Vidim da dosta ljudi ne kuži fenologiju, odnosno fenofaze vinove loze. Po tablici i BBCH brojevima ona izgleda ovako, na engleskom nažalost, nisam na hrvatskom tražio, jer mi ni ne treba, ali mislim da se možete snaći s osnovama engleskoga, a možete pokušati i prevesti wikipedijinu stranicu.http://en.wikipedia.org/wiki/BBCH-scale_(grape)
To i ja radim ali neposredno pred kretanje vegetacije - fenofaza B vunasti pup, kad pupovi počinju napinjati, a temperatura zraka bude iznad 15°C.
pozdrav poslije rezidbe kreće prvo prskanje loze...ja to obično obavim sa Crvenim uljem...dok su temp preko +5Ce sad...jel bi bilo dobro prvo prsakanje sa crvenim uljem, a recimo nakon dva tjedna sa preparatom Neoram? ili da dvaputa idem sa crvenim uljem samo drugi puta niža koncentracija?a možda netko ima bolji i kvalitetniji prijedlogtnx
e sad...jel bi bilo dobro prvo prsakanje sa crvenim uljem, a recimo nakon dva tjedna sa preparatom Neoram? ili da dvaputa idem sa crvenim uljem samo drugi puta niža koncentracija?
Pošto u vinogradu imam različite sorte koje i vremenski različito kreću (pa i zriju),dobro znam zašto sam napisao:
Pošto u vinogradu imam različite sorte koje i vremenski različito kreću (pa i zriju),dobro znam zašto sam napisao: Poslikat ću "taj trenutak" ove godine na različitim trsevima, premda znam da kužiš o ćemu govorim...inaće bi to špricanje trajalo danima.Malo ću se povući iz ove teme iz poštovanja prema moderatoru...premda sam i dalje mišljenja da je upravo to pravi trenutak za bakar+sumpor....naravno,pričamo o zimskom prskanju!
U debelom vunastom pupu se može već sumpor koristiti. Bakar se općenito koristi u bubrenju pupova. Mislim da je veći problem odnos ulje i sumpor koji se ne podnose. Problem su različite sorte i prskanje koje je teško izvesti ujednačeno. Ne ovisi samo o kretanju vegetacije određene sorte već i o vremenskim uvjetima. Ne želim nikome nametati svoje mišljenje, svako ima pravo na svoj izbor, no sumpor je puno korisniji u zelenom vrhu pupa, te kasnije za grinje. Ulja, bilo kakva, crvena, plava, svijetla, modra se dodaju prvenstveno da bi se spriječio razvoj štetnih insekata onda kad su najosjetljiviji, nakon izlaska iz prezimjelog oblika. To se dešava kada i biljka domaćin počinje bubriti, ne sada, ne za tjedan dana već kada se stvore određeni parametri. Tada je SZB najkorisnije. Šta vrijedi sada prskati, kada biljka miruje i kada jaka kiša nekoliko dana sve ispere. Rezidbu su već mnogi obavili, ali daleko je još od kretanja i buđenja vegetacije.
Jača je količina aktivne tvari u Nordoxu, puno jača. Više se isplati sam miksati crveno ulje iz Nordoxa i bijelog ulja, mada kako kažete, ne znam da je Herbos u lošoj situaciji i pitanje je kako će biti onda i s crvenim uljem.No, nije to tako veliki problem, prskali smo i s plavim uljem prije i cuperblau i co.Očito je riječ o licenci, ili banani, jer ne vidim razlog da se zabranjuje bakar u bilo kojoj akt.tvari!
Pokušat ću ovo malo objasniti, premda sam mislio da neću morati to ja već naš admin koja je kompetentnija osoba u ovoj temi i siguran sam to zna jer je u prošlosti pisao o tome
Glede Nordoxa, stiže sljedećeg tjedna, od Syngente pa je navodno kvalitetniji, dakle skuplji.Kod nas će biti oko 160 kn 1kg