Vino ti ima boju mlijeka jer pumpa razbije molekule ulja.
Hrapava strana na dotok (ulaz), a glatka strana (na kojo obično piše vrsta i finoća filtera) na odtok (izlaz). Obratiti pažnju da prvi filter ima dotok (ulaz) iz jednog smjera, drugi iz suprotnog i tako redom. Tako je obično na manjim pločastim filter-pumpama. Ako si to mislio.
Na vrhu ti se pojavi taj neki bijeli film, ali vino ti nikad nije skroz normalno bistro nakon takve "filtracije"
prvi put filtliram pa me zanima koliko treba staviti ploča za cca150l vina ploče su 20x20 K-150. I kaj dalje s tim pločama oprati i osušiti ili?
Mozda moze i manje. Al kad dobijem pitanje sta s tim plocama nakon uporabe, da li ih susiti ili baciti, pretpostavljam da je covjek izraziti pocetnik sto se filtracije tice. A jos k tome nitko ne zna koliko je vino zapravo zamuceno.
Ove godine sam prvi put filtrirao Posip i to prije 2.5 mjeseca.Kakvo je vino prije i poslije? Filtracija mi se cini definitivno kao jedan od najagresivnijih manevara na vinu!!!Vino je sada ugladjenije, ali je izgubilo mirisnu kompleksnost i ne mogu reci da je sada isto kao sto je bilo prije. DA li to raditi i dalje? Kakava su vasa iskustva?