Jako mi je vazno kolika temperatura prostorije treba biti da ovo u inoxu sto lagano vrije ne bi prestalo vriti. Trenutno je 19C a prekuce je bila 23 C,tj. kad je pocelo vrenje u inoxu. U staklenci je jedan dan kasnije krenulo vrenje ali to je onaj mulj i voda sto sam dodao i vrilo je dva dana pa stalo. Znaci to je bez dodavanja kvasca a u inox sam stavio kvasac.
već kad si ga ionak otpečatil,a smatraš da nije spremno za pretok,moj bi savjet bio ulje i plutajući poklopac do pretoka,a onda kak ti je gore napisana procedura u vezi pretoka kad se odlućiš na njega.S tim da kontroliraš miris i okus na donjoj pipi da se ne bi dešavalo nekaj kaj ne želiš.A ak slučajno primjetiš kakve neželjene efekte ,odmah sumpor i otvoreni pretok.
Pomagajte forumaši...Dakle, imam problem sa žutim muškatom.Radio sam ovako :Izmuljao, na nekih 130L masulja stavio 7g Pyrovina.Pustio da odstoji 12 sati i nakon toga prešao. U mošt na 100L stavio oko 5g Pyrovina.Drugo jutro, krenulo vrenje - i ja budala stavio još Pyrovina - 15g u nadi da će to zaustaviti vrenje - nije.Onda sam odustao od zaustavljanja vrenja i pustio ga na vlastitim kvascima.Vrenjača je prvih par dana htjela eksplodirati, nakon 3 dana ja stavim dohranu i negdje peti dan - sve stalo. Nema vrenja, burnog, tihog... nikakvog. Reko, ajd da mu dam još koji dan - možda krene. Malo sam promiješao, propuhao i odlučio pričekati.Danas - negdje 8 dana od početka burnog vrenja - mošt smrdi za srušit se. Al ono, baš svojski smrdi. Jedino - ne znam po čemu smrdi. Vuče mi na nešto između bazge ( intenziteta x 100 ) i gume. Tako da sam ga danas pretočio, pošteno prozračio - prije pretoka sumpora u moštu po Enovinu je bilo 24. Na stijenkama inoxice je bilo gomila nečeg - kamenca - pretpostavljam šećer koji sam doslovno morao otopitivrućom vodom jer nije išlo dolje drugačije.I eto, sad pitam - da li da sve izlijem i počistim inoxicu za iduću godinu ili ima nade?hvala svima koji uopće čitaju moje gluposti!!!