radi niskih temperatura i mraza. Peronospora se očekuje ( prve zaraze ) nakon prve iduće obilnije kiše, no trenutno je suša kod mene. Ni trava neće baš rasti. Dosada sam 2 puta prskao vinograd ( Crveno ulje, Quadris + sumpor ) i 2 puta prihranu. Ako bude jače kiše ovih ću dana napraviti i treće prskanje, ne samo iz razloga šta nije bilo kiše, nego i radi relativno slabog porasta mladica. Tek su sada počele mladice jače rasti. Sa grinjom nisam imao problema.Treba pratiti više vrijeme i fenološke prilike vinograda. Ne bi bilo loše da si napravite ili kupite neki mali kišomjer u vinogradu za mjerenje količine padavina ili pratite podatke najbliže meteorološke postaje ili cda uređaja da imate uvid da li je sredstvo isprano ili još djeluje u slučaju kontaktnih preparata. Ja sam primjerice breskve do sada prskao oko 6 puta, jabuke 4 puta zaštitu. No, to su sve bila bitna prskanja.